Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Omega-6 (Linolsyra, Arakidonsyra, GLA)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Liksom omega-3 tillhör omega-6 de fleromättade fettsyrorna och räknas som essentiell, vilket betyder att vi måste få i oss den via kosten. Generellt får vi i oss tillräckligt med omega-6 via maten, men omega-6 fettsyran GLA som finns i bland annat nattljusolja är ett populärt kosttillskott vid t.ex PMS, klimakteriebesvär samt vid olika hudproblem.

Fettsyran omega-6 i kosten och som kosttillskott

Funktion i kroppen av omega-6

Omega-6 tillhör tillsammans med Omega-3 de essentiella (livsnödvändiga) fettsyrorna. Det betyder att kroppen inte själv kan tillverka dessa, och att de därför måste tillföras genom kosten. Av omega-6 fettsyrorna är det i synnerhet två som är betydelsefulla – Arakidonsyra som man hittar främst i kött och linolsyra som till exempel finns i vissa växtoljor. Det är också linolsyra som är moderfettsyran i omega-6-familjen. Den vanligaste långa omega-6-fettsyra är arakidonsyra. De långkedjiga fettsyrorna är viktiga för bland annat fostertillväxt och tidig utveckling. Det måste alltid råda en balans mellan omega-3 och omega-6 i kroppen och oftast får vi i oss alldeles förmycket omega-6 jämfört med omega-3 genom vår kost. Inom omega-6 fetttsyror är det främst GLA som man fokuserat på inom forskning, eftersom den till motsats till övriga omega-6 fettsyror verkar antiinflammatorisk i kroppen.

GLA

GLA är en förkortning för gamma linolenic acid (gammalinolensyra), och tillhör som sagt gruppen omega-6 fettsyror. Det är resultatet av det första biokemiska steget i transformationen av linolsyra till prostaglandin-l-familjen. GLA finns främst i jättenattljusolja, gurkört, svarta vinbärskärnor och blågröna alger.

GLA har på senare år blivit mycket populärt som tillskott. Detta beror på att den verkar ha många likheter till omega-3-fetterna EPA och DHA och dess positiva hälsoeffekter. De kan exempelvis hjälpa till att hämma inflammation genom att dämpa enzymet COX-2, vars funktion är att omvandla arakidonsyra till skadliga och inflammatoriska substanser (1). GLA deltar också i bildningen av PGE1, som kan hjälpa till att motverka inflammation. Med andra ord skulle GLA kunna medverka till att hämma produktionen av flera av de ämnen som bidrar till inflammation i kroppen.

GLA fungerar också som ett förstadie till prostaglandin som är en hormonliknande substans. Många upplever att GLA har en god effekt vid klimakteriebesvär och PMS, samt problemhy i form av akne, eksem och åldrande/torr hud. Faktum är att oljan har får det ansenliga namnet “hudens mirakelolja” och kan tillföras både invändigt som kosttillskott och användas för att smörja in huden med.

Kända funktioner av omega-6 (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Att ersätta mättat fett i kosten med omättat fett bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet (enkelomättade och fleromättade fettsyror är omättade fetter).

Exempel på livsmedel som innehåller omega-6:

  • Solrosolja
  • Sesamfrö och sesamfröolja
  • Rapsolja

Exempel på kosttillskott med Omega-6

 

Fler kosttillskott av omega-6 hittar du här

 

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close