Jod ( I )

För människan är Jod är ett livsviktigt grundämne som återfinns i alla celler. Jod och ingår i sköldkörtelshormonerna tyroxin och trijodotyronin. Dessa hormoner bildas i sköldkörteln och har bland annat till uppgift att reglera ämnesomsättningen, stimulera kroppens utveckling och tillväxt. Klicka här för att läsa mer om jod
[cf]helhetshälsa jodikelp[/cf] [cf]alpha plus jodlösning[/cf] [cf]great earth kelp[/cf]

Fler kosttillskott av jod hittar du här

Jod tillskott

Funktion av jod i kroppen

Jod är en mineral, ett viktigt spårämne som kroppen behöver för att fungera optimal. Mineralen finns i alla kroppens celler, men ca 70–80 procent av jodet finns i sköldkörteln. Återstående är fördelat i resten av kroppen, särskilt i äggstockar, muskler och blod.

Vi behöver jod för att sköldkörteln ska kunna producera sköldkörtelhormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Tyroxin (T4) innehåller fyra jodatomer medan trijodtyronin (T3) innehåller tre jodatomer. Dessa hormoner utsöndras och transporteras i blodet, och är ett måste för att varje cell i hela kroppen ska fungera normalt. De är bland annat nödvändiga för funktionen av organ, ämnesomsättning, energi, kroppstemperatur, tillväxt och utveckling.

Jodbrist

Vid jodbrist minskar produktionen av sköldkörtelhormon och hypotyreos uppstår, vilket kan leda till förstorad sköldkörtel, så kallad struma. Symtom för hypotyreos kan vara muskelsvaghet, trötthet, smärtor och ömhet i brösten, koncentrationssvårigheter, depression, plötslig eller oförklarlig viktökning, känslighet för temperaturförändringar och torr hud.

Det är vanligare att brist uppstår hos kvinnor än hos män och förekommer oftare hos äldre barn och gravida kvinnor. Hos barn och spädbarn kan hypotyreos påverka både den psykiska och fysiska utvecklingen. För tidigt födda barn är särskilt känsliga för jodbrist. Svår jodbrist under graviditeten kan leda till hämmad tillväxt och störa utvecklingen av nervsystemet utveckling hos barnet. Andra följder av allvarlig jodbrist omfattar struma och nedsatt hörsel.

Kända funktioner av jod i kroppen (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

 • Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och till normal sköldkörtelfunktion.
 • Jod bidrar till normal kognitiv funktion.
 • Jod bidrar till nervsystemets normala funktion.
 • Jod bidrar till normal energiomsättning.
 • Jod bidrar till att bibehålla normal hud.

Exempel på livsmedel som innehåller jod

 • Alger (t.ex kelp och dulse)
 • Fisk
 • Skaldjur
 • Havssalt
 • Jodberikat salt
 • Mjölk (mindre mängd)
 • Ägg (mindre mängd)

 

[cf]Källor[/cf]

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close