– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Bodystore.com –
Lymfsystemet är en av våra viktigaste kroppsfunktioner, men trots det glöms det ofta bort. Här följer om några vanliga tecken på trögt lymfsystem och vad som kan orsaka problem för lymfflödet. Dessutom kan du läsa om hur du får fart på lymfsystemet genom några enkla vardagsrutiner.
Artikelns innehåll:
- Hur fungerar lymfsystemet?
- Tecken som kan indikera trögt lymfsystem
- Orsaker till trögt lymfsystem
- Att få fart på lymfsystemet
Hur fungerar lymfsystemet?
Lymfsystemet är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Det fungerar som kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar.
När lymfsystemet inte fungerar optimalt så kan det orsaka problem i kroppen. Dels så kan det innebära att lymfvätskan inte sugs upp, vilket leder till vätskeansamlingar i kroppen som kan ge svullnad och ömhet. Det kan även medföra att lymfvätskan inte renas ordentligt från bakterier, virus, andra skadliga mikrober och avfallsprodukter, vilket gör att dessa stannar kvar i kroppen.
Man kan också få Fibroser/celluliter. Dessa uppstår av en förtätning av fettväven som bildas när hud, bindväv och slaggprodukter växer ihop som försämrar lymfflödet ytterligare. Dessutom kan det också vara svårare att gå ner i vikt och bli av med dom där envisa extra kilona. Det finns många tecken som kan indikera på ett stagnerat lymfsystem som gör att lymfan inte renas så bra som den borde.
Tecken som kan indikera trögt lymfsystem:
- Man känner sig trött och tung i kroppen
- Svullnad i olika kroppsdelar
- Oförklarlig värk i kroppen
- Domningar i armar, händer eller fingrar
- Ofta återkommande infektioner/förkylningar
- Man får lätt träningsvärk
- Dålig blodcirkulation
- Svullna lymfkörtlar
- Celluliter
- Åderbråck
- Problem med oren, svullen eller torr hud
- Problem med bihålorna
- Att man lätt känner sig frusen
- Slembildning
- Spänningar i nacken
- Återkommande huvudvärk
- Sömnproblem
- Man känner stress/oro i kroppen
Orsaker till trögt lymfsystem
Det finns en lång rad olika faktorer som kan orsaka ett trögt lymfsystem, men de vanligaste anledningarna är dålig kost och/eller livsstil. Att man inte äter speciellt hälsosamt, dricker för lite vatten, har för hög stressnivå och inte rör på sig tillräckligt mycket. Lymfflödet kan också hämmas vid t.ex. ärr, skador och om man bär kläder som stramar åt på fel sätt. Genetiskt anlag för trögt lymfsystem kan även göra att man lättare drabbas. Om du vill läsa mer ingående om lymfsystemet och hur det fungerar så kan du göra det på sidan “Lymfsystemet“.
Att få fart på lymfsystemet
För att stödja lymfsystemet finns det mycket man kan göra och många enkla saker som man kan få in som en vardagsrutin. Här följer några exempel.
Torrborstning
För att främja cirkulationen och få fart på lymfsystemet så är torrborstning fantastiskt. Det hjälper även till att eliminera döda hudceller som har fördelar för både hudens funktion och utseende. Det kan göra stor skillnad och det tar inte många minuter. När du gör torrborstning så vill du välja en borste tillverkad av naturhår ämnad för just torrborstning. Den jag själv använder och som jag är mycket nöjd med finns att köpa här. Du kan läsa mer om torrborstning och hur du gör i inlägget ”Därför är torrborstning så bra”.
Lymfmassage
Lymfmassage är något annat som man kan göra själv som en daglig rutin. Vid ljumskarna, armhålorna och bröstbenet har vi störst ansamlingar av lymfkörtlar. Genom att massera på dessa punkter och göra långa strykningar över hela kroppen som går till lymfansamlingarna kan vi hjälpa lymfflödet i rätt riktning.
Koppningmassage
För att mjuka upp bindväven och främja flödet kan man ta hjälp av koppningsmassage som man gör själv hemma. Det är även en uppskattad metod för att mjuka upp stel bindväv och reducera celluliter. Med hjälp av silikonkoppor så masserar du huden i cirkelrörelser i riktning mot de ställen på kroppen där vi har lymfkörtlar. Du kan läsa mer om koppningsmassage och hur du gör i inlägget ”Fördelar med koppning för kropp och ansikte”.
Djupandning
Att vi andas rätt har stor betydelse för hälsan i helhet och inte minst för att få fart på lymfsystemet. Det ger en bättre syresatt kropp, samtidigt som det får lymfan att röra på sig. Djupandning är därmed ett mycket effektivt redskap för att stödja ett bra lymfflöde.
Rörelse
Motion och att vara fysiskt aktiv hjälper lymfan att röra på sig. All rörelse är bra, men speciellt effektivt är det att hoppa hopprep eller på studsmatta för att få igång lymfflödet.
Bastubad och varma bad
När du bastar eller badar varmt så ökar cirkulationen som får fart på lymfflödet. Det gör även att du svettas som hjälper kroppens utrensning. Om du upplever svullnad och stelhet orsakat av vätskeansamlingar kan epsomsalt vara riktigt effektivt och skönt att tillsätta badvattnet.
Duscha växelvis varmt och kallt
Att duscha växelvis varmt och kallt får igång cirkulationen som hjälper lymfan att röra sig. Det varma vattnet hjälper lymfkörtlarna att utvidga sig och det kalla vattnet får dom att dra ihop sig.
Mer om hur du kan stödja lymfsystemet kan du läsa i inlägget ”Så får du fart på ett trögt lymfsystem”.
Relaterade inlägg:
- Så får du fart på ett trögt lymfsystem
- Få det mesta ut av din detox
- Fördelar med lymfdränering/torrborstning
- Så påverkar andningen ditt pH-värde
- Terapeutiska fördelar med saltbad
Jag började göra torrborstning för cirka 6 månader sedan. Läste om det här på din sida. 🙂 Vilken skillnad! Jag ser en enormt stor skillnad på huden över hela kroppen. Fastare och rosigare. Dessutom brukade jag innan få tunga ben när jag gick längre promenader, det får jag inte längre. Kommer aldrig sluta med torrborstning! Tack för det tipset och tack för alla andra fina tips du delar. Kram <3
Härligt att du upplevt en så stor skillnad med torrborstning. Det är verkligen en fantastisk kroppsbehandlig som är guld värd för huden och lymfflödet. Har det själv som en vardagsrutin sedan fler år. 🙂
Hur gör man torrborstning!?
Här är en länk till ett inlägg om torrborstning och hur du går tillväga steg för steg. https://passionforhalsa.se/fordelar-med-lymfdranering-torrborstning
Så viktigt att ha ett bra lymfflöde.!
Visst är det!
Så intressant! tack 🙂
Trevligt att du uppskattar inlägget. 🙂
Hej
Har du tips på en bra borste till tandborstning som funkar bra för en nybörjare?
Hej Karin! Antar att du menar torrborstning? Jag använder själv den som jag länkar till i texten från Anaé som jag verkligen kan rekommendera. När man först börjar med torrborsting kan det kännas lite hårt, men efter ett par gånger när cirkulationen börjat komma igång bättre känns det tvärtom riktigt skönt.