Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Bodystore black friday

Saltsyra

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Vår hälsa hänger väldigt mycket samman med hur vår matsmältning och tarm fungerar. För att matsmältningen ska fungera bra, är det bland annat viktigt att vi producerar tillräckligt med saltsyra och enzymer.

Saltsyra för välfungerande matsmältning

Funktion av saltsyra i kroppen

För en välfungerande matsmältning är det som sagt viktigt att vi producerar tillräckligt med matsmältningsenzymer och att vi får i oss tillräckligt med matenzymer via kosten. Det är även viktigt att vi har en bra produktion av saltsyra eftersom saltsyra behövs för att det proteinspjälkande enzymet pepsin ska kunna bryta ner protein. Saltsyra bidrar också till att ta död på skadliga bakterier i maten. Vid för lite saltsyra minskar dessutom kroppens produktion av enzymer.

Vid brist på saltsyra så får vi svårare att ta upp många mineraler, aminosyror och det viktiga vitaminet B12. Det behövs även saltsyra för att vi ska kunna tillgodogöra oss kalcium och vid brist på saltsyra kan det inte lösas och utnyttjas av kroppen. Det finns då risk för att det istället lagras i njurar, vävnader och leder som kalciumavlagringar, vilket kan ställa till med hälsoproblem. Saltsyra påverkar även koppar/zink-balansen i kroppen och mycket mer.

Hur produktionen av saltsyra påverkas

Eftersom det är nervimpulser som reglerar matsmältningen påverkas produktionen av saltsyra av känslomässig stress. Tugga maten väl och ät i lugn och ro, eftersom det är när vi tuggar maten som matsmältningen sätter igång. Det är viktigt att vi har en bra balans i tarmfloran och att vi håller tarmen igång med fiber. Eftersom saltsyraproduktionen är mycket energikrävande minskar den förutom vid stress även vid sjukdom och när vi blir äldre. Vid 60-årsålder så producerar vi ca 50 procent mindre saltsyra än vad vi gjorde i 20-årsåldern. De flesta äldre har därför problem med att smälta maten, speciellt vid större måltider, vilket visar sig genom att de känner att de behöver sova efter en måltid.

För att bilda saltsyra (HCl) till matsmältningen krävs kalium och kloridjoner. Kloridjoner kommer huvudsakligen från natriumklorid, som salt består av. Vid brist på kalium och natrium uppstår saltsyrabrist och problem med matsmältningen med symtom som:

 • Förlängd mättnadskänsla efter en måltid
 • Trötthet efter en måltid
 • Magen känns uppsvälld efter en måltid
 • Halsbränna och rapningar
 • Motvilja mot fet mat
 • Illamående
 • Dålig andedräkt
 • Öm mage, förstoppning och ibland även diarré
 • Muntorrhet, brännande känsla eller metallsmak i munnen

För hög produktion av saltsyra

Personer med hög saltsyraproduktion upplever inga problem med kött och fet mat, men kan ha svårt att smälta fullkornsprodukter och råa grönsaker. Vid hög saltsyraproduktion är det vanligare att man får sår på tolvfingertarmen än i magsäcken. Halsbränna och sura uppstötningar kan bero på ett överskott av saltsyra, men saltsyra som läcker upp i halsen kan även bero på motsatsen, att du har för lite saltsyra.

Test för att kolla saltsyrabrist

Ett test för att kolla om man har brist på saltsyra kan man göra med ett HCI tillskott (HCl är saltsyra) som t.ex produkten Digest.

 1. Ät en måltid som innehåller rikligt med protein.
 2. Ta en kapsel med saltsyra (500-600 mg) i mitten på måltiden.
 3. Känn efter hur du mår under och efter måltiden.

Har man brist på magsyra och tar tillskott av saltsyra till en proteinrik måltid kommer magen antagligen att må bättre. Har man bra med magsyra så kommer man känna som det tynger, värmer, eller bränner i övre delen av magen, bröstet eller hals. Se till att upprepa testet minst en gång till för att få en säkrare indikation. Skulle du uppleva obehagskänslor när du tagit tillskott av saltsyra så kan det snabbt neutraliseras genom att dricka ett glas vatten med 1/2 tesked bikarbonat i. Det går annars över av sig själv inom en timme.

Att öka produktionen av saltsyra

Saltsyraproduktionen kan stimuleras genom att dricka något surt 20 min innan maten som citronvatten eller äppelcidervinäger. Man kan också hjälpa saltsyraproduktionen med bittra örter som Svenskdroppar. Det finns även tillskott av saltsyra som man kan ta vid behov.

Viktigt att veta är att man inte ska ta tillskott av saltsyra i samband med magnecyl- eller kortisonbehandling. Var även mycket försiktig med saltsyratillskott vid magsår. Om du intar något läkemedel så är det alltid bäst att rådgöra med din läkare innan du börjar ta tillskott av saltsyra.

 

Exempel på kosttillskott:

 

Fler kosttillskott för mage och tarm hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Bodystore kampanjer

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close