Tyrosin, L-tyrosin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott -

by Mikaela Bjerring

Tyrosin är en icke-essentiell aminosyra som är en av byggstenarna i protein. Den ingår ofta i PWO-tillskott och finns även som enskilt tillskott i formen L-tyrosin. Vid träning är aminosyran populär på grund av sin uppiggande effekt, för att öka prestationsförmågan och för fettförbränningen. Klicka här för att läsa mer om tyrosin

Solgar L-tyrosine, 50 kapslar (50 portioner)

solgar l-tyrosin kapslar Solgars tyrosin förekommer i fri form, vilket gör att upptaget i kroppen underlättas. L-tyrosin är förstadium för bildandet av adrenalin, noradrenalin, dopamin samt en mängd andra signalsubstanser i kroppen.

169 kr

 

Core Tyrosine, 120 kapslar (120 portioner)

core tyrosin kapslar Core Tyrosine Caps innehåller rent L-tyrosin i fri form, som tas upp snabbt i kroppen. Smidiga kapslar för dig som vill undvika pulver och shakes.

149 kr

 

Core Tyrosine, 200 gram (57 portioner)

Core tyrosin tillskott pulver Core tyrosin innehåller rent L-tyrosin. Ett kosttillskott för den som tränar hårt eller går på diet.

119 kr

 

Self omninutrition, 200 gram (100 portioner)

self omninutrition l-tyrosin pulver Self omninutrition L-tyrosin i pulverform. L-tyrosin är förstadium för bildandet av adrenalin, noradrenalin, dopamin samt en mängd andra signalsubstanser i kroppen.

159 kr

 

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran treonin

Funktion av i tyrosin kroppen

Tyrosin, även känd som L-tyrosin eller 4-hydroxyphenylalanine är en icke essentiell aminosyra som kroppen själv kan tillverka från aminosyran fenylalanin. Namnet har den fått efter det grekiska tyros vilket betyder ost, eftersom det förekommer rikligt i proteinet kasein som finns i ost och andra mejeriprodukter.

I kroppen bildar aminosyran tyrosin och enzymet tyrosinas en av de viktigaste signalsubstanserna i det centrala nervsystemet, dopamin. Dopamin i sin tur bildar noradrenalin och adrenalin, vilka är viktiga för prestationsförmågan. Denna aminosyra är även föregångare till sköldkörtelhormonerna och spelar en stor roll i ämnesomsättningen och energiomsättning av fett, kolhydrater, protein. Tyrosin samverkar även med proteiner som genomgår signaltransduktion att inleda olika cellulära processer.

Tillskott av L-tyrosin vid träning

Som tillskott finns tyrosin i olika varianter och används främsta av de som tränar hårt för dess uppiggande och prestationshöjande effekt. Tyrosin finns också som enskilt tillskott, och då i formen L-Tyrosin. Den förekommer ofta i pre workout-tillskott tillsammans med andra aminosyror. L-form av en aminosyra betyder att aminosyran är i fri form och då lättare och snabbare tas upp i blodet.

Exempel på livsmedel som innehåller tyrosin

 • Ost
 • Keso
 • Torr mjölk
 • Ricottaost
 • Vetekli
 • Fisk
 • Kött
 • Kyckling
 • Avokado
 • Bananer
 • Lima bönor
 • Mandel
 • Jordnötter
 • Solroskärnor
 • Pumpafrön

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

 

1 Marianne juni 3, 2016 kl. 13:43

Jag har precis börjat med l-tyrosin efter flera års tilltagande trötthet. Jag märkde ganska omgående att jag blev piggare och väntar nu med intresse på om det håller i sig! Jag undrar omdet är lämpligt att ta tyrosin om man tidigare haft malignt melanom? Jag hade det i ett tidigt stadium för fem år sedan. Det opererades bort och jag behövde inte gå på några kontroller. Jag vet att man ska undvika fenylalanin efter malignt melanom men hur är det med tyrosin? Är risken högre att drabbas en gång till om jag fortsätter med tyrosin? Mvh Marianne

2 Mikaela Bjerring juni 4, 2016 kl. 14:56

Hej Marianne!

Tyrosin bildas ur aminosyran fenylalanin och tillskott av tyrosin rekommenderas att undvikas om man blir eller har blivit behandlad för malignt melanom.

3 Anna mars 11, 2017 kl. 10:32

Hej, Har läst en del om L-tyrosin och är lockad att prova detta. Äter lchf sedan många år men har nu kommit i övergångsåldern (är 49 år) och vikten bara ökar oavsett vad jag gör. Lider även av lust-löshet på alla plan, har ingen lust med något och ingen energi och är låg i stämningsläge. Tyvärr upptäcktes högt blidtryck för ett par år sedan och det medicinerar jag nu för. Därgör undrar jag om det är olämpligt att prova L-tyrosin?
Mvh
Anna

4 Mikaela Bjerring mars 13, 2017 kl. 08:15

Hej Anna!
Eftersom du tar medicin för ditt höga blodtryck så måste du först rådgöra med din läkare innan du börjar ta något kosttillskott.