Stevia (Stevioglykosider)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Stevia är en växt från vars blad man utvinner stevioglykosider – ämnen som är närmare 300 gånger sötare än socker. På senare år har det kommit att bli ett populärt sötningsmedel eftersom det i stort sätt inte innehåller några kalorier och inte heller påverkar blodsockret negativt. 

Stevia som sötningsmedel

Historisk bakgrund av Stevia

Stevia är en växt som även kallas sötflockel som ursprungligen kommer från Sydamerika, närmare bestämt Paraguay. Man tror att urinvånarna i nordöstra Paraguay har använt stevia som livsmedel och skönhetsprodukt i mer än 1500 år. Stevia har även använts traditionellt som läkeväxt för bland annat trötthet, hudproblem och orolig mage.

Kunskapen om stevia spred sig från Paraguay till Brasilien och Argentina någon gång på 1800-talet. Den Italienska botanisten Moisés Santiago Bertoni, sägs vara stevians fader eftersom han ägnade många år med att studera växten. I början av 1900-talet blev stevia mer uppmärksammad och man börjande odla den. 1970 började man använda stevia i Japan, 2008 följde USA efter och först 2011 blev stevioglykosider godkänt som ett sötningsmedel i Sverige. Den art av stevia som används för sin sötma är Stevia rebaudiana som idag odlas i framförallt Sydamerika, Japan, Indien och Kina.

Stevia som sötningsmedel

När man talar om Stevia som sötningsmedel så menar man egentligen stevioglykosider som man utvinner från Stevia. Själva växten stevia är inte godkänd att använda som tillsats i livsmedel, varken i torkad eller färsk form. Stevioglykosider (E960) är ca 300 gånger sötare än socker, så man behöver ytterst lite för att uppnå samma sötningsgrad som socker. Genom åren har stevioglykosider genomgått många prövningar och bedömts som säkert att användas som sötningsmedel. Stevia innehåller i stort sett inga kalorier och påverkar inte heller blodsockret, vilket gör att det kan användas av diabetiker. Man har inte heller hittat något som tyder på att stevioglykosider skulle ha några negativa hälsoeffekter. Stevia är antagligen en av de bättre alternativen av sötningsmedel, men oavsett så ska man aldrig överdriva intaget.

 

Exempel på produkter med stevia:

 

Fler produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) An evidence-based systematic review of stevia by the Natural Standard Research Collaboration: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20370653

(2) Stevia research: https://www.stevia.com/research/

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...