Citrullin, L-citrullin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott -

by Mikaela Bjerring

Citrullin är en icke-essentiell aminosyra och ett förstadium till kväveoxid, vilket är anledningen till varför aminosyran ofta ingår i pre-workout produkter (PWO) för att öka muskelpumpen och uthålligheten vid både högintensiv träning och styrketräning. Klicka här för att läsa mer om citrullin

Core Citrulline, 200 g (100 portioner)

Core Citrulline pulver tillskott Core Citrulline innehåller L-citrullin av högsta kvalité som ingår i kroppens naturliga förbrännings- och kväveoxidprocess.

199 kr

 

RAW Rampage, 500 g (20 portioner)

raw rampage preworkout RAW Rampage innehåller en rad olika kreatinmolekyler som alla bidrar till ökad fysisk prestation under dina styrketräningspass.

269 kr

 

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran citrullin

Funktion av citrullin i kroppen

Citrullin räknas som en icke essentiell aminosyra (NEAA). I kroppen ingår citrullin i förbränningsprocessen som kallas citronsyracykeln, som är en del av förloppet för att omvandla maten vi äter till energi cellerna. I citronsyracykeln omvandlas citrullin till aminosyran arginin (1).

Citrullin hjälper även till att avlägsna mjölksyra och ammoniak som är restprodukter som bildas vid träning. Citrullin driver på ATP-produktionen (energi) och ger ökad produktion av kväveoxid (NOx), som vidgar blodkärlen och gör att musklerna får gott om syre under längre tid, vilket gör att man kan köra hårdare och längre (2).

Tillskott av citrullin är bäst att ta på tom mage, eftersom fast föda både försämrar upptaget och gör det långsammare, vilket gör att en del av effekten går förlorad.

Exempel på livsmedel som innehåller citrullin

  • Vattenmelon
  • Mörk choklad
  • Vitlök
  • Lök
  • Nötter
  • Baljväxter
  • Fisk
  • Kött

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Citrulline malate enhances athletic anaerobic performance and relieves muscle soreness. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20386132