Passion för hälsa Blogg

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Natrium ( Na )

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

I kroppen fungerar natrium som ett livsnödvändigt grundämne. Det finns i kroppsvätskorna och i skelettet, både innanför och utanför cellerna. Natrium är viktigt för syra-basbalansen samt för vatten- och saltbalansen i kroppen, vilket motverkar uttorkning. Natrium behövs också för nervernas normala funktion och för upptaget av glukos och vissa aminosyror.

Mineralen natrium i kosten och som kosttillskott

Funktion av natrium i kroppen

Kroppen innehåller cirka 1,8 g natrium per kilo kroppsvikt eller 0,15 procent av den totala kroppsvikten. Ungefär hälften av kroppens natrium finns utanför cellerna och hälften innanför. Om för mycket natrium tränger in i cellerna får man ödem.

Natrium absorberas till nästan 100 procent genom födan och upptas väl från tunntarmen och även i viss utsträckning från magsäcken. Natriumomsättningen regleras av binjurebarkshormonet aldosteron som anpassar natriumresorbtionen från njurarna. Det förhindrar natriumbrist och för stor utsöndring av natrium. Utsöndring sker genom svett, urin och avföring.

Ca 50 procent av natriumet finns i kroppsvätskorna och ca 40 procent i skelettet, varav hälften utgör ett förråd för att upprätthålla kroppens vätskevolym och dess osmotiska tryck. Faktum är att 90 procent av kroppsvätskornas katjoner utgörs av natrium som reglerar kroppens syra-basbalans via njurarna. Elektrolyterna som reglerar vätskebalansen i kroppen utgörs av natrium, klorid och kalium.

Brist på natrium

Symptom på natriumbrist kan vara muskelkramper och huvudvärk.

För högt saltintag

För mycket natrium (salt) kan vara en orsak till högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för att drabbas av hjärtsvikt, hjärtinfarkt, stroke och skador på njurarna. Ödem och uppsvällda leder kan tyda på att kroppen har svårt att eliminera natrium.

Begär efter salt

Sug efter salt eller salta födoämnen är ofta ett tecken på binjuresvaghet.

Kända funktioner av natrium (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Minskat intag av natrium bidrar till att bibehålla normalt blodtryck.

Exempel på livsmedel som innehåller natrium

  • Alla typer av salt

Exempel på kosttillskott med natrium:

 

Fler kosttillskott hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/natrium

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close