– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
K-vitamin är ett fettlösligt vitamin som har fått sitt namn K efter koagulation. Vitaminet är nämligen nödvändigt för att koaguleringsfaktorer ska kunna bildas i blodet. K-vitamin är även inblandat i en rad andra kroppsfunktioner, där det bland annat tillsammans med D-vitamin bidrar till en normal benstomme.

Funktion av K-vitamin i kroppen
K-vitamin förekommer i många livsmedel och formen k2 kan även bildas av bakterier i mag-tarmkanalen, vilket täcker en del av behovet. K-vitamin behövs för att blodet ska kunna koagulera sig och tillsammans med D-vitamin så bidrar K-vitamin till en normal benstomme. Medan D-vitaminet hjälper kroppen att ta upp kalcium från tarmen, så är det sedan K-vitamin som ser till att kalciumet kommer dit där det behövs, främst till skelettet, tänderna och i depåer för välfungerande muskelsammandragningar. Vid brist på K-vitamin finns det därför risk för att kalcium blir kvar i artärerna och bildar plack eller att det lagras i våra mjukdelar som leder och muskler, vilket kan ge upphov till värk.
Det finns flera former av K-vitamin, men de viktigaste är fyllokinon (K1), menakinon (K2) och menadion (K3). K3 omvandlas till K2 i kroppen. K1 bildas i växter och K2 bildas som sagt av bakterier i mag-tarmkanalen. Av fyllokinon så tas bara cirka 5-15 % upp i kroppen, medan från menakinon tas nästan allt upp.
Personer som behandlas med blodförtunnande läkemedel som till exempel Waran, får ofta rådet att begränsa konsumtionen av livsmedel som är rika på K-vitamin eftersom det påverkar blodkoagulationen. Så om du intar ett blodförtunnande läkemedel, bör du rådgöra med din läkare innan du intar kosttillskott av K-vitamin (2).
Kända funktioner av K-vitamin i kroppen (Godkända hälsopåståenden av EFSA)
- K-vitamin bidrar till normal blodkoagulation.
- K-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme.
Livsmedel som innehåller K-vitamin är t.ex:
- Broccoli
- Brysselkål
- Gröna bladgrönsaker
- Kål
- Tofu
- Natto (och andra fermenterade livsmedel)
- Jordgubbar
- Alger
Exempel på bra kosttillskott av K-vitamin:
- Great Earth Vitamin D3/K2 (Kapslar)
- Liposomal D3+K2 (flytande)
- Holistic K2 (kapslar)
Fler kosttillskott av K-vitamin hittar du här
Källor och Referenser:
(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken, Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.
(2) Livsmedelsverket – hhttps://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/k-vitamin/
Relaterade inlägg:
- Fördelarna med att inta Vitaminerna D och K tillsammans
- Den nyttiga grönkålen
- Att stödja tarmfloran och maghälsan