Teanin, L-teanin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Teanin är en aminosyra som inte ingår i protein, men som har visats kunna påverka vår sinnesstämning på många olika sätt. Bland annat har aminosyran förmågan att göra så vi känner oss avslappnade, lugna och harmoniska. I sin tur kan det bidra till minskad stress och reducera känslor som oro, rädsla och nervositet. Teanin finns rikligt i grönt te och tillskott av grönt te-extrakt är därför en bra källa för l-teanin. Klicka här för att läsa mer om teanin

Solgar Green tea leaf extract, 60 kapslar (60 portiner)

Solgar gront te extrakt Grönt te är naturligt rikt på teanin, anitoxdanter och ämnet EGCG. Innehåller 60 kapslar vilket motsvarar 60 portioner.

212 kr

 

HealthWell Grönt te, 60 tabletter (60 portiner)

Grönt te tillskott Grönt Te från Healthwell är vegetabiliska kapslar med grönt te-extrakt, som framställs med hjälp av varsamma tillverkningsmetoder.

99 kr

 

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran l-teanin

Funktion av teanin i kroppen

Teanin är en aminosyra som finns rikligt i tebuskens blad och i svampen brunsopp. Teanin fungerar som ett derivat av glutamin och i kroppen har aminosyran betydelse för tillverkningen av GABA som är den främsta hämmande neurotransmittorn. Teanin kan tränga igenom blod-hjärnbarriären, där den stimulerar produktionen av alpha-vågor, vilket påverkar vår sinnesstämning. Ökad produktion av alpha-vågor får oss att känna oss lugna och avslappnade, vilket kan lindra stress, öka den kognitiva förmågan och bidra till att man känner sig mer harmonisk, samtidigt som man fortfarande är mentalt vaken utan att bli dåsig.

Det kan därför vara vara värt att prova vid stress, när man har svårt att slappna av och varva ner eller lider av, oro, rädsla, nervositet eller sömnproblem. Grönt te innehåller även EGCG som står för “Epigallocatechin gallate”, som är ett av teets många katekiner. Det finns studier som visar att EGCG (och eventuellt andra ämnen i grönt te) hjälper till med fettförbränningen genom att förhindra nedbrytningen av adrenalin och noradrenalin i kroppen, samt eventuellt ökar mitokondriernas energiförbrukning och leverns fettomsättning.

Exempel på livsmedel som innehåller teanin

  • Grönt te
  • Svampen brunsopp

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor 480-481: , ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Journal of Medicinal Food Volume 14, Issue 4, Pages 334-343“A Combination of Green Tea Extract and l-Theanine Improves Memory and Attention in Subjects with Mild Cognitive Impairment: A Double-Blind Placebo-Controlled Study”
Authors: S-K. Park, I-C. Jung, W.K. Lee, Y.S. Lee, H.K. Park, H.J. Go, et al.(3) Eur J Clin Nutr. 2010 juli, 64 (7) :704-13.

(4) Om teanin: https://sv.wikipedia.org/wiki/Teanin