Pycnogenol

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Pycnogenol utvinns från barken av fransk strandtall. Pycnogenol stödjer en bra blodcirkulation och fungerar som en antioxidant som bidrar till att upprätthålla en god hälsa genom att skydda cellerna från oxidativ skada. Klicka här för att läsa mer om pycnogenol

Bio-Pycnogenol, 90 kapslar

Bio-Pycnogenol kommer från extrakt av tallbark. Det är rikt på bioflavonoider och organiska syror. Bioflavonoider fungerar antioxidativt och skyddar cellerna mot oxidativ stress.

359 kr

 

Fler produkter hittar du här

Vad är pycnogenol?

Pycnogenol upptäcktes redan 1535 av fransmannen Jacques Cartier när han utforskade Canada med sina män. Indianerna där berättade om ett te som de använde för att bli av med skörbjugg. 400 år senare publicerade Jacques Masquelier en forskning om pycnogenol där han beskrev ämnets starka effekt. 1987 blev pycnogenol patenterat (1).

Extraktet Pycnogenol görs av barken från den franska strandtallen med det latinska namnet Pinus pinaster. På 2,5 miljoner tunnland stora plantager i sydvästra Frankrike odlas trädet. Av själva träet tillverkas möbler och alla träd som huggs ner ersätts med nya plantor, vilket betyder att det är en hållbar produktion.

Barken som är en restprodukt från träproduktionen används som råmaterial för att utvinna pycnogenol. Det behövs ca 1000 kg bark för att producera 1 kg Pycnogenol. För att de värdefulla bioflavonoiderna ska bevaras så måste de extraheras från barken inom 48 timmar efter det att trädet huggits ner. Inga bekämpningsmedel används i odlingen och inga hälsovådliga lösningsmedel används vid den patenterade utvinningsprocessen. Barken pulvriseras, rengörs och spraytorkas till ett fint brunt pulver. Därefter standardiseras extraktet till att innehålla ca 70% av de aktiva växtsubstanserna, som kallas procyanidiner.

Pycnogenol innehåller en rad olika bioflavonoider som t.ex flavoner, taxifolin, epikatekin och katekin. Pycnogenol innehåller även en mängd olika fruktsyror som inkluderar ferulasyra, gallussyra, kaffesyra, vanillinsyra och kumarinsyra. Dessa fruktsyror och bioflavonoider hittas även i en rad frukter och grönsaker, men inte i en och samma råvara och inte i samma proportioner.

Funktion i kroppen av pycnogenol

Pycnogenol fungerar som en antioxidant eftersom den innehåller en unik blandning av vattenlösliga naturligt förekommande bioflavonoider och fruktsyror, varav flera har kraftfulla antioxidativa egenskaper. Det skyddar kroppens celler från oxidativ skada som fria radikaler kan orsaka.

Pycnogenol stödjer en bra blodcirkulation, vilket bidrar till att upprätthålla starka blodkapillärer, vener och artärer. Det har även en betydelse när det gäller att motverka ödem, blåmärken och åderbråck. En bra blodcirkulation har även betydelse för blodtillförseln i hjärnan, vilket har stödjer en normal kognitiva förmåga.

Pycnogenol stödjer en frisk och välmående hud, eftersom det till tillför kroppen aktiva bioflavonoider. Dessa bioflavonoidet binder till sig kollagenproteinet, som har betydelse för hudens elasticitet och styrka. Flavonoiderna förstärker även verkan hos några av de starkaste antioxidanterna i kroppen, nämligen E-vitamin och C-vitamin. Den sistnämnda behöver kroppen för att kunna bilda kollagen.

Kända funktioner i kroppen av pycnogenol (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Bark från fransk strandtall (Pinus pinaster) fungerar som en antioxidant och bidrar till att upprätthålla en god hälsa genom att skydda cellerna från oxidativ skada.
  • Extrakt från barken av den franska strandtallen (Pycnogenol) stödjer en bra blodcirkulation.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Om pycnogenol: https://www.pharmanord.se/produkter/bio-pycnogenol