Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Kalium ( K )

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Mineralet kalium har betydelse för många viktiga kroppsfunktioner. Bland annat bidrar kalium till normalt blodtryck, nervsystemets funktion, muskelfunktionen och för reglering av kroppens syra-basbalans.

Mineralen Kalium i kosten och som kosttillskott

Funktion av kalium i kroppen

Kalium är ett mineralämne som har stor betydelse för alla kroppens celler. Det är särskilt viktigt för muskelcellerna, till exempel i hjärtat eftersom det hjälper till att reglera blodtrycket. Det mesta av kroppens kalium finns inuti cellerna, medan bara två procent finns i kroppsvätskorna, som i till exempel blodet. Kalium har betydelse för vätskebalansen och syra-basbalansen, nervfunktionen, muskelfunktionen och för normal njurfunktion.

Det är av stor betydelse att det finns en bra balans mellan kalium och natrium i kroppen. Kalium hjälper till att sänka blodtrycket medan natrium bidrar till att höja det. Även kroppens vätskebalans regleras med hjälp av kalium, vilket även påverkar njurarnas funktion. Vid fysisk aktivitet eller ett högt vattenintag ökar behovet av kalium något.

Brist på kalium

Kaliumbrist leder till trötthet, rubbningar av hjärtrytmen och muskelsvaghet. Kaliumbrist kan även leda till förvirring och depression.

Kända funktioner av kalium (Godkända hälsopåståenden av EFSA):

  • Kalium bidrar till nervsystemets normala funktion.
  • Kalium bidrar till normal muskelfunktion.
  • Kalium bidrar till att bibehålla normalt blodtryck.

Exempel på livsmedel som innehåller kalium:

  • Frukt
  • Grönsaker
  • Alger
  • Kakao
  • Mjölkprodukter

Exempel på kosttillskott med kalium

 

Fler kosttillskott av kalium hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalium

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close