– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
NAC (N-acetyl-cystein) är ett näringsämne, en molekylär variant av den svavelbärande aminosyran cystein. I kroppen kan NAC omvandlas till kroppens viktigaste antioxidant, glutation. Det gör aminosyran mycket intressant av många anledningar.
- Vad är NAC?
- Vilken funktion har glutation i kroppen?
- Att inta NAC som tillskott
- Exempel på kosttillskott med NAC
Vad är NAC?
N-acetylcystein som går under förkortningen NAC, är en aminosyra som blivit mycket väldokumenterad som näringsämne. Det är ett derivat av aminosyran cystein som tillsammans med metionin och taurin utgör de svavelbärande aminosyrorna.
I kroppen omvandlas NAC till glutation, vilket är kroppens viktigaste antioxidantmolekyl. NAC kan lätt passera cellmembranen där den först omvandlas till aminosyran l-cystein och därefter glutation tillsammans med aminosyrorna l-glycin, l-glutaminsyra (1).
Fria radikaler i kroppen minskar glutationnivåerna både utanför och innanför cellerna. Eftersom NAC kan passera cellmembranen kan den hjälpa till att återställa glutationnivåerna och på så sätt motverka den skada som fria radikaler kan orsaka (1) (2).
Vilken funktion har glutation i kroppen?
Glutation är en tripeptid innehållande aminosyrorna cystein, glycin och glutaminsyra. Glutationkomplexet produceras naturligt i kroppen och finns i varje cell. Det är vår starkaste och viktigaste antioxidant som skyddar cellerna från oxidativ stress. Den medverkar till att reparera cellskador som annars kan göra oss sjuka och bidra till att vi åldras i förtid.
Glutation spelar en roll för många kemiska reaktioner i kroppen (3). Den är bland annat involverad i kroppens avgiftningssystem, både för att avlägsna toxiner och avfallsprodukter som kroppen själv skapar, så väl som de vi får i oss via föroreningar från luft, mat etc. Den spelar även en roll för kroppens förmåga att bekämpa inflammation och infektioner.
Med åldern försämras produktionen av glutation. Nivån av glutation kan också minska av faktorer som sjukdom, dålig kost, stress och miljögifter (1) (3).
Att inta NAC som tillskott
Anledningen till att NAC är uppskattat som tillskott är alltså för att höja nivån av glutation i kroppen, som i sin tur stödjer kroppens friska processer.
Tillskott av NAC brukar rekommenderas att intas mellan måltiderna och inte i samband med mat. Orsaken är att upptaget blir bättre när den slipper konkurrera med andra aminosyror i kosten.
Exempel på kosttillskott med NAC:
Källor och Referenser
(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.
(2) Glutathione: Overview of its protective roles, measurement, and biosynthesis. Published online 2008 Aug 30. doi: 10.1016/j.mam.2008.08.006. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696075/
(3) Published online 2019 Apr 28. doi: 10.3390/antiox8050111. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6562654/