Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

B12 vitamin – kobalamin

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Werlabs –

Vitamin B12 även kallat kobalamin är en vattenlöslig vitamin och det mest komplexa vitaminet rent kemiskt. B12 behövs för en lång rad viktiga kroppsfunktioner och långvarig brist kan ge allvarliga konsekvenser. Här måste speciellt veganer och vegetarianer vara uppmärksamma på sina nivåer.

Vitamin B12, kobalamin i kosten och som kosttillskott

Upptaget av vitamin B12 i kroppen

I tjocktarmen sker en viss syntes av B12-vitamin, men eftersom näringsupptaget sker i tunntarmen som kommer innan tjocktarmen kan vi inte tillgodogöra oss det B12-vitaminet. Vi måste därför se till att vi får i oss tillräckligt via kosten. Upptaget av vitamin B12 börjar i magsäcken där magsyran spelar en betydande roll. För att B12 sedan ska kunna tas upp i kroppen behöver vitaminet hjälp av ett ämne som kallas inre faktor (IF). Det är ett glykoprotein som utsöndras av magkörtlarna och som är nödvändigt för upptag. Den inre faktorn kopplas ihop med vitamin B12, som gör att vitaminet kan tas upp i nedre delen av tunntarmen (ileum), och in i blodet för vidare transport till kroppens olika organ. Finns inte den inre faktorn tillgängligt påverkar det upptaget av B12 negativt. Bristande upptagningsförmåga av vitamin B12 är därför vanligt förekommande vid olika mag- och tarmsjukdomar.

Kända funktioner av vitamin B12, kobalamin (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Vitamin B12, kobalamin bidrar till normal energiomsättning.
  • Vitamin B12, kobalamin bidrar till nervsystemets normala funktion.
  • Vitamin B12, kobalamin bidrar till normal psykologisk funktion.
  • Vitamin B12, kobalamin bidrar till normal bildning av röda blodkroppar.
  • Vitamin B12, kobalamin bidrar till immunsystemets normala funktion.
  • Vitamin B12, kobalamin bidrar till normal homocysteinomsättning.
  • Vitamin B12, kobalamin bidrar till att minska trötthet och utmattning.
  • Vitamin B12, kobalamin har en roll i celldelningsprocessen.

Symtom på B12-brist

Innan symtom som indikerar B12-brist visar sig kan det ta upp till fem år efter det att kroppsförrådet har blivit uttömt. Det betyder att man kan gå runt med brist länge utan att det upptäcks. Idag vet man att långvarig och allvarlig brist kan ge bestående skador på nervsystemet. Orsaker till brist kan vara många och påverkas av så väl kost, dåligt upptag, livsstilsfaktorer och sjukdomstillstånd. Viktigt att påpeka är att där alltid måste finnas en bra balans mellan vitamin B12 och Folsyra i kroppen. Eftersom vitamin b12 är involverat i så många kroppsprocesser finns det också en lång rad symtom som kan kopplas till B12-brist. Här följer några exempel:

  • Blodbrist och Perniciös anemi.
  • Domningar, myrkrypningar och stickningar i ben, fötter, händer, tunga och som en skarp stickande smärta i handen rakt under ringfingret.
  • Yrsel, ostadighet, koordinationsrubbningar och spasm i ena sidan av ansiktet.
  • Minnesförlust, kognitiv dysfunktion, depression.
  • Trötthet, utmattning och fysisk svaghet.
  • Depression, irritabilitet, personlighetsförändring, mani och psykos.
  • Vita hudfläckar och bruna områden mellan fingrarna.
  • Gulaktig hud, ökad blekhet i ansikte, läppar, tunga och tandkött.
  • Sår i mungiporna och längs överläppen.
  • Blödande tandkött.
  • En slät, rödblank och svidande tunga.

Orsak till B12-brist

Orsaken till B12-brist kan vara många och påverkas av kost, dåligt upptag, livsstilsfaktorer, sjukdomstillstånd och medicinering. Vissa grupp ligger i större riskzon att utveckla brist än andra.

  • Äldre personer har ökad risk för brist eftersom upptagningsförmågan försämras med åldern.
  • Veganer och vegetarianer riskerar brist eftersom den aktiva formen B12 nästintill uteslutande finns i animaliska livsmedel. Veganer och vegetarianer bör därmed alltid inta tillskott av B12 för att förebygga brist.
  • Vid graviditet, amning och användning av p-piller ökar behovet av B12.
  • Dåliga livsstilsvanor som rökning, stort alkoholintag och hög stressnivå är exempel på livsstilsfaktorer som ökar behovet av B12.
  • Brist på järn, vitamin B6 och kalcium gör så att man inte kan tillgodogöra sig B12 lika bra. En växtbaserad kosthållning som innehåller rikligt med folsyra och tiamin kan maskera B12-brist.
  • Antibiotikakurer och vissa mediciner kan öka risken för B12-brist. T.ex kan långtidsbruk av laxeringsmedel, syrahämmande medel och diabetesmedicinen metformin leda till nedsatt upptag av B12 och möjlig utveckling av B12-brist.
  • Många sjukdomstillstånd kan leda till brist så som överaktiv respektive underaktiv sköldkörtelsfunktion, höga kolesterolvärden, febersjukdomar, medicinering vid cancer, gikt och artrit, samt inflammation i bukspottskörteln och mag- tarmrelaterade sjukdomar.
  • Sjukdomstillstånd och nedsatt funktion i mage och tarm som autoimmun atrofisk gastrit, sviktande bukspottkörtel, obalanserad tarmflora, bortopererade delar av tunntarmen och magsäcken, magsår, Crohns sjukdom, IBS, Celiaki och saltsyrabrist. Bakterie- eller parasitinfektioner (speciellt bandmask) eller långvariga diarréer, mag- och tarminflammationer hämmar upptaget och ökar behovet. Vid sjukdomstillstånd och medicinering bör du konsultera med din läkare.

Att testa B12-nivåerna i kroppen

För att få en bra bild av kroppens B12-status ger inte den totala mängden B12 i serum en rättvis bild. Det är inte sällan patienter får höra att de har bra nivåer av B12 när de egentligen är alldeles för låga. För att få en tydlig inblick om hur det faktiskt ligger till bör man helst göra flera olika prover för en säkrare bedömning (minst 3). Test av B12 i serum kan t.ex kombineras med analys av Metylmalonsyra (MMA), Homocystein (Hcys), MCV och/eller MCH eftersom dessa ämnen stiger i kroppen när mängden B12 sjunker. Har man svårt att få dessa tester gjorda via vårdcentralen så kan man istället göra dom via t.ex werlabs. Deras Vitamin och mineraltest vet jag inkluderar B12 i serum, Hcys, MCV och MCH, tillsammans med värden för vitamin D, järn, magnesium och zink, samt en rad andra blodvärden.

Livsmedel som innehåller vitamin B12:

  • Fisk
  • Kött
  • Skaldjur
  • Ägg
  • Lever
  • Mjölk
  • Ost
  • Mjölksyrade produkter kan innehålla lite vitamin B12
  • Algerna Chlorella och Nori innehåller en viss mängd

Exempel på bra kosttillskott med B12-vitamin:

 

Fler kosttillskott med vitamin B12 hittar du här

 
 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket – https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-b12

(3) Andrès E, Federici L, Affenberger S, Vidal-Alaball J, Loukili NH, Zimmer J, et al. B12 deficiency: a look beyond pernicious anemia. J Fam Pract 2007;56:537-42.

(4) Vitamin B12 i hälsa och sjukdom: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257642/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close