Omega-3 (EPA, DHA, Alfa-linolensyra)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Omega-3 tillhör de fleromättade fettsyrorna och räknas som en essentiell fettsyra, vilket betyder att vi måste få i oss den via kosten. Som kosttillskott finns omega-3 som fiskolja, krillolja, linfröolja och algolja. Klicka här för att läsa mer om omega-3

Mighty Sport Omega-3, 75 kapslar

Mighty sport omega-3 tillskott Mighty Sport Omega-3 är fiskolja med 1200 mg omega-3 per kapsel. Ett optimalt tillskott av omega-3 för dig som får i dig för lite fet fisk i din vanliga kost.

169 kr

 

Omega-3 Plus, 75 kapslar

Tillskott omega-3 plus Fiskoljekapslar är ett optimalt tillskott för dig som får i dig för lite fet fisk i din vanliga kost. 1200 mg omega-3 per kapsel.

169 kr

 

Helhetshälsa AlgOmega-3 (Vegan), 60 kapslar (60 portioner)

Algomega-3, omega-3 från alger, vegan AlgOmega3 är ett vegetabiliskt tillskott av omega-3. Utvunnen från mikroalgen Schizochytrium sp och är godkänd av Vegan Society. En stor mängd av oljan består av fettsyran DHA och har en hög halt EPA.

269 kr

 

Bättre hälsa Krillolja, 60 kapslar (30 portioner)

Bättre hälsa krillolja tillskott Bättre Hälsa Krillolja är ett naturligt tillskott med kvalitativ krillolja, rik på fosfolipider och de hälsosamma omega-3-fettsyrorna EPA och DHA i färdig form.

249 kr

 

Alpha Plus Linfröolja, 60 kapslar (60 portioner)

Tillskott linfröolja i kapslar Linfröolja innehåller en stor andel av de nyttiga fettsyrorna Omega-3, Omega-6 och Omega-9. Oljan är varsamt utvunnen ur linfrön utan att värmas upp.

152 kr

 

Pharbio Omega-3 Barn, Omega-3 tuggtabletter för barn, 60 st

omega-3 tuggtabletter för barn Omega-3 tuggtabletter från fiskolja med en god jordgubbssmak. Speciellt utformade för barn.

113 kr

 

Fler kosttillskott av omega-3 hittar du här

Om omega-3 och kosttillskott

Funktion i kroppen av omega-3

Det är i synnerhet tre Omega-3 fettsyror som är av betydelse: alfa-linolensyra, DHA och EPA. Moderfettsyran i omega-3-familjen är alfa-linolensyra. Kroppen kan bilda de två fettsyrorna EPA och DHA från alfa-linolensyra men inte så effektivt, vilket betyder att det är bättre att se till att få i sig alla tre former av Omega-3.

Omega-3 minskar inflammation i kroppen, medan omega-6 ökar inflammation. Därför måste det alltid råda en balans i kroppen mellan de båda för att vi ska må bra och för att kroppen fungera optimalt. Det är ingen större risk att man får brist på omega-6 då den finns rikligt i många livsmedel. När det gäller Omega-3 måste man dock se till att äta tillräckligt av de kostkällor som innehåller fettsyran för att inte få brist.

Forskning på senare år har visat att omega-3 fettsyror skyddar mot hjärt-och kärlsjukdomar, förbättrar enzymfunktionerna och hormonfunktionerna, samt spelar en viktig roll för ett friskt tillstånd i hjärnan, nerverna och för normal synförmåga.

Kända funktioner av i kroppen av omega-3 (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion.
  • DHA bidrar till att bibehålla normal synförmåga.
  • EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion.
  • Alfa-linolensyra bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet.

Exempel på livsmedel som innehåller omega-3

  • Fet fisk som lax, makrill, öring, krill, sill, sardiner, fiskleverolja (EPA och DHA)
  • Vissa alger (EPA och DHA)
  • Linfrön, linfröolja (Alfa-linolensyra)
  • Rapsolja (Alfa-linolensyra)
  • Valnötter, valnötsolja (Alfa-linolensyra)
  • Avokado (Alfa-linolensyra)

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6