Kalium ( K )

Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Kalium bidrar till normalt blodtryck och behövs för nervsystemet, muskelfunktionen och för reglering av syra-basbalansen i kroppen. Klicka här för att läsa mer om kalium

Holistic kalium, 100 kapslar

holistic kalium kosttillskott Holistics kaliumtillskott innehåller organiska mineralföreningar med bra biotillgänglighet. Vegetabiliska kapslar av tallcellulosa.

125 kr

 

Helhetshälsa kalium optimal, 100 kapslar

helhetshälsa kaliumoptimal kosttillskott KaliumOptimal är ett dagligt tillskott för dig som behöver extra kalium i din vardag. Lättupptaglig form av kalium som är helt vegetabilisk.

129 kr

 

Solgar Potassium, 100 tabletter

solgar potassium - kalium kosttillskott Solgar Potassium (kalium) innehåller en lättupptaglig form av kalium, med 99 mg per tablett.

116 kr

 

Fler kosttillskott av kalium hittar du här

Kalium finns rikligt i grönsaker

Funktion av kalium i kroppen

Kalium är ett mineralämne som har stor betydelse för alla kroppens celler. Det är särskilt viktigt för muskelcellerna, till exempel i hjärtat eftersom det hjälper till att reglera blodtrycket. Det mesta av kroppens kalium finns inuti cellerna, medan bara två procent finns i kroppsvätskorna, som t.ex i blodet. Kalium har betydelse för vätskebalansen och syra-basbalansen, nervfunktionen, muskelfunktionen och för normal njurfunktion.

Det är av stor betydelse att det finns en bra balans mellan kalium och natrium. Kalium hjälper till att sänka blodtrycket medan natrium bidrar till att höja det. Även kroppens vätskebalans regleras med hjälp av kalium, vilket även påverkar njurarnas funktion. Vid fysisk aktivitet eller ett högt vattenintag ökar behovet av kalium något.

Brist på kalium

Kaliumbrist leder till trötthet, rubbningar av hjärtrytmen och muskelsvaghet. Kaliumbrist kan även leda till förvirring och depression.

Kända funktioner av kalium i kroppen (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Kalium bidrar till nervsystemets normala funktion.
  • Kalium bidrar till normal muskelfunktion.
  • Kalium bidrar till att bibehålla normalt blodtryck.

Exempel på livsmedel som innehåller kalium

  • Frukt
  • Grönsaker
  • Alger
  • Kakao
  • Mjölkprodukter

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalium