GABA, Gamma-aminosmörsyra

GABA är en förkortning av det engelska namnet gamma-aminobutyric acid, som översatt till svenska blir gamma-aminosmörsyra. Som namnet indikerar är det en form av smörsyra. Det är den vanligaste hämmande signalsubstansen i det centrala nervsystemet som får oss att känna större lugn. Det kan hjälpa vid kronisk trötthet, ångest och bidra till bättre sömn. GABA kan tillverkas i kroppen av aminosyrorna glutamin och l-teanin. Tillskott av dessa kan därmed vara ett bra sätt för att öka nivåerna av GABA i kroppen. Klicka här för att läsa mer om GABA
[cf]pharmagaba 100[/cf] [cf]pharmagaba 250[/cf] [cf]gaba teanin[/cf] [cf]holistic glutamin[/cf] [cf]core glutamin[/cf] [cf]solgar glutamin[/cf] [cf]cool down[/cf]

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran gaba

Funktion av GABA i kroppen

GABA utsöndras för att nervcellerna inte skall överföra en impuls till en annan, och fungerar alltså som raka motsatsen till de andra signalsubstanser som t.ex dopamin, serotonin och noradrenalin. GABA-receptorer finns i mellan 40-50% av alla hjärnans synapser. Samma receptorer kan reagera på beroendesubstanser som t.ex alkohol och lugnande läkemedel. GABA styr kanalerna med kalium, klorid och kalcium. GABA räknas till de icke-essentiella aminosyrorna eftersom den kan tillverkas i kroppen.

I kroppen stödjer GABA nervsystemet och hjälper oss att känna oss bättre till mods och större lugn. Att öka nivåerna av GABA kan därmed vara mycket fördelaktigt vid kronisk trötthet, stress, oro och ångest. GABA kan också bidra till bättre sömn. GABA är även en av de signalsubstanser som förflyttar korttidsminnets information till långtidsminnet. GABA kan tillverkas i kroppen av aminosyran glutamin och även l-teanin kan omvandlas till GABA. Tillskott av glutamin eller l-teanin kan därmed vara ett bra alternativ av tillskott för att öka nivåerna av GABA.

Relaterade inlägg:

 

[cf]Källor[/cf]

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close