Jod ( I )

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

För människan är Jod är ett livsviktigt grundämne som återfinns i alla celler. Jod och ingår i sköldkörtelshormonerna tyroxin och trijodotyronin. Dessa hormoner bildas i sköldkörteln och har bland annat till uppgift att reglera ämnesomsättningen, stimulera kroppens utveckling och tillväxt. Klicka här för att läsa mer om jod

Helhetshälsa Jodikelp, 100 kapslar

jodikelp - kosttillskott av jod, kelp Jodikelp är ett tillskott av jod från alger. Innehåller 100 kapslar, vilket motsvarar 100 portioner.

135 kr

 

Alpha Plus jodlösning 12%, 30 ml

Alpha plus jodlösning Alpha Plus jodlösning för utvärtes bruk. Lätt att dosera med en praktisk pipetten som ger en perfekt droppe. Du kan även använda dropparna till att testa jodbehovet.

287 kr

 

Great Earth Kelp, 150 tabletter

Great Earth Kelp tabletter Great Earth kelp tabletter är ett naturligt tillskott av jod från brunalger. Innehåller 150 tabletter vilket motsvarar 150 portioner.

97 kr

 

Fler kosttillskott av jod hittar du här

Jod tillskott

Funktion av jod i kroppen

Jod är en mineral, ett viktigt spårämne som kroppen behöver för att fungera optimal. Mineralen finns i alla kroppens celler, men ca 70–80 procent av jodet finns i sköldkörteln. Återstående är fördelat i resten av kroppen, särskilt i äggstockar, muskler och blod.

Vi behöver jod för att sköldkörteln ska kunna producera sköldkörtelhormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Tyroxin (T4) innehåller fyra jodatomer medan trijodtyronin (T3) innehåller tre jodatomer. Dessa hormoner utsöndras och transporteras i blodet, och är ett måste för att varje cell i hela kroppen ska fungera normalt. De är bland annat nödvändiga för funktionen av organ, ämnesomsättning, energi, kroppstemperatur, tillväxt och utveckling.

Jodbrist

Vid jodbrist minskar produktionen av sköldkörtelhormon och hypotyreos uppstår, vilket kan leda till förstorad sköldkörtel, så kallad struma. Symtom för hypotyreos kan vara muskelsvaghet, trötthet, smärtor och ömhet i brösten, koncentrationssvårigheter, depression, plötslig eller oförklarlig viktökning, känslighet för temperaturförändringar och torr hud.

Det är vanligare att brist uppstår hos kvinnor än hos män och förekommer oftare hos äldre barn och gravida kvinnor. Hos barn och spädbarn kan hypotyreos påverka både den psykiska och fysiska utvecklingen. För tidigt födda barn är särskilt känsliga för jodbrist. Svår jodbrist under graviditeten kan leda till hämmad tillväxt och störa utvecklingen av nervsystemet utveckling hos barnet. Andra följder av allvarlig jodbrist omfattar struma och nedsatt hörsel.

Kända funktioner av jod i kroppen (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

 • Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och till normal sköldkörtelfunktion.
 • Jod bidrar till normal kognitiv funktion.
 • Jod bidrar till nervsystemets normala funktion.
 • Jod bidrar till normal energiomsättning.
 • Jod bidrar till att bibehålla normal hud.

Exempel på livsmedel som innehåller jod

 • Alger (t.ex kelp och dulse)
 • Fisk
 • Skaldjur
 • Havssalt
 • Jodberikat salt
 • Mjölk (mindre mängd)
 • Ägg (mindre mängd)

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket:https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jod