Stevia (Stevioglykosider)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Stevia är en växt från vars blad man utvinner stevioglykosider – ämnen som är närmare 300 gånger sötare än socker. På senare år har det kommit att bli ett populärt sötningsmedel eftersom det i stort sätt inte innehåller några kalorier och inte heller påverkar blodsockret negativt. Klicka här för att läsa mer om stevia

Nick's Stevia Drops, 50 ml

Nicks stevia droppar

Med Stevia Drops kan du enkelt söta bakverk, kaffe eller naturell yoghurt med naturligt sötningsmedel utan kalorier. Stevia Drops finns i flera olika smaker.

59 kr

 

Sukrin+, 250 gram

Sukrin +

Sukrin+ är ett kalorifritt sötningsmedel från naturliga källor. Här ingår erythritol, en sockeralkohol från frukt, samt stevioglykosider från steviaväxten.

84 kr

 

Sukrin Gold, 500 gram

suktin gold

Sukrin Gold, ett välsmakande alternativ till vanligt socker. Den innehåller erythritol, en sockeralkohol, samt stevioglykosider från Steviaväxten, som tillsammans ger en rund och god sötma.

79 kr

 

Fler produkter hittar du här

Stevia som sötningsmedel

Historisk bakgrund av Stevia

Stevia är en växt som även kallas sötflockel som ursprungligen kommer från Sydamerika, närmare bestämt Paraguay. Man tror att urinvånarna i nordöstra Paraguay har använt stevia som livsmedel och skönhetsprodukt i mer än 1500 år. Stevia har även använts traditionellt som läkeväxt för bland annat trötthet, hudproblem och orolig mage.

Kunskapen om stevia spred sig från Paraguay till Brasilien och Argentina någon gång på 1800-talet. Den Italienska botanisten Moisés Santiago Bertoni, sägs vara stevians fader eftersom han ägnade många år med att studera plantan. I början av 1900-talet blev stevia mer uppmärksammad och man börjande odla växten. 1970 började man använda stevia i Japan, 2008 följde USA efter och först 2011 blev stevioglykosider godkänt som ett sötningsmedel i Sverige. Den art av stevia som används för sin sötma är Stevia rebaudiana som idag odlas i framförallt Sydamerika, Japan, Indien och Kina.

Stevia som sötningsmedel

När man talar om Stevia som sötningsmedel så menar man egentligen stevioglykosider som man utvinner från Stevia. Själva växten stevia är inte godkänd att använda som tillsats i livsmedel, varken i torkad eller färsk form. Stevioglykosider (E960) är ca 300 gånger sötare än socker, så man behöver ytterst lite för att uppnå samma sötningsgrad som socker. Genom åren har stevioglykosider genomgått många prövningar och bedömts som säkert att användas som sötningsmedel. Stevia innehåller i stort sett inga kalorier och påverkar heller inte blodsockret, vilket gör att det även kan användas av diabetiker. Man har inte heller hittat något som tyder på att stevioglykosider skulle ha några negativa hälsoeffekter. Stevia är antagligen en av de bättre alternativen av sötningsmedel, men oavsett så ska man aldrig överdriva sitt intag utan hålla det till ett minimum.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARAn evidence-based systematic review of stevia by the Natural Standard Research Collaboration: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20370653

Stevia research: https://www.stevia.com/research/