Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Stevia (Stevioglykosider)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Stevia är en växt från vars blad man utvinner stevioglykosider – ämnen som är närmare 300 gånger sötare än socker. På senare år har det kommit att bli ett populärt sötningsmedel eftersom det i stort sätt inte innehåller några kalorier och inte heller påverkar blodsockret negativt. 

Stevia som sötningsmedel

Historisk bakgrund av Stevia

Stevia är en växt som även kallas sötflockel som ursprungligen kommer från Sydamerika, närmare bestämt Paraguay. Man tror att urinvånarna i nordöstra Paraguay har använt stevia som livsmedel och skönhetsprodukt i mer än 1500 år. Stevia har även använts traditionellt som läkeväxt för bland annat trötthet, hudproblem och orolig mage.

Kunskapen om stevia spred sig från Paraguay till Brasilien och Argentina någon gång på 1800-talet. Den Italienska botanisten Moisés Santiago Bertoni, sägs vara stevians fader eftersom han ägnade många år med att studera växten. I början av 1900-talet blev stevia mer uppmärksammad och man börjande odla den. 1970 började man använda stevia i Japan, 2008 följde USA efter och först 2011 blev stevioglykosider godkänt som ett sötningsmedel i Sverige. Den art av stevia som används för sin sötma är Stevia rebaudiana som idag odlas i framförallt Sydamerika, Japan, Indien och Kina.

Stevia som sötningsmedel

När man talar om Stevia som sötningsmedel så menar man egentligen stevioglykosider som man utvinner från Stevia. Själva växten stevia är inte godkänd att använda som tillsats i livsmedel, varken i torkad eller färsk form. Stevioglykosider (E960) är ca 300 gånger sötare än socker, så man behöver ytterst lite för att uppnå samma sötningsgrad som socker. Genom åren har stevioglykosider genomgått många prövningar och bedömts som säkert att användas som sötningsmedel. Stevia innehåller i stort sett inga kalorier och påverkar inte heller blodsockret, vilket gör att det kan användas av diabetiker. Man har inte heller hittat något som tyder på att stevioglykosider skulle ha några negativa hälsoeffekter. Stevia är antagligen en av de bättre alternativen av sötningsmedel, men oavsett så ska man aldrig överdriva intaget.

 

Exempel på produkter med stevia:

 

Fler produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) An evidence-based systematic review of stevia by the Natural Standard Research Collaboration: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20370653

(2) Stevia research: https://www.stevia.com/research/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close