GABA, Gamma-aminosmörsyra

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott och Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

GABA är en förkortning av det engelska namnet gamma-aminobutyric acid, som översatt till svenska blir gamma-aminosmörsyra. Som namnet indikerar är det en form av smörsyra. Det är den vanligaste hämmande signalsubstansen i det centrala nervsystemet som får oss att känna större lugn. Det kan hjälpa vid kronisk trötthet, ångest och bidra till bättre sömn. GABA kan tillverkas i kroppen av aminosyrorna glutamin och l-teanin. Tillskott av dessa kan därmed vara ett bra sätt för att öka nivåerna av GABA i kroppen. Klicka här för att läsa mer om GABA

Thorne PharmaGABA-100, 60 kapslar

GABA (gamma-aminosmörsyra) fungerar som neurotransmittor i kroppen, och är delaktig i kroppens avslappningsförmåga och sömn. PharmaGABA-100 innehåller GABA som framställs genom fermentering av bakterier, Lactobacillus hilgardii, som är samma typ av fermentering som används vid surning av livsmedel.

379 kr

Thorne PharmaGABA-250, 60 kapslar

Thorne PharmaGABA-250 rekommenderas som komplement vid sömnsvårigheter och oroskänslor i samband med låga nivåer av GABA i kroppen. En kapsel 1-3 gånger om dagen är en rekommenderad dosering.

689 kr

GABA + L-teanin droppar, 50 ml

Liposomal GABA + L-teanin från Quicksilver Scientific är ett flytande tillskott med aminosyrorna GABA och teanin i kombination. En liposomal GABA i pumpflaska som du droppar rakt på tungan, smidigt och effektivt.

379 kr

Holistic Glutamin, 400 g

Holistic glutamin pulver Glutamin är den mest förekommande aminosyran i muskelvävnad och har en central roll för energiomsättning. Glutamin är en av de 20 aminosyror som är byggstenar i proteiner. Den tillhör gruppen hydrofila, polära aminosyror. Holistics Glutamin håller högsta kvalité.

321 kr

 

Core Glutamin, 500 g

core glutamin Core Glutamine innehåller 100% rent L-glutamin av högsta kvalitet. Bidrar till ökad muskelpump, uthållighet och tryck i träningen

169 kr

 

Solgar L-Glutamine, 50 kapslar

Solgar L-glutamin är ett tillskott som innehåller glutamin i fri form, vilket underlättar upptaget. Vegetabiliska kapslar som är lätta att svälja.

143 kr

 

Cool Down, 15 kapslar

cooldown - kosttillskott vid stress Cool Down är ett kosttillskott för dig som ofta känner dig stressad och orolig. Innehåller aminosyran teanin, från extrakt från grönt te. Effekten kännas inom en timme, och kan användas regelbundet eller vid behov.

159 kr

 

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran gaba

Funktion av GABA i kroppen

GABA utsöndras för att nervcellerna inte skall överföra en impuls till en annan, och fungerar alltså som raka motsatsen till de andra signalsubstanser som t.ex dopamin, serotonin och noradrenalin. GABA-receptorer finns i mellan 40-50% av alla hjärnans synapser. Samma receptorer kan reagera på beroendesubstanser som t.ex alkohol och lugnande läkemedel. GABA styr kanalerna med kalium, klorid och kalcium. GABA räknas till de icke-essentiella aminosyrorna eftersom den kan tillverkas i kroppen.

I kroppen stödjer GABA nervsystemet och hjälper oss att känna oss bättre till mods och större lugn. Att öka nivåerna av GABA kan därmed vara mycket fördelaktigt vid kronisk trötthet, stress, oro och ångest. GABA kan också bidra till bättre sömn. GABA är även en av de signalsubstanser som förflyttar korttidsminnets information till långtidsminnet. GABA kan tillverkas i kroppen av aminosyran glutamin och även l-teanin kan omvandlas till GABA. Tillskott av glutamin eller l-teanin kan därmed vara ett bra alternativ av tillskott för att öka nivåerna av GABA.

Relaterade inlägg: