Fenylalanin, L-fenylalanin, DL-fenylalanin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott -

by Mikaela Bjerring

Fenylalanin (eng. phenylalanine) är en essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen inte kan tillverka den själv och vi måste få i oss den via kosten. Fenylalanin finns som tillskott i formen L-, D-, som DLPA och ingår ibland i prestationshöjande tillskott. Klicka här för att läsa mer om Fenylalanin

Solgar L-Fenylalanin, 50 kapslar (50 portioner)

solgar fenylalanin” width= Solgar L-fenylalanin, innehåller 500 mg per kapsel i fri form för bästa upptag. Kapslarna är vegetabiliska och fria från socker, salt och stärkelse.

181 kr

 

Solgar DL-Fenylalanin, 50 kapslar (50 portioner)

solgar dlpa Solgar DL-fenylalanin, 500 mg DLPA per kapsel i fri form för bästa upptag. Kapslarna är vegetabiliska och fria från socker, salt och stärkelse.

183 kr

 

SELF Omninutrition DLPA, 200 g (100 portioner)

tillskott dlpa self omninutrition SELF omninutrition Amino DLPA består av den essentiella aminosyran fenylalanin i pulverform.

299 kr

 

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran Fenylalanin

Funktion av Fenylalanin i kroppen

Fenylalanin är en essentiell aminosyra och förelöpare till aminosyran tyrosin. Fenylalanin är därmed föregångare till dopamin, noradrenalin och adrenalin. Dessa ämnen kontrollerar hjärtfrekvens, blodtryck, blodsockerhalt, syrekonsumtion, fettomsättning och många hjärnfunktioner. För omsättningen krävs det C-vitamin och B6-vitamin.

Dopamin är ett ”lyckohormon” som är det viktigaste drivmedlet för hjärnans belöningssystem. Det frisätts genom våra sinnesintryck och får oss motiverade. Dopamin är förstadium till noradrenalin och adrenalin. Stresshormonet Adrenalin utsöndras vid hårt fysiskt arbete och sätter kroppen i beredskap för att fly eller fäkta. Det höjer därmed prestationsförmågan på kort sikt.

Vid träning så utsöndras även endorfiner som hjälper till att blockera smärtsignaler till det centrala nervsystemet. Det får oss att känna en känsla av lycka och upprymdhet efter ett träningspass. Kroppen tillverkar även ett enzym för att bryta ner endorfinerna, så att dess verkan gradvis försvinner. Fenylalanin har förmågan att hindra det enzym som bryter ner endorfinerna snabbare, vilket gör att känslan sitter i längre.

Fenylalanin i träningstillskott

Fenylalanin ingår ibland i prestationshöjande tillskott. Fenylalanin ingår också naturligt i proteintillskott och finns som tillskottet L-Fenylalanin, D-Fenylalanin och DLPA. DLPA innehåller en blandning av de två formerna av fenylalanin: D-Fenylalanin är den syntetiska formen och L-Fenylalanin är den naturliga.

Vissa bör undvika fenylalanin

Vissa personer saknar förmågan att bryta ner aminosyran fenylalanin, vilket är en genetisk åkomma som kallas fenylketonuri (PKU). För dessa personer kan det vara livsfarligt att äta livsmedel rika på fenylalanin. Därför finns alltid texten “Innehåller en fenylalaninkälla” på produkter sötade med aspartam. Aspartam är en så kallad dipeptid, en före­ning av de två aminosyrorna, asparaginsyra och fenylalanin, vars fria karboxylgrupp är förestrad med metanol. Aspartam är överhuvudtaget ett sötningsmedel att undvika i sin kost.

Exempel på livsmedel som innehåller fenylalanin

  • Fläsk
  • Korv
  • Kalkon
  • Kyckling
  • Mjölk
  • Yoghurt
  • Keso
  • Ägg
  • Vetekli
  • Avokado

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.