K-vitamin – Fyllokinon

by Mikaela Bjerring - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

K-vitamin är ett fettlösligt vitamin och har fått sitt namn K efter koagulation. Det är nödvändigt för att koaguleringsfaktorerna ska bildas i blodet. K-vitamin bidrar även till att bibehålla normal benstomme.  Klicka här för att läsa mer om K-vitamin

Holistic K2, 60 veg kapslar

Holistic k2 vitamin vegan Holistic K2 ger dig dagsbehovet av K-vitamin. Kapslarna är vegetabiliska och lämpar sig till dig som undviker animaliska livsmedel och har svårt att få i dig K-vitamin från kosten.

183 kr

 

Bättre hälsa D3+K2, 25 ml (32 port)

Bättre hälsa d3+k2 spray Bättre Hälsa D3+K2 Spray är ett innovativt vitamintillskott, fokuserad till vitaminerna D3 och K2, framtagen för den nordiska marknaden.

235 kr

 

Solgar K2, 50 kapslar

Solgar k2 Solgar K2 innehåller Mk-7 från Natto extrakt. En burk innehåller 50 kapslar.

356 kr

 

Fler kosttillskott av K-vitamin hittar du här

Livsmedel som innehåller k-vitamin

Funktion av K-vitamin i kroppen

K-vitamin förekommer i många livsmedel och vitamin k2 bildas även av bakterier i mag-tarmkanalen, vilket täcker en del av behovet. K-vitamin behövs för att blodet ska kunna koagulasera sig och tillsammans med D-vitamin så bidrar K-vitamin till en normal benstomme.

Det finns flera substanser av vitamin K, men de viktigaste är fyllokinon (K1), menakinon (K2) och menadion (K3). K3 omvandlas till K2 i kroppen. K1 bildas i växter och K2 bildas som sagt av bakterier i mag-tarmkanalen. Av fyllokinon så tas nästan bara 5-15 % upp i kroppen, 
medan från menakinon tas nästan allt upp.

Personer som behandlas med blodförtunnande läkemedel som till exempel Waran, får ibland rådet att begränsa konsumtionen av livsmedel som är rika på K-vitamin eftersom det påverkar blodkoagulationen. Så om du intar ett blodförtunnande läkemedel, bör du rådgör med din läkare innan du börjar inta några kosttillskott (2).

Kända funktioner av D-vitamin i kroppen (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • K-vitamin bidrar till normal blodkoagulation.
  • K-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme.

Livsmedel som innehåller K-vitamin är t.ex:


  • Broccoli
  • Brysselkål
  • Gröna bladgrönsaker
  • Kål
  • Tofu
  • Natto (och andra fermenterade livsmedel)
  • Jordgubbar
  • Alger

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR


(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken, Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-c

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.