Treonin, L-treonin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott -

by Mikaela Bjerring

Treonin är essentiell och tillhör en av de 20 aminosyror som utgör byggstenar i protein. Som tillskott intas den oftast i kombination med andra aminosyror i EAA-tillskott eller aminosyrakomplex. Klicka här för att läsa mer om treonin

WNT EAA powder, 400 g, 50 portioner

WNT EAA powder WNT EAA powder är ett avancerat aminosyretillskott med alla essentiella aminosyror. Denna produkt är framtagen för dig som tränar hårt eller går på diet.

289 kr

 

Better You Amino, 100 tabletter

better you amino tabletter Better You Aminotabletter är vegetabiliska tabletter med essentiella och grenade aminosyror.

169 kr

 

Aldrig vila Regenerate, 800 g

Aldrig vila Regenerate, 800 g Regenerate är en väl sammansatt post-workout produkt för dig som tränar hårt. De verksamma ämnena maximerar återhämtningen, ingår i muskeluppbyggande processer samt upprätthåller normala hormonnivåer.

349 kr

 

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran treonin

Funktion av treonin i kroppen

Treonin är en essentiell aminosyra, vilket betyder att vi behöver få i oss den via kosten. Den högsta koncentrationen av treonin finns i hjärtat, centrala nervsystemet, musklerna. Aminosyran är en förlöpare till aminosyrorna serin och glycin. L-treonin har betydelse för en välfungerande matsmältning, mag-tarmfunktion samt tillverkning av elastin, kollagen och tandemalj.

Eftersom L-treonin finns rikligt i det centrala nervsystemet anses den vara viktig för den mentala hälsan och brist kan leda till neurologisk dysfunktion. Vid depression, förändrad personlighet och extremt dåligt immunsystem bör treoninnivåerna undersökas hos läkare.

Exempel på livsmedel som innehåller treonin

  • Baljväxter
  • Sesamfrön
  • Spannmål
  • Kött
  • Ägg
  • Ost
  • Kalkon
  • Nötter

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.