Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Fenylalanin, L-fenylalanin, DL-fenylalanin

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt Kosttillskott – 

Fenylalanin (eng. phenylalanine) är en essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen inte kan tillverka den själv och vi måste få i oss den via kosten. Fenylalanin finns som tillskott i formen L-, D-, som DLPA och används främst som prestationshöjande tillskott. 

Aminosyran Fenylalanin i kosten och som kosttillskott

Funktion av Fenylalanin i kroppen

Fenylalanin är en essentiell aminosyra och förelöpare till aminosyran tyrosin. Fenylalanin är därmed föregångare till dopamin, noradrenalin och adrenalin. Dessa ämnen kontrollerar hjärtfrekvens, blodtryck, blodsockerhalt, syrekonsumtion, fettomsättning och många hjärnfunktioner. För omsättningen krävs det C-vitamin och B6-vitamin.

Dopamin är ett ”lyckohormon” som är det viktigaste drivmedlet för hjärnans belöningssystem. Det frisätts genom våra sinnesintryck och får oss motiverade. Dopamin är förstadium till noradrenalin och adrenalin. Stresshormonet Adrenalin utsöndras vid hårt fysiskt arbete och sätter kroppen i beredskap för att fly eller fäkta. Det höjer därmed prestationsförmågan på kort sikt.

Vid träning utsöndras även endorfiner som hjälper till att blockera smärtsignaler till det centrala nervsystemet. Det får oss att uppleva en känsla av lycka och upprymdhet efter ett träningspass. Kroppen tillverkar även ett enzym för att bryta ner endorfinerna, så att dess verkan gradvis försvinner. Fenylalanin har förmågan att hämma det enzymet, vilket gör att lyckokänslan sitter i längre.

Fenylalanin i träningstillskott

Fenylalanin ingår ofta i prestationshöjande tillskott. Fenylalanin finns också naturligt i proteintillskott och som tillskotten L-Fenylalanin, D-Fenylalanin och DLPA. DLPA innehåller en blandning av de två formerna av fenylalanin: D-Fenylalanin är den syntetiska formen och L-Fenylalanin är den naturliga.

Vissa bör undvika fenylalanin

Vissa personer saknar förmågan att bryta ner aminosyran fenylalanin, vilket är en genetisk åkomma som kallas fenylketonuri (PKU). För dessa personer kan det vara livsfarligt att äta livsmedel rika på fenylalanin. Därför finns alltid texten “Innehåller en fenylalaninkälla” på produkter sötade med aspartam. Aspartam är en så kallad dipeptid, en före­ning av de två aminosyrorna, asparaginsyra och fenylalanin, vars fria karboxylgrupp är förestrad med metanol. Aspartam är överhuvudtaget ett sötningsmedel att undvika i sin kost.

Exempel på livsmedel som innehåller fenylalanin:

  • Fläsk
  • Korv
  • Kalkon
  • Kyckling
  • Mjölk
  • Yoghurt
  • Keso
  • Ägg
  • Vetekli
  • Avokado

 

Exempel på kosttillskott med fenylalanin:

 

Fler kosttillskott hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close