NAC, N-acetyl-cystein

by Mikaela Bjerring

NAC ( N-acetyl-cystein ) är en molekylär variant av cystein. Det är ett devirat av aminosyran L-cystein och en förlöpare till glutation. I Sverige förekommer inte NAC som kosttillskott, men i USA är det vanligt.

Aminosyran-N-acetyl-cysteine-NAC-e1500626687913

Funktion av i kroppen

N-acetyl-cystein är ett väldokumenterat näringsämne. I andra länder som t.ex USA är NAC ett tillskott som är populärt bland kroppsbyggare eftersom det medför snabbare återhämtning efter hård träning. I Sverige klassas N-acetyl-cystein som ett läkemedel. Aminosyran har en slemlösande funktion och förekommer därför i läkemedel mot bronkit, KOL och kroniskt luftrörskatarr. NAC används även vid allergier, cystisk fibros, förkylningar och för att rädda liv i vården vid Paracetamolförgiftning. NAC är även något som ges till HIV-patienter eftersom det ökar T-cellernas funktion och minskar HIV-virusets verkan. Det har även förmågan att öka glutation som HIV-sjuka ofta har brist på.

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.