Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Kreatin

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott –

Av alla träningstillskott är kreatin det som blivit mest studerat. Idag är det ett populärt tillskott för att öka muskeluppbyggnaden och prestationen, samt för att förbättra återhämtningen vid fysisk aktivitet.

Funktion av aminosyran kreatin i kroppen och som kosttillskott

Funktion av kreatin i kroppen

Det riktiga namnet för kreatin är N-methyl-guanoaktinsyra. En av de viktigaste funktionerna av aminosyran är att den hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. I kroppen tillverkas kreatin främst i lever och njurar av tre aminosyror – metionin, glycin och arginin. Omkring 1-2 g kreatin tillverkas per dag genom matsmältningen och ämnesomsättningen. Cirka hälften av den kreatinmängden är kroppens egen produktion och cirka hälften kommer från kosten. Kreatin används av kroppen i samband med fosfat såsom kreatinfosfat. 95 procent av kroppens kreatin finns i musklerna och mindre mängder finns i njurar, lever, hjärna, makrofager och testiklar. En människa som väger 70 kg har i genomsnitt alltid 120 mg kreatin i kroppen.

Eftersom kreatin spontant bryts ner till kreatinin som utsöndras av njurarna och försvinner ut med urinen, så måste nytt kreatin bildas i kroppen och tillföras genom kosten för att inte brist ska uppstå. De 2 gram som man i vanliga fall uppnår med kost och kroppsegen produktion är endast 40 procent av det maximala nivåerna eftersom man även förlorar nästan 2 gram om dagen. 

Tillskott av kreatin vid träning

Så tidigt som 1847 så presenterades teorin om att kreatin kan påverka muskelprestation. På 1990-talet så började det användas som ett prestationshöjande tillskott i USA och Storbritannien. Därefter har en mängd omfattande studier gjorts på kreatin och vilken effekt det har med fokus på muskeluppbyggnad, prestation och återhämtning vid träning. Kreatin omvandlar lagrad energi till rörelseenergi och bidrar till energiproduktion för muskelkontraktion. Det fungerar primärt som en extra energikälla och ger extra styrka i samband med högintensiva aktiviteter såsom styrketräning och konditionsträning. Kreatin har visats minska muskelnedbrytningen, förbättra återhämtningen, samt öka inlagringen av glykogen (muskeln förråd av kolhydrater). Kreatinupptaget och effekterna av kreatin ökar om det intas tillsammans med kolhydrater, t.ex. frukt och fruktjuice.

Kända funktioner av kreatin (Godkända hälsopåståenden av EFSA):

  • Kreatin ökar den fysiska prestationen vid upprepad kraftansträngning i samband med kortvarig och högintensiv träning.

Exempel på livsmedel som innehåller Kreatin:

  • Biff – 4,5 g/kg
  • Torsk – 3 g/kg
  • Sill – 6,5 g/kg
  • Fläsk – 5 g/kg
  • Lax – 4,5 g/kg
  • Tonfisk – 4 g/kg

 

Exempel på kosttillskott med kreatin:

 

Fler kosttillskott hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Juhn MS. et al. ”Oral creatine supplementation and athletic performance in review”. Clin J Sport Med, 1994;8:286-297.

(3) Greenhoff PL. ”Creatine and it´s application as an ergogenic aid”. Int J Sport Nutr, 1995;5:s100-S110.

(4) Tarnopolsky M. ”Creatin monohydrate increases strength in patients with neuromuscular disease”. Neurology, 1999; 52:854-857.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close