Glycin, L-glycin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott -

by Mikaela Bjerring

Glycin är en icke essentiell och en enkel aminosyra som förekommer både som en del av proteinstrukturen och som en fri aminosyra i diverse kroppsvätskor. Som tillskott förekommer glycin främst i olika aminosyrakomplex och proteinpulver. Klicka här för att läsa mer om glycin

WNT Amino tabletter, 120

WNT Amino tabletter WNT's Amino Tabs är ett vetenskapligt framtaget aminosyrekomplex med fria och peptidbundna aminosyror som absorberas mycket snabbt i muskulaturen.

169 kr

 

Aldrig vila Regenerate, 800 g

Aldrig vila Regenerate, 800 g Regenerate är en väl sammansatt post-workout produkt för dig som tränar hårt. De verksamma ämnena maximerar återhämtningen, ingår i muskeluppbyggande processer samt upprätthåller normala hormonnivåer.

349 kr

 

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran glycin

Funktion av glycin i kroppen

Den Icke essentiella aminosyran L-glycin har en enkel sammansättning och är en av de 20 aminosyror som utgör protein. Glycin förekommer även som en fri aminosyra i diverse kroppsvätskor. Glycin som inte används i levern, kroppsvätskor och kroppsvävnad, korsar lätt blod-hjärn-barriären. Den fungerar som ett mycket viktigt ämne i fas 2 i leverns avgiftningssystem. Glycin fungerar även som en signalsubstans i det centrala nervsystemet och har betydelse för avslappning och normal muskelfunktion.

Glycin är en av de tre aminosyror som ingår i uppbyggandet av glutation, vilket är en tripeptid sammansatt av glutaminsyra, cystein och glycin. Tillsammans med niacin (vitamin B3) och glutamin främjar glycin kroppens egen produktion av växthormon. Glycin som lagras i kroppen fungerar som reservoar vid bildningen av de icke-essentiella aminosyrorna samt nukleinsyrorna RNA och DNA.

Aminosyran är också nödvändig för bildning av gallsalter, kreatin, glycogen, ammoniak, ATP och kan omvandlas till aminosyran serin i kroppen vid behov. Den har även visat sig vara viktig i läkning av traumatillstånd tillsammans med arginin.

Exempel på livsmedel som innehåller glycin

  • Kött
  • Fisk
  • Mjölk
  • Bönor

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.