Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Bodystore black friday

Jod ( I )

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

För människan är Jod är ett livsviktigt grundämne som återfinns i alla celler. Jod ingår även i sköldkörtelshormonerna tyroxin och trijodotyronin som bland annat har till uppgift att reglera ämnesomsättningen, stimulera kroppens utveckling och tillväxt. 

Mineralen jod i kosten och som kosttillskott

Funktion av jod i kroppen

Jod är ett mineral, ett viktigt spårämne som kroppen behöver för att kunna fungera optimalt. Mineralet finns i alla kroppens celler, men ca 70–80 procent av jodet finns i sköldkörteln. Återstående är fördelat i resten av kroppen, speciellt i äggstockar, muskler och blod.

Vi behöver jod för att sköldkörteln ska kunna producera sköldkörtelhormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Tyroxin (T4) innehåller fyra jodatomer medan trijodtyronin (T3) innehåller tre jodatomer. Dessa hormoner utsöndras och transporteras i blodet och är ett måste för att varje cell i hela kroppen ska fungera normalt. De är bland annat nödvändiga för funktion av organ, ämnesomsättning, energi, kroppstemperatur, tillväxt och utveckling.

Jodbrist

Vid jodbrist minskar produktionen av sköldkörtelhormon och hypotyreos uppstår, vilket kan leda till förstorad sköldkörtel, så kallad struma. Symtom för hypotyreos kan vara muskelsvaghet, trötthet, smärtor och ömhet i brösten, koncentrationssvårigheter, depression, plötslig eller oförklarlig viktökning, känslighet för temperaturförändringar och torr hud.

Det är vanligare att brist uppstår hos kvinnor än hos män och förekommer oftare hos äldre barn och gravida kvinnor. Hos barn och spädbarn kan hypotyreos påverka både den psykiska och fysiska utvecklingen. För tidigt födda barn är särskilt känsliga för jodbrist. Svår jodbrist under graviditeten kan leda till hämmad tillväxt och störa nervsystemets utveckling hos barnet. Andra följder av allvarlig jodbrist omfattar struma och nedsatt hörsel.

Kända funktioner av jod (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

 • Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och normal sköldkörtelfunktion.
 • Jod bidrar till normal kognitiv funktion.
 • Jod bidrar till nervsystemets normala funktion.
 • Jod bidrar till normal energiomsättning.
 • Jod bidrar till att bibehålla normal hud.

Exempel på livsmedel som innehåller jod:

 • Alger (t.ex kelp och dulse)
 • Fisk
 • Skaldjur
 • Havssalt
 • Jodberikat salt
 • Mjölk (mindre mängd)
 • Ägg (mindre mängd)

Exempel på kosttillskott med jod:

 

Fler kosttillskott av jod hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket:https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jod

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Bodystore kampanjer

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close