Inositol ( IP6 )

Inositol är en polyalkohol som brukar räknas till B-vitaminerna som vitamin B8, även om det egentligen inte är ett vitamin. Inositol förekommer ofta i sporttillskott, dietprodukter och B-komplex, men finns även som tillskott som ett isolerat näringsämne. Klicka här för att läsa mer om Inositol
[cf]inositol[/cf] [cf]K inositol[/cf]

Fler produkter hittar du här

Funktion i kroppen av inositol

Inositol som även kallas IP6 är liksom kolin en medlem i B-vitamingruppen och är en del av det vitaminliknade ämnet lecitin som förekommer i alla våra celler och vitala organ, som hjärta och hjärna. Inositol hjälper även till att bygga upp cellmembran, bidrar till en normal cellfunktion samt har en roll i cellernas signalering.

Inositol medverkar vid syntesen av RNA i cellerna och av biotin i tarmen. Inositol behövs för omsättningen av fetter och bidrar till normal kolesterolnivå. Genom bildningen av lecitin, bidrar det till omsättningen av kolesterol, där det livsnödvändiga HDL-kolesterolet höjs medan det skadliga LDL-kolesterolet sänks. Ett för högt värde av skadligt kolesterol kan utgöra en riskfaktor för hjärt- och kärlproblem.

Inositol åstadkommer en avspänning av nervsystemet och stödjer normal hud- och tarmfunktion. Inositol är också nödvändigt för syntesen av lecitin i levern. En kost med alltför stort intag av cola, kaffe och kakao hämmar inositol.

Exempel på livsmedel som innehåller inositol

  • Gröna grönsaker
  • Citrusfrukt
  • Nötter
  • Gryn
  • Råris
  • Bönor
  • Äggula
  • Lecitinolja

Relaterade inlägg:

 

[cf]Källor[/cf]

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close