Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

GABA, Gamma-aminosmörsyra

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott – 

GABA är en förkortning av det engelska namnet gamma-aminobutyric acid, som översatt till svenska blir gamma-aminosmörsyra. Som namnet indikerar är det en form av smörsyra och ämnet räknas till de icke essentiella aminosyrorna. GABA är den vanligaste hämmande signalsubstansen i det centrala nervsystemet som får oss att känna större lugn och högre välbefinnande. Vid brist kan man uppleva trötthet, ångest, oro och sömnproblem.

Funktion av aminosyran gaba i kroppen

Funktion av GABA i kroppen

I kroppen utsöndras GABA för att nervcellerna inte skall överföra en impuls till en annan. Det fungerar alltså som raka motsatsen till andra signalsubstanser som till exempel dopamin, serotonin och noradrenalin. GABA-receptorer finns i cirka 40-50 procent av alla hjärnans synapser. Aminosyran styr kanalerna med kalium, klorid, kalcium och i kroppen kan GABA tillverkas av aminosyrorna glutamin och  l-teanin.

I kroppen stödjer GABA nervsystemet och hjälper oss att känna oss bättre till mods och större lugn. Att öka nivåerna av GABA kan därmed vara mycket fördelaktigt vid trötthet, stress, oro och ångest. GABA kan också bidra till bättre sömn. Aminosyran är även en av de signalsubstanser som förflyttar korttidsminnets information till långtidsminnet. 

 

Exempel på kosttillskott med GABA:

 

Fler kosttillskott hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

 

Relaterade inlägg:

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close