Omega-6 (Linolsyra, Arakidonsyra, GLA)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Liksom omega-3 tillhör omega-6 de fleromättade fettsyrorna och räknas som essentiell, vilket betyder att vi måste få i oss den via kosten. Generellt får vi i oss tillräckligt med omega-6 via maten, men omega-6 fettsyran GLA som finns i bland annat nattljusolja är ett populärt kosttillskott vid t.ex PMS, klimakteriebesvär samt vid olika hudproblem. Klicka här för att läsa mer om omega-6

Efamol, 120 kapslar (60 portioner)

Efamol kosttillskott från nattljusolja för normal hormonproduktion. Efamol är ett kosttillskott framtagen från jättenattljusolja som är rikt på omega-6 och framförallt GLA.

249 kr

 

Alpha Plus Linfröolja, 60 kapslar (60 portioner)

Tillskott linfröolja i kapslar Linfröolja innehåller en stor andel av de nyttiga fettsyrorna Omega-3, Omega-6 och Omega-9. Oljan är varsamt utvunnen ur linfrön utan att värmas upp.

152 kr

 

Alpha Plus Jättenattljusolja, 90 kapslar (30 portioner)

Jättenattljusolja tillskott, kapslar Jättenattljusolja från Alpha Plus innehåller har ett naturligt innehåll av linolensyra, som omvandlas i kroppen till gammalinolensyra, GLA, som är en form av fettsyran omega-6.

233 kr

 

Fler kosttillskott av omega-6 hittar du här

tillskott av omega-6

Funktion i kroppen av omega-6

Omega-6 tillhör tillsammans med Omega-3 de essentiella (livsnödvändiga) fettsyrorna. Det betyder att kroppen inte själv kan tillverka dessa, och att de därför måste tillföras genom kosten. Av omega-6 fettsyrorna är det i synnerhet två som är betydelsefulla – Arakidonsyra som man hittar främst i kött och linolsyra som t.ex finns i vissa växtoljor. Det är också linolsyra som är moderfettsyran i omega-6-familjen. Den vanligaste långa omega-6-fettsyra är arakidonsyra. De långkedjiga fettsyrorna är viktiga för bland annat fostertillväxt och tidig utveckling. Det måste alltid råda en balans mellan omega-3 och omega-6 i kroppen och oftast får vi i oss alldeles förmycket omega-6 jämfört med omega-3 genom vår kost. Inom omega-6 fetttsyror är det främst GLA som man fokuserat på inom forskning, eftersom den till motsats till övriga omega-6 fettsyror verkar antiinflammatorisk i kroppen.

GLA

GLA är en förkortning för gamma linolenic acid (gammalinolensyra), och tillhör som sagt gruppen omega-6 fettsyror. Det är resultatet av det första biokemiska steget i transformationen av linolsyra till prostaglandin-l-familjen. GLA finns främst i jättenattljusolja, gurkört, svarta vinbärskärnor och blågröna alger.

GLA har på senare år blivit mycket populärt som tillskott. Detta beror på att den verkar ha många likheter till omega-3-fetterna EPA och DHA och dess positiva hälsoeffekter. De kan exempelvis hjälpa till att hämma inflammation genom att dämpa enzymet COX-2, vars funktion är att omvandla arakidonsyra till skadliga och inflammatoriska substanser. GLA deltar också i bildningen av PGE1, som kan hjälpa till att motverka inflammation. Med andra ord skulle GLA kunna medverka till att hämma produktionen av flera av de ämnen som bidrar till inflammation i kroppen.

GLA fungerar också som ett förstadie till prostaglandin som är en hormonliknande substans. Många upplever att GLA har en god effekt vid klimakteriebesvär och PMS, samt problemhy i form av akne, eksem och åldrande/torr hud. Faktum är att oljan har får det ansenliga namnet ”hudens mirakelolja” och kan tillföras både invändigt som kosttillskott och användas för att smörja in huden med.

Kända funktioner i kroppen av omega-6 (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Att ersätta mättat fett i kosten med omättat fett bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet (enkelomättade och fleromättade fettsyror är omättade fetter).

Exempel på livsmedel som innehåller omega-6

  • Solrosolja
  • Sesamfrö och sesamfröolja
  • Rapsolja

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6