Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Pycnogenol

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Pycnogenol utvinns från barken av fransk strandtall. Ämnet stödjer en bra blodcirkulation och fungerar som en antioxidant som bidrar till att upprätthålla en god hälsa genom att skydda cellerna från oxidativ stress.

Kosttillskott med pycnogenol

Vad är pycnogenol?

Pycnogenol upptäcktes redan 1535 av fransmannen Jacques Cartier när han utforskade Canada med sina män. Indianerna där berättade om ett te som de använde för att bli av med skörbjugg. 400 år senare publicerade Jacques Masquelier en forskning om pycnogenol där han beskrev ämnets starka effekt. 1987 blev pycnogenol patenterat (1).

Extraktet Pycnogenol utvinns av barken från den franska strandtallen med det latinska namnet Pinus pinaster. På 2,5 miljoner tunnland stora plantager i sydvästra Frankrike odlas trädet. Av själva träet tillverkas möbler och alla träd som huggs ner ersätts med nya plantor, vilket betyder att det är en hållbar produktion.

Barken som är en restprodukt från träproduktionen används som råmaterial för att utvinna pycnogenol. Det behövs ca 1000 kg bark för att producera 1 kg Pycnogenol. För att de värdefulla bioflavonoiderna ska bevaras så måste de extraheras från barken inom 48 timmar efter det att trädet huggits ner. Inga bekämpningsmedel används i odlingen och inga hälsovådliga lösningsmedel används vid den patenterade utvinningsprocessen. Barken pulvriseras, rengörs och spraytorkas till ett fint brunt pulver. Därefter standardiseras extraktet till att innehålla ca 70% av de aktiva växtsubstanserna, som kallas procyanidiner.

Pycnogenol innehåller en rad olika bioflavonoider som t.ex flavoner, taxifolin, epikatekin och katekin. Det innehåller även en mängd olika fruktsyror som inkluderar ferulasyra, gallussyra, kaffesyra, vanillinsyra och kumarinsyra. Dessa fruktsyror och bioflavonoider hittas även i en rad frukter och grönsaker, men inte i en och samma råvara och inte i samma proportioner.

Funktion av pycnogenol i kroppen

Pycnogenol fungerar som en antioxidant eftersom den innehåller en unik blandning av vattenlösliga naturligt förekommande bioflavonoider och fruktsyror, varav flera har kraftfulla antioxidativa egenskaper. Det skyddar kroppens celler från oxidativ skada som fria radikaler kan orsaka.

Pycnogenol stödjer en bra blodcirkulation, vilket bidrar till att upprätthålla starka blodkapillärer, vener och artärer. Det har även en betydelse när det gäller att motverka ödem, blåmärken och åderbråck. En bra blodcirkulation har även betydelse för blodtillförseln i hjärnan, vilket stödjer en normal kognitiv förmåga.

Pycnogenol bidrar även till en frisk och välmående hud, eftersom det till tillför kroppen aktiva bioflavonoider. Dessa bioflavonoidet binder till sig kollagenproteinet, som har betydelse för hudens elasticitet och styrka. Flavonoiderna förstärker även verkan hos några av de starkaste antioxidanterna i kroppen, nämligen E-vitamin och C-vitamin. Den sistnämnda behöver kroppen för att kunna bilda kollagen.

Kända funktioner av pycnogenol (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Bark från fransk strandtall (Pinus pinaster) fungerar som en antioxidant och bidrar till att upprätthålla en god hälsa genom att skydda cellerna från oxidativ skada.
  • Extrakt från barken av den franska strandtallen (Pycnogenol) stödjer en bra blodcirkulation.

 

Exempel på kosttillskott med pycnogenol:

 

Fler produkter hittar du här

 

Relaterade inlägg:

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close