– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Meds –
Lakritsrot har en mycket lång historisk bakgrund som smaksättare och medicinalväxt. I dag finns den att köpa som livsmedel, hälsokost, kosttillskott och som ett traditionellt växtbaserat läkemedel för att lindra symtom vid förkylning, hosta och magproblem som funktionell dyspepsi och IBS.

Artikelns innehåll:
- Kort om lakritsrot
- Aktiva ämnen i lakritsroten
- Traditionell användning av lakritsrot
- Användningen av lakritsrot i dag
- Produkter med lakritsrot
Kort om lakritsrot
Lakrits (Glycyrrhiza glabra) är en flerårig ört som tillhör familjen ärtväxter. Den trivs bäst i varma och torra klimat och växer runt Medelhavsområdet, Iran, Kina och vissa delar av Nordamerika och Australien. Den kommersiella odlingen sker främst i Italien, Spanien och Turkiet.
En lakritsplanta kan bli upp till 1-2 meter hög och pryds av vackra blå blommor. Rötterna som är den enda delen man använder kan bli en meter djupa och upp till 10 meter långa. Det tar vanligtvis 3-4 år efter plantering innan lakritsrötterna är redo för skörd.
Aktiva ämnen i lakritsroten
Lakritsroten innehåller över 300 ämnen som bland annat inkluderar glycyrrhizin, glycyrrhetinsyra, liquiritin, glabridin och olika flavonoider och triterpenoider. Dessa ämnen har visat sig ha antioxidativa, antiinflammatoriska och en rad andra hälsofrämjande egenskaper (1).
Glycyrrhizinsyra är det ämne som ger lakrits en söt smak och har många hälsosamma egenskaper, men ämnet är även känt för att kunna störa balansen mellan kalium och natrium och kortison och kortisol vid högt intag. Det kan leda till hälsoproblem som högt blodtryck, sänkt kaliumhalt, vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.
Som tillskott säljs därför lakritsrot ofta i form av DGL, Deglycyrrhizinated Licorice, där man helt enkelt tagit bort glycyrrhizinsyran. På så sätt kan man dra nytta av alla hälsosamma fördelar, utan de negativa effekterna. Ett exempel för ett sådant kosttillskott är Solgar lakritsrot extrakt.
Traditionell användning av lakritsrot
Lakritsroten har en väldigt lång traditionell användning inom örtmedicinen (2). Faktum är att den har fungerat som en medicinalväxt i 1000-tals år i många länder och kulturer och räknas till en av de mest använda och beprövade örter.
Främst har lakrits varit flitigt nyttjad inom österländsk matlagning och medicin, men den har också en lång historisk bakgrund som medicinalväxt här i Sverige.
Romare och greker använde den redan under antiken som ett stärkande medel, inte minst vid förkylning och andra virusinfektioner.
Andra användningsområden har varit vid problem relaterat till luftvägarna som astma, hosta, halsont och för att lösa upp segt slem i lungor och bronker. Den har även en lång traditionell användning vid magrelaterade besvär som dålig matsmältning, magsår och halsbränna.
Användningen av lakritsrot i dag
Inom EU är lakritsrot godkänd som ett traditionellt växtbaserat läkemedel för att lindra symtom vid förkylning, hosta, halsbränna och funktionell dyspepsi (magproblem).
Den ingår till exempel som ett av flera verksamma ämnen i det växtbaserade läkemedlet Iberogast. Det är en produkt avsedd för lindring av symtom vid funktionell dyspepsi och IBS, med symtom som magknip, smärta eller brännande känsla i matstrupen, uppsvälldhet och illamående.
Produkter med lakritsrot
- Örtspecialisten Lakrits 2000A (tinktur)
- Solgar lakritsextrakt (kapslar)
- Örtagubben lakritsrot (te)
- Iberogast (droppar)
Källor och referenser
Glycyrrhiza glabra (Licorice): A Comprehensive Review on Its Phytochemistry, Biological Activities, Clinical Evidence and Toxicology.2021 Dec 14;10(12):2751. doi: 10.3390/plants10122751.https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8703329/
(2) A history of the therapeutic use of liquorice in Europe. 2005 Jun 22;99(3):317–324. doi: 10.1016/j.jep.2005.04.015. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7125727/
(3) Läkemedelsverket om godkända naturläkemedel och användning https://lakemedelsboken.se/kapitel/lakemedelsanvandning/vaxtbaserade_lakemedel_och_naturlakemedel.html
Relaterade inlägg: