Isoleucin, L-isoleucin

Isoleucin är en essentiell aminosyra som tillhör de grenade aminosyrorna (BCAA). Det är en av de 20 aminosyror som bygger upp protein. Den tillhör gruppen neutrala, hydrofoba, opolära aminosyror. Isoleucin ingår i BCAA-tillskott tillsammans med övriga grenade aminosyror. Inom gymvärlden är BCAA ett populärt tillskott för att öka uthålligheten och muskeltillväxten. Klicka här för att läsa mer om Isoleucin och BCAA
[cf]bcaa aldrig vila[/cf] [cf]bcaa wnt[/cf]

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran Isoleucin

Funktion av isoleucin i kroppen

Isoleucine har betydelse för tillverkningen av hemoglobin och är involverad i utveckling och reparation av energireglering och muskler. Behovet av isoleucin och övriga grenade aminosyror ökar därför efter trauman och operationer. Isoleucin är även involverad i blodsockerregleringen, vilket har en extra stor betydelse vid diabetes och för att upprätthålla en normal blodsockernivå.

Isoleucin och BCAA vid träning

Isoleucin agerar även som en energikälla vid fysisk ansträngning och bidrar då till ökad uthållighet och muskeltillväxt. Aerobisk och icke aerobisk träning, styrketräning och andra fysiskt ansträngande motionsformer kräver mer isoleucine tillsammans med de andra grenkedjade aminosyrorna Leucin och Valin. Det gör BCAA till ett mycket populärt träningstillskott.

L-valin och L-isoleucin spelar båda en roll för proteinsyntesen, men valin är mest känd för att öka den mentala prestationen, vilket bidrar till bättre träningsmotivation. L-leucin är intressant eftersom den har en stor betydelse för proteinsyntesens start, som är en nödvändig process för muskeltillväxt. L-leucin är därför oftast den aminosyra som det finns mest av i BCAA-tillskott.

BCAA är perfekt både vid uppbyggnadsfasen och i samband med diet. Tillskottet intas vid träning för att hjälpa muskeluppbyggnad, minska muskelnedbrytningen och främja återhämtningen.

Exempel på livsmedel som innehåller isoleucin

  • Nötkött
  • Fläsk
  • Vilt
  • Kyckling
  • Lever
  • Fisk
  • Ägg
  • Mjölk
  • Keso
  • Sojaprotein
  • Kelp
  • Spirulina
  • Råg
  • Cashewnötter
  • Mandlar
  • Pumpakärnor
  • Sesamfrön
  • Solrosfrön
  • Kikärtor
  • Linser

 

[cf]Källor[/cf]

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close