Inositol ( IP6 )

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Inositol är en polyalkohol som brukar räknas till B-vitaminerna som vitamin B8, även om det egentligen inte är ett vitamin. Inositol förekommer ofta i sporttillskott, dietprodukter och B-komplex, men finns även som tillskott som ett isolerat näringsämne. Klicka här för att läsa mer om Inositol

Solgar Inositol 500 mg, 50 kapslar

Solgar Inositol 500 mg är ett vegetabiliskt kosttillskott med ren inositol. Innehåller 500 milligram inositol per kapsel, och rekommenderad dosering är 1 kapsel 1-3 gånger per dag.

145 kr

 

Solgar Choline+Inositol, 50 kapslar

Kolin och Inositol är båda medlemmar i gruppen B-vitaminer. Tillsammans stödjer de kroppens omsättning av fett och samverkar även i cellerna. Ämnet Inositol har varit känt sedan 1800-talet då det upptäcktes i urinet från en diabetiker.

119 kr

 

Fler produkter hittar du här

Funktion i kroppen av inositol

Inositol som även kallas IP6 är liksom kolin en medlem i B-vitamingruppen och är en del av det vitaminliknade ämnet lecitin som förekommer i alla våra celler och vitala organ, som hjärta och hjärna. Inositol hjälper även till att bygga upp cellmembran, bidrar till en normal cellfunktion samt har en roll i cellernas signalering.

Inositol medverkar vid syntesen av RNA i cellerna och av biotin i tarmen. Inositol behövs för omsättningen av fetter och bidrar till normal kolesterolnivå. Genom bildningen av lecitin, bidrar det till omsättningen av kolesterol, där det livsnödvändiga HDL-kolesterolet höjs medan det skadliga LDL-kolesterolet sänks. Ett för högt värde av skadligt kolesterol kan utgöra en riskfaktor för hjärt- och kärlproblem.

Inositol åstadkommer en avspänning av nervsystemet och stödjer normal hud- och tarmfunktion. Inositol är också nödvändigt för syntesen av lecitin i levern. En kost med alltför stort intag av cola, kaffe och kakao hämmar inositol.

Exempel på livsmedel som innehåller inositol

  • Gröna grönsaker
  • Citrusfrukt
  • Nötter
  • Gryn
  • Råris
  • Bönor
  • Äggula
  • Lecitinolja

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.