– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt Kosttillskott –
Fenylalanin (eng. phenylalanine) är en essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen inte kan tillverka den själv och vi måste få i oss den via kosten. Fenylalanin finns som tillskott i formen L-, D-, som DLPA och används främst som prestationshöjande tillskott.
Funktion av Fenylalanin i kroppen
Fenylalanin är en essentiell aminosyra och förelöpare till aminosyran tyrosin. Fenylalanin är därmed föregångare till dopamin, noradrenalin och adrenalin. Dessa ämnen kontrollerar hjärtfrekvens, blodtryck, blodsockerhalt, syrekonsumtion, fettomsättning och många hjärnfunktioner. För omsättningen krävs det C-vitamin och B6-vitamin.
Dopamin är ett ”lyckohormon” som är det viktigaste drivmedlet för hjärnans belöningssystem. Det frisätts genom våra sinnesintryck och får oss motiverade. Dopamin är förstadium till noradrenalin och adrenalin. Stresshormonet Adrenalin utsöndras vid hårt fysiskt arbete och sätter kroppen i beredskap för att fly eller fäkta. Det höjer därmed prestationsförmågan på kort sikt.
Vid träning utsöndras även endorfiner som hjälper till att blockera smärtsignaler till det centrala nervsystemet. Det får oss att uppleva en känsla av lycka och upprymdhet efter ett träningspass. Kroppen tillverkar även ett enzym för att bryta ner endorfinerna, så att dess verkan gradvis försvinner. Fenylalanin har förmågan att hämma det enzymet, vilket gör att lyckokänslan sitter i längre.
Fenylalanin i träningstillskott
Fenylalanin ingår ofta i prestationshöjande tillskott. Fenylalanin finns också naturligt i proteintillskott och som tillskotten L-Fenylalanin, D-Fenylalanin och DLPA. DLPA innehåller en blandning av de två formerna av fenylalanin: D-Fenylalanin är den syntetiska formen och L-Fenylalanin är den naturliga.
Vissa bör undvika fenylalanin
Vissa personer saknar förmågan att bryta ner aminosyran fenylalanin, vilket är en genetisk åkomma som kallas fenylketonuri (PKU). För dessa personer kan det vara livsfarligt att äta livsmedel rika på fenylalanin. Därför finns alltid texten “Innehåller en fenylalaninkälla” på produkter sötade med aspartam. Aspartam är en så kallad dipeptid, en förening av de två aminosyrorna, asparaginsyra och fenylalanin, vars fria karboxylgrupp är förestrad med metanol. Aspartam är överhuvudtaget ett sötningsmedel att undvika i sin kost.
Exempel på livsmedel som innehåller fenylalanin:
- Fläsk
- Korv
- Kalkon
- Kyckling
- Mjölk
- Yoghurt
- Keso
- Ägg
- Vetekli
- Avokado
Exempel på kosttillskott med fenylalanin:
- Solgar DLPA (kapslar)
- Self Omninutrition Amino DLPA (pulver)
- Healthwell DLPA Fenylalanin 500 (kapslar)
Fler kosttillskott hittar du här
Källor och Referenser:
(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.
Relaterade inlägg:
- Det ökade behovet av B-vitaminer vid stress
- Därför vill du äta antiinflammatorisk mat
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
- Att stödja tarmfloran och maghälsan