Lymfsystemet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost, WeightWorld och Bodystore -

by Mikaela Bjerring

Lymfsystemet är ett av kroppens största system, ett väldigt viktigt sådant och ändå så glöms det ofta bort. På den här sidan kan du läsa om betydelsen av lymfsystemet för hälsan, vad som händer när lymfflödet inte fungerar optimalt, samt vad du kan göra för hjälpa lymfsystemet att fungera bättre. Klicka här för att skrolla ner direkt till produkter

Lymfsystemet

Så fungerar lymfsystemet

Lymfsystemet är uppbyggt av ihåliga kärl som är sammankopplade med varandra som bildar ett nätverk som sträcker sig genom nästan hela kroppen. Förutom lymfkärlen består systemet av lymfatiska organ som inkluderar, mjälten, thymus (brässen) halsmandlarna, svalg- och tungtonsillerna samt ett stort antal lymfnoder (lymfkörtlar eller lymfknutor) och lymfvätska (lymfan).

Lymfkärlen ligger precis under huden och är uppbyggda på ungefär samma sätt som vener, men med tunnare väggar för att lymfan lätt ska kunna sugas upp från den omgivande vätskan i vävnaderna. Lymfkapillärer är de minsta lymfkärlen som börjar ute i vävnaderna mellan cellerna. De små lymfkärlen går ihop med andra små lymfkärl och bildar allt större kärl. De större lymfkärlen har klaffar precis som vener för att lymfan ska kunna transporteras i en riktning. Den huvudsakliga skillnaden mellan blodomloppet och lymfsystemet är att lymfsystemet inte har en pump som pumpar runt vätskan som blodomloppet har hjärtat. Lymfsystemet är istället beroende muskelsammandragningar i ben och armar och rörelser som för lymfan framåt i riktning mot bröstkorgen.

Lymfvätskan samlar upp slaggprodukter och andra avfallsämnen som kroppen behöver bli av med. Under ett dygn bildas 2–4 liter lymfvätska även kallat lymfa. Denna trögflytande vätska transporteras i lymfkärlen och består av vita blodkroppar, proteiner och överskottsvätska som finns mellan cellerna, som pressats ut i början av blodomloppets kapillärer. En del av vätskan sugs upp igen av kapillärerna, och en del sugs upp av lymfkärlen och bildar lymfan.

Reningen sker när lymfvätskan passerar genom flera lymfkörtlar som finns på många olika ställen i kroppen. Vid passagen tillförs lymfvätskan lymfocyter och plasmaceller, samtidigt som bakterier och andra skadliga partiklar oskadliggörs. I brösthålan samlas alla lymfkärl i två uppsamlingskärl som tömmer lymfan i vinkeln mellan nyckelbensvenen och den inre halsvenen på båda sidorna. Slutligen passerar slaggprodukterna ut genom svett och urin. Den renade Lymfan går alltså tillbaka till blodet och vidare till lymfsystemet. Därmed förs också de vita blodkropparna i lymfan till blodet för att bekämpa infektioner, vilket gör ett välfungerande lymfsystem mycket viktigt för vårt immunförsvar.

Lymfkörtlar eller lymfknutor, är små bönformade knölar 1-10 millimeter stora som består av lymfatisk vävnad och omges av en bindvävskapsel. Det finns 500–1 000 lymfkörtlar i kroppen som ligger samlade i grupper i till exempel ljumskarna, armhålorna, bakom bröstbenet, nacken, käkvinklarna och längs de stora blodkärlen i bukhålan. Körtlarna kan även finnas en och en utspridda i kroppen. I den lymfatiska vävnaden mognar lymfocyter, som är en typ av vita blodkroppar som försvarar kroppen mot bakterier och andra mikroorganismer. Lymfocyter kan antingen vara av typen T-lymfocyt som bildas i benmärgen, men som mognar i brässen eller B-lymfocyt, som bildas och mognar i benmärgen. Lymfocyterna från benmärgen förs med blodet till de olika lymfatiska organen där de fortsätter att dela sig. I lymfkörtlarna finns även plasmaceller, som bildar så kallade antikroppar som också deltar i immunförsvaret och speciella NK-celler som äter upp invaderande celler.

Mjälten är formad som en böna, ca tolv centimeter lång och ligger högt upp i bukhålan på vänster sida alldeles under mellangärdet och skyddas av de nedersta revbenen. Det är kroppens största lymfatiska organ och innehåller precis som lymfkörtlarna, lymfatisk vävnad med lymfocyter. Både blodkärl och lymfkärl passerar in i och ut ur mjälten. Mjälten har som uppgift att bryta ned gamla eller skadade röda blodkroppar, fungera som ett blodlager, bildning av blodkroppar under fosterstadiet och delta i kroppens försvar mot infektioner där bakterier och andra främmande partiklar förstörs av den lymfatiska vävnaden.

Thymus eller Brässen ligger bakom bröstbenet intill hjärtat. Den består också av lymfatisk vävnad omgiven av en bindvävskapsel. I thymus mognar lymfocyter som kallas T-lymfocyter som när de når blodet deltar i immunförsvaret. När T-lymfocyter kommer i kontakt med främmande mikroorganismer omvandlas lymfocyterna till så kallade NK-celler (mördarceller) som förstör inkräktarna.

Övrig lymfatisk vävnad finns i tarmarnas väggar och i tarmkäxet som är bukhinneveck som innehåller kärl och nerver som fäster tarmen vid bakre bukväggen. I svalget finns lymfatisk vävnad i form av halsmandlarna, svalg- och tungtonsillerna.

Lymfsystemets viktigaste uppgifter

 • Bilda vita blodkroppar och antikroppar som försvar mot bakterier, virus och mikroorganismer.
 • Bekämpa infektioner, vilket gör lymfsystemet livsviktigt för immunsystemet.
 • Transportera bort skadade, gamla eller främmande celler. T.ex gamla röda blodkroppar eller tumörceller.
 • Transportera bort överskottsvätska från vävnader (vätskeansamlingar).
 • Transportera näring till kroppens celler.

Stagnerande lymfsystem

Om lymfsystemet inte fungerar optimalt så kan det dels innebära att lymfvätskan inte renas som den ska och bakterier och virus finns kvar i kroppen. Det kan även innebära att lymfvätskan inte sugs upp. Då uppstår det vätskeansamlingar i kroppen som kan orsaka svullnad och ödem. Det kan även bildas fibroser/celluliter vilket är en förtätning av fettväven som bildas när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop.

Orsaker till stagnation i lymfsystemet kan vara:

 • Stress
 • Ärr
 • Skador
 • Dålig kost och livsstil
 • Att man dricker för lite vatten
 • Brist på rörelse/motion
 • Genetiska anlag som gör att lymfsystemet har en tendens att bli trögt
 • Kläder som stramar åt på felställen som kan hämma lymfflödet

Några vanliga symptom som kan tyda på stagnation i lymfsystemet är:

 • Att man känner sig trött och tung i kroppen
 • Man är svullen i olika kroppsdelar
 • Oförklarlig värk i kroppen, fibromyalgi
 • Ofta återkommande infektioner/förkylningar
 • Domningar i fingrar, händer och armar
 • Yrsel, huvudvärk
 • Att man lätt får träningsvärk
 • Celluliter
 • Problem med bihålorna
 • Slembildning
 • Sömnproblem
 • Oren och svullen hy
 • Spänningar i nacken
 • Svullna lymfkörtlar
 • Dålig blodcirkulation
 • Man känner sig lätt frusen
 • Stress/oro i kroppen

Att rena och stödja lymfsystemet

Torrborstning är något som använts väldigt länge för att få igång cirkulationen och lymfflödet. Det hjälper även till att avlägsna döda hudceller så att kroppen lättare kan göra sig av med avfall den vägen. Se till att du använder en borste tillverkad av naturhår ämnad för torrborstning. Den jag själv använder som jag är mycket nöjd med kan du köpa här. Om hur du gör torrborstning kan du läsa om i ett av mina föregående inlägg som du hittar här.

Koppningmassage fungerar fantastiskt bra för att mjuka upp bindväven och öka flödet så att man kan få bukt med fibroser/celluliter. Kan även användas på både kropp och ansikte för lymfdränage. Med hjälp av silikonkoppor så masserar du huden i cirkelrörelser i riktning mot ställen på kroppen där vi har ansamlingar av lymfknutor. Silikonkoppor för hemmabruk kan du köpa här där du även hittar en instruktionsvideo för hur du använder dom.

Motion, att vara fysiskt aktiv, promenader, speciellt att hoppa på studsmatta eller med hopprep är riktigt bra för att få igång lymfflödet.

Lymfmassage är något som man kan göra själv hemma som en daglig rutin för att hjälpa flödet att röra på sig i rätt riktning. Det är en mjukare taktil massage som man gör genom lätta och långa strykningar över hela kroppen i riktning mot ljumskarna, armhålorna och bröstbenet där vi har ansamlingar av lymfknutor.

Djupandning är ett effektiv redskap för att stödja lymfsystemet eftersom andningen är helt avgörande för lymfan.

Bastubad får igång cirkulationen och stödjer kroppens reningssystem. När du bastar så svettas du ut toxiner, vilket reducerar slagg och skräp i lymfan och resten av kroppen.

Varma bad får igång lymfan, kroppens rening och hjälper till att reducera svullnad orsakad av vätskeansamlingar. Tillsätt t.ex epsomsalt eller döda havet salt till ditt bad för att göra det mer effektivt.

Duscha varmt/kallt hjälper till att få igång cirkulationen i kroppen, vilket även hjälper lymfan att röra på sig. Lymfknutorna drar ihop sig av det kalla och utvidgar sig av det varma.

Örter som till exempel maskrosrot, astragalus, echinacea och ringblomma kan hjälpa till att rena lymfan så att avfallet lättare kan lämna kroppen. Ett ohälsosamt överskott av vätska kan bidra till obehag så som uppblåsthet, svullnad och stelhet, samt att man bär runt på många onödiga extra kilon. Då kan en vätskedrivande örtkur med maskrosextrakt eller en produkt som Water Away hjälpa kroppen att göra sig av med den överflödiga vätskan och samtidigt fylla på med de vitaminer och mineraler som behövs för en hälsosam vätskebalans i kroppen. Water Away innehåller en kombination av 11 olika växtextrakt, mineraler och vitaminer som inkluderar kalium, vitamin B6, samt extrakt av maskrosrot, spansk peppar, grönt te, buchu-blad, enbär, druvkärnor, tranbär, vattenmelon och äppelcidervinäger.

Hälsosam kost med fokus på antiinflammatorisk mat, främjar kroppens friska processer. Ju mer näringsrik och ren din kost är, ju mindre kemikalier och skräp får du i dig, desto bättre kan det lymfatiska systemet fungera.

Vatten i tillräckliga mängder har stor betydelse för ett välfungerande lymfsystem, eftersom lymfflödet försämras när man blir uttorkad.

Äppelcidervinäger hjälper till att basa upp kroppen och rena lymfan. Blanda 1 tsk – 1 msk med vatten och drick på morgonen innan frukost och på kvällen innan du går och lägger dig. Den äppelcidervinäger som du vill välja är ekologisk, ouppvärmd (Raw), ofiltrerad, opastöriserad som innehåller något som kallas ”mamman” (The Mother). Bragg äppelcidervinäger är här ett riktigt bra val.

 

Produkter

Water Away, WeightWorld 60 kapslar

Water Away är ett naturligt kosttillskott som hjälper kroppen att göra sig av med överflödig vätska som samlats i kroppen. Innehåller en kombination av 11 olika växtextrakt, vitaminer och mineraler. Dessa inkluderar vitamin B6 och kalium, samt extrakt av buchu-blad, maskrosrot, grönt te, tranbär, enbär, druvkärnor, spansk peppar, vattenmelon och äppelcidervinäger.  

279 kr

Solgar Dandelion Root, Maskrosrot 100 kapslar

Solgar Dandelion Root, innehåller extrakt av maskrosrot med ett naturligt rikt innehåll av bitterämnen och näringsämnen. Maskros har en vätskedrivande, utdrivande effekt, och passar därför vid diet eller renande kurer. Bitterämnen kan ha fördelar för matsmältningen. Kapslarna är helt vegetabiliska.

169 kr

Bragg Äppelcidervinäger Eko, 473 ml

Bragg Äppelcidervinäger EKO är en ofiltrerad, ouppvärmd och opastöriserad äppelcidervinäger med en syrahalt på 5 % som innehåller "mamman". Bragg Äppelcidervinäger EKO anses vara en av de mest exklusiva i världen. Inta den dagligen för att kickstarta metabolismen eller använd den på för en välgörande effekt på hud och hår.

108 kr

Epsomsalt, Magnesiumsulfat 500 g

epsomsalt Epsomsalt innehåller magnesiumsulfat som du kan tillsätta i härliga bad för trötta och ömmande muskler.

39 kr

 

Astragalus, solgar 100 kapslar

Astragalus membranaceus från solgar innehåller 350 mg per tablett. Tabletterna är helt fria från animaliska ämnen och passar därför även till veganer.

289 kr

 

ACU CUPS, By Myberg 4 storlekar

ACU CUPS innehåller 4 st koppor som du använder för behandling av muskelspänningar, celluliter, för att lyfta bindväven, öka blodgenomströmningen i huden, samt öka lymfflödet genom att masseras i cirklar över huden mot lymfkörtlarna.

399 kr

 

Dead Sea Mineral Bath Salts, 1 kg

Dr Organics Badsalt med Dödahavsmineraler är ett badsalt med salt från Döda havet. Det innehåller rikligt med essentiella mineraler, joner samt bioaktiva marina extrakt som har föryngrande och vårdande egenskaper. Perfekt att tillsätta i badvattnet för härlig spakänsla!

119 kr

 

FSC Massage Brush från Flower

FSC Massage Brush från Flower är en massageborste som är ekologiskt certifierad. Passar perfekt till torrborstning av huden. Skaftet är tillverkat av ekologiskt trä och borstet av hästhår och agavefibrer. Finns även med skaft för att komma åt ryggen.

115 kr

 

Relaterade inlägg: