Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Vanliga tecken på trögt lymfsystem

av | jul 18, 2019 | Fysisk hälsa, Hälsa, Livsstil | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Bodystore.com – 

Lymfsystemet är en av våra viktigaste kroppsfunktioner, men trots det glöms det ofta bort. Här följer om några vanliga tecken på trögt lymfsystem och vad som kan orsaka problem för lymfflödet. Dessutom kan du läsa om hur du får fart på lymfsystemet genom några enkla vardagsrutiner.

Vanliga tecken på trögt lymfsystem

Artikelns innehåll:

Hur fungerar lymfsystemet?

Lymfsystemet är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Det fungerar som kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar.

När lymfsystemet inte fungerar optimalt så kan det orsaka problem i kroppen. Dels så kan det innebära att lymfvätskan inte sugs upp, vilket leder till vätskeansamlingar i kroppen som kan ge svullnad och ömhet. Det kan även medföra att lymfvätskan inte renas ordentligt från bakterier, virus, andra skadliga mikrober och avfallsprodukter, vilket gör att dessa stannar kvar i kroppen.

Man kan också få Fibroser/celluliter. Dessa uppstår av en förtätning av fettväven som bildas när hud, bindväv och slaggprodukter växer ihop som försämrar lymfflödet ytterligare. Dessutom kan det också vara svårare att gå ner i vikt och bli av med dom där envisa extra kilona. Det finns många tecken som kan indikera på ett stagnerat lymfsystem som gör att lymfan inte renas så bra som den borde.

Trögt lymfsystem symtom

Tecken som kan indikera trögt lymfsystem:

 • Man känner sig trött och tung i kroppen
 • Svullnad i olika kroppsdelar
 • Oförklarlig värk i kroppen
 • Domningar i armar, händer eller fingrar
 • Ofta återkommande infektioner/förkylningar
 • Man får lätt träningsvärk
 • Dålig blodcirkulation
 • Svullna lymfkörtlar
 • Celluliter
 • Åderbråck
 • Problem med oren, svullen eller torr hud
 • Problem med bihålorna
 • Att man lätt känner sig frusen
 • Slembildning
 • Spänningar i nacken
 • Återkommande huvudvärk
 • Sömnproblem
 • Man känner stress/oro i kroppen
Trögt lymfsystem orsak

Orsaker till trögt lymfsystem

Det finns en lång rad olika faktorer som kan orsaka ett trögt lymfsystem, men de vanligaste anledningarna är dålig kost och/eller livsstil. Att man inte äter speciellt hälsosamt, dricker för lite vatten, har för hög stressnivå och inte rör på sig tillräckligt mycket. Lymfflödet kan också hämmas vid t.ex. ärr, skador och om man bär kläder som stramar åt på fel sätt. Genetiskt anlag för trögt lymfsystem kan även göra att man lättare drabbas. Om du vill läsa mer ingående om lymfsystemet och hur det fungerar så kan du göra det på sidan “Lymfsystemet“.

Få fart på lymfsystemet

Att få fart på lymfsystemet

För att stödja lymfsystemet finns det mycket man kan göra och många enkla saker som man kan få in som en vardagsrutin.  Här följer några exempel.

Torrborstning 

För att främja cirkulationen och få fart på lymfsystemet så är torrborstning fantastiskt. Det hjälper även till att eliminera döda hudceller som har fördelar för både hudens funktion och utseende. Det kan göra stor skillnad och det tar inte många minuter. När du gör torrborstning så vill du välja en borste tillverkad av naturhår ämnad för just torrborstning. Den jag själv använder och som jag är mycket nöjd med finns att köpa här. Du kan läsa mer om torrborstning och hur du gör i inlägget ”Därför är torrborstning så bra”.

Lymfmassage

Lymfmassage är något annat som man kan göra själv som en daglig rutin. Vid ljumskarna, armhålorna och bröstbenet har vi störst ansamlingar av lymfkörtlar. Genom att massera på dessa punkter och göra långa strykningar över hela kroppen som går till lymfansamlingarna kan vi hjälpa lymfflödet i rätt riktning.

Koppningmassage 

För att mjuka upp bindväven och främja flödet kan man ta hjälp av koppningsmassage som man gör själv hemma. Det är även en uppskattad metod för att mjuka upp stel bindväv och reducera celluliter. Med hjälp av silikonkoppor så masserar du huden i cirkelrörelser i riktning mot de ställen på kroppen där vi har lymfkörtlar. Du kan läsa mer om koppningsmassage och hur du gör i inlägget ”Fördelar med koppning för kropp och ansikte”. 

Djupandning

Att vi andas rätt har stor betydelse för hälsan i helhet och inte minst för att få fart på lymfsystemet. Det ger en bättre syresatt kropp, samtidigt som det får lymfan att röra på sig. Djupandning är därmed ett mycket effektivt redskap för att stödja ett bra lymfflöde.

Rörelse

Motion och att vara fysiskt aktiv hjälper lymfan att röra på sig. All rörelse är bra,  men speciellt effektivt är det att hoppa hopprep eller på studsmatta för att få igång lymfflödet.

Bastubad och varma bad

När du bastar eller badar varmt så ökar cirkulationen som får fart på lymfflödet. Det gör även att du svettas som hjälper kroppens utrensning. Om du upplever svullnad och stelhet orsakat av vätskeansamlingar kan epsomsalt vara riktigt effektivt och skönt att tillsätta badvattnet.

Duscha växelvis varmt och kallt

Att duscha växelvis varmt och kallt får igång cirkulationen som hjälper lymfan att röra sig. Det varma vattnet hjälper lymfkörtlarna att utvidga sig och det kalla vattnet får dom att dra ihop sig.

Mer om hur du kan stödja lymfsystemet kan du läsa i inlägget ”Så får du fart på ett trögt lymfsystem”.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

10 Kommentarer

 1. Eva S

  Jag började göra torrborstning för cirka 6 månader sedan. Läste om det här på din sida. 🙂 Vilken skillnad! Jag ser en enormt stor skillnad på huden över hela kroppen. Fastare och rosigare. Dessutom brukade jag innan få tunga ben när jag gick längre promenader, det får jag inte längre. Kommer aldrig sluta med torrborstning! Tack för det tipset och tack för alla andra fina tips du delar. Kram <3

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Härligt att du upplevt en så stor skillnad med torrborstning. Det är verkligen en fantastisk kroppsbehandlig som är guld värd för huden och lymfflödet. Har det själv som en vardagsrutin sedan fler år. 🙂

  • Sandra

   Hur gör man torrborstning!?

 2. Malin

  Så viktigt att ha ett bra lymfflöde.!

  Svara
 3. Sanna

  Så intressant! tack 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Trevligt att du uppskattar inlägget. 🙂

 4. Karin

  Hej

  Har du tips på en bra borste till tandborstning som funkar bra för en nybörjare?

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Hej Karin! Antar att du menar torrborstning? Jag använder själv den som jag länkar till i texten från Anaé som jag verkligen kan rekommendera. När man först börjar med torrborsting kan det kännas lite hårt, men efter ett par gånger när cirkulationen börjat komma igång bättre känns det tvärtom riktigt skönt.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close