Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Så gör du lymfmassage på dig själv

av | nov 20, 2023 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kroppsvård & skönhet, Livsstil | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här följer om hur du gör lymfmassage på dig själv.

Så gör du lymfmassage på dig själv

Artikelns innehåll:

Vad händer vid ett trögt lymfsystem?

Lymfsystemet är en viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Det är kroppens reningsverk som ansvarar för att transportera bort ovälkomna patogener och avfall från vävnader och mjukdelar. 

Själva lymfvätskan, även kallat lymfan är en proteinrik vätska som innehåller vita blodkroppar och andra immunceller. När smittsamma patogener, såsom bakterier och virus kommer in i kroppen, tar lymfvätskan upp dessa och transporterar dom tillsammans med andra slaggprodukter till lymfkörtlarna där de förstörs och avlägsnas från kroppen. På så sätt hjälper lymfsystemet till att hålla dig frisk. 

När lymfflödet stagnerar kan inte patogener och avfallsprodukter avlägsnas lika effektivt från kroppen. Det gör även att vätska ansamlas i kroppens vävnader. Uppbyggd lymfvätska (lymfödem) kan leda till svullnad, smärta och stelhet. 

Dessutom kan fibroser/celluliter bildas, vilket är en förtätning av fettväven som bildas när hud, bindväv och slaggprodukter växer ihop. Det gör att lymfflödet försämras ytterligare. 

På sidan ”Lymfsystemet” kan du läsa mer om hur det fungerar.

Fördelar med lymfmassage

Fördelar med lymfmassage

Lymfmassage eller manuellt lymfdränage, är en massageteknik som helt enkelt hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde genom kroppen.

Med hjälp av djupandning, lätta tryck, massagerörelser och strykningar i lymfflödets riktning, kan man hjälpa lymfflödet genom kroppen och föra bort ansamlingar av lymfvätska från vävnader.

Det hjälper då till att minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Ditt immunsystem kommer även att tacka dig. Lymfmassage hjälper samtidigt till att öka blodflödet genom kroppen, som även det har en stor betydelse för vår hälsa.

Lymfkörtlarnas placering

Lymfkörtlarnas placering

För att bättre förstå varför man ska göra lymfmassagen på ett visst sätt, är det bra att veta hur lymfkörtlarna är placerade. Våra lymfkörtlar finns utsprida över hela kroppen, men vi har också nyckelregioner med större ansamlingar av lymfkörtlar. Dessa inkluderar ljumskarna, längs de stora blodkärlen i magen, armhålorna, bakom bröstbenet, nacken och vid käkarna. Lymfan töms sedan till det venösa systemet nära hjärtat i höjd med nyckelbenen. 

Göra lymfmassage på sig själv

Tips för att få det mesta ut av din lymfmassage

  • Sitt eller stå i en bekväm position för den del av kroppen som du masserar.
  • När du gör lymfmassagen använder du ett lätt tryck som utförs med hela handflatan. På större områden som benen kan du ha ett lite hårdare tryck som känns bekvämt för dig. 
  • Strykningarna ska bara göras i en riktning.
  • Använd en kroppsolja så att händerna glider lätt över huden. Mandelolja, jojobaolja eller kokosolja är exempel för bra oljor för detta ändamål.
  • På vissa delar av kroppen kan man utföra massagen på båda sidor samtidigt, medan på andra delar kan det vara lättare att göra en sida åt gången. Gör helt enkelt det som känns bäst för dig.
  • Upprepa alla rörelser 10 till 15 gånger på samma område innan du går vidare till nästa. 

Så gör du lymfmassage på dig själv:

 

Djupandning med änglavingar

Börja med att göra djupandning med änglavingar för att hjälpa till att få igång lymfflödet.

  • Ta ett djupt andetag så att magen och bröstkorgen vidgar sig samtidigt som du för upp armarna ovanför huvudet.
  • Sätt ihop handflatorna och håll andan i några sekunder.
  • Andas ut samtidigt som du pressar händerna mot varandra medan du sänker ner dom framför kroppen. Spänn samtidigt låren och dra in nedre delen av magen.
  • Upprepa 5 gånger.

Halsen och Nacken

  • Börja med att göra små lätta massagerörelser precis vid gropen ovanför nyckelbenet.
  • Placera händerna längst ner på sidorna av halsen, i en nivå precis ovanför nyckelbenet. Stryk försiktigt från sidorna av halsen och in till mitten.
  • Lägg händerna högre upp på sidorna av halsen så att ditt lillfinger är precis under öronen. Gör sedan strykningar från örat ner till axlarna.
  • Placera händerna på baksidan av nacken, precis under hårfästet. Gör strykningar ner längs hela nacken och fram till nyckelbenet.
  • Lägg hela handen så långt du når på skulderbladet och stryk upp över axeln mot nyckelbensgropen.
  • Lyft lite i muskeln mellan nacken och axlarna med handen och stryk sen ner mot nyckelbenet.

Armar och överkropp

  • Börja med att massera lätt i armhålorna.
  • Placera dina händer på nyckelbenen. Gör strykningar över bröstet och ut till armhålan.
  • Lägg handen under armhålan och massera upp mot axeln vidare till nyckelbenet.
  • Tryck på huden mellan fingrarna och ge fingrarna en lätt massage.
  • Gör strykningar från handryggen och upp över axeln mot nyckelbensgropen.
  • Gör strykningar från handflatan och upp över undersidan av armen mot armhålan.
  • Placera handen på höften. Gör strykningar längs hela sidan upp mot armhålan.
  • Massera magen med cirkelrörelser som går medurs eller högervarv, och avsluta med strykningar som går upp till armhålan.
  • Placera händerna precis under rumpan och gör strykningar upp längs hela ryggen så långt du når och upp och över axlarna till nyckelbensgropen.

Benen

  • Börja med att massera lätt vid ljumskarna.
  • Placera en hand på ovansidan av låret och en på insidan av låret. Gör långsamma och lite mer kraftfulla strykningar från knät och ända upp till ljumsken.
  • Placera en hand på undersidan av låret och en hand på utsidan av låret. Gör långsamma och mer kraftfulla strykningar från knät och ända upp till ljumsken.
  • Massera lätt i knävecken.
  • Gör Strykningar från ankeln och ända upp till ljumsken med en hand på undersidan av benet och en på ovansidan.
  • Ställ dig upp och gå upp på tå, sänk ner hälen igen och upprepa. Du kan stödja händerna mot en vägg om det känns lättare.

Avsluta hela lymfmassagen med att göra 5 upprepningar av djupandning med änglavingar.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. A.K

    Tack för bra tips. Ska verkligen börja göra detta.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du vill prova lymfmassage. 🙂

  2. Mia

    Så bra förklarat. 🙂

    Svara
  3. Amanda

    Tack för riktigt bra tips!

    Hälsningar,
    Amanda

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar inlägget. 🙂

  4. Ella

    Verkligen så viktigt att se efter lymfsystemet. <3

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close