Svavel, S, MSM

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Organiskt svavel finns i alla våra celler och är kroppens åttonde mest förekommande ämne. Den största delen av kroppens svavel återfinns i muskler, leder, hud och skelett. Svavel finns framförallt naturligt i kollagen och keratin som tillsammans utgör grunden i bindväv, skelett, hud, hår och naglar. Som kosttillskott förekommer svavel främst i föreningar som kallas MSM (metylsulfonylmetan) som är organiskt svavel. Klicka här för att läsa mer om MSM, svavel

Ion Silver Lignisul MSM, pulver 500 g

Ion Silver Lignisul MSM, pulver Lignisul MSM är en naturlig källa till svavel som hjälper kroppen att reparera sig på cellulär nivå.

184 kr

 

Ion Silver Lignisul MSM, pulver 200 g

Ion Silver Lignisul MSM, pulver Lignisul MSM är en naturlig källa till svavel som hjälper kroppen att reparera sig på cellulär nivå.

97 kr

 

Helhetshälsa MSM, 200 kapslar

Helhetshälsa MSM Kapslar Helhetshälsas MSM är tillverkat i USA enligt det registrerade varumärket OptiMSM, Extra finkornigt pulver i vegetabiliska kapslar.

235 kr

 

Fler kosttillskott av MSM (svavel) hittar du här

Svavel i kosten

Funktion av svavel i kroppen

Organiskt svavel är ett icke-metalliskt grundämne som alltid har varit ett viktigt ämne för evolutionen av allt liv på jorden. Det är därför inte så konstigt att praktiskt taget alla celler hos människan och djur innehåller organiskt svavel. Det förekommer framförallt rikligt i kollagen och keratin som tillsammans utgör grunden i bindväv, skelett, leder, muskler, hud, hår och naglar. I kroppen behövs svavel även för att kroppen ska kunna producera nya enzymer, signalsubstanser och celler.

MSM för skönhet och hälsa

Som kosttillskott förekommer svavel främst i föreningar som kallas MSM (metylsulfonylmetan), vilket är organiskt svavel som även finns naturligt i naturen. Vi får alltså i oss svavel via kosten, men idag försvinner mycket av det biotillgängliga svavlet från vår mat på grund av bearbetad jord. Det innebär att innehållet av svavel i vår kost minskat med åren. Svavel är även värmekänsligt, vilket betyder att mycket även går förlorat vid tillagningen av maten.

Eftersom organiskt svavel i form av MSM är en viktig beståndsdel i proteinet kollagen och keratin som bygger upp vårt brosk, våra leder, muskler, skelett, hud, hår och naglar, har det blivit ett mycket populärt som kosttillskott för personer som vill bibehålla sin ledrörlighet. MSM har även fått smeknamnet ”naturens skönhetsmineral” eftersom det vårdar och stärker huden, håret och naglarna både inifrån och utifrån. Det är även ett uppskattat kosttillskott för dom som allmänt vill stödja sin hälsa. MSM ingår även ofta i naturliga tandkrämer för att stärka tänder och tandkött. Värt att prova vid t.ex tandköttsinflammation och blödande tandkött.

Dosering av MSM som kosttillskott

Eftersom MSM är ett naturligt ämne som är vattenlösligt kan det intas kontinuerligt som kosttillskott. MSM som kosttillskott är ett av de mest ofarliga preparat som finns. Amerikanska FDA (Food and Drug Administration) som motsvarar vårt läkemdelsverk har klassat MSM som lika nontoxiskt som vatten. Man bör dock veta att MSM har en utrensande effekt, vilket innebär att man kan behöva trappa upp successivt när man först börjar använda det.

Börja med 1g (1 krm) första veckan och öka sedan 1 g varje vecka till du nått optimal dos 1-4 g. Om du inte märker av effekt vid 4 g så fortsätt öka dosen tills du gör. Bra att veta är att MSM tas upp bättre i kroppen tillsammans med C-vitamin. Det har även en uppiggande effekt, vilket innebär att man inte bör inta det för sent på kvällen.

Användning av MSM utvärtes

MSM ingår i många hudvårdsprodukter, krämer och salvor, för att stärka och vårda huden. Man kan även själv tillsätta MSM-pulver i olika produkter. När du använder msm i oljor, krämer eller i vatten så kan du med fördel mortla pulvret först det så det blir riktigt finkornigt.

 • Borsta tänderna med MSM – Lägg pulvret på tandborsten och borsta både tandkött och tänder.
 • Lösa upp nästappa –  1 del MSM blandas med 6 delar vatten som man sedan häller i en nässprayflaska.
 • Motverka snarkningar – 1 del MSM blandas med 6 delar vatten som man sedan häller i en nässprayflaska.
 • MSM-spray för huden – Blanda 1-2 delar MSM till 6 delar vatten.
 • Tillsätta i krämer och salvor –  Blanda 1 del MSM till 2 delar kräm/salva

Exempel på livsmedel som innehåller svavel

 • Vitkål
 • Brysselkål
 • Broccoli
 • Lök
 • Vitlök
 • Kött
 • Fisk
 • Ägg
 • Mjölk

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Om MSM- pegamo: http://www.pegamo.se/index.php?option=com_content&view=article&id=20&Itemid=21