Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Bodystore black friday

Svavel, S, MSM

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Organiskt svavel finns i alla våra celler och är kroppens åttonde mest förekommande ämne. Svavel finns framförallt naturligt i kollagen och keratin som tillsammans utgör grunden i bindväv, skelett, muskler, leder, hud, hår och naglar.

Mineralen MSM, svavel i kosten och som kosttillskott

Funktion av svavel i kroppen

Organiskt svavel är ett icke-metalliskt grundämne som alltid varit ett viktigt ämne för evolutionen av allt liv på jorden. Det är därför inte så konstigt att praktiskt taget alla celler hos människan och djur innehåller organiskt svavel. Det förekommer framförallt rikligt i kollagen och keratin som tillsammans utgör grunden i bindväv, skelett, leder, muskler, hud, hår och naglar. I kroppen behövs svavel även för att kroppen ska kunna producera nya enzymer, signalsubstanser och celler.

Exempel på livsmedel som innehåller svavel:

 • Vitkål
 • Brysselkål
 • Broccoli
 • Lök
 • Vitlök
 • Kött
 • Fisk
 • Ägg
 • Mjölk

MSM som kosttillskott

Som kosttillskott förekommer svavel främst i föreningar som kallas MSM (metylsulfonylmetan), vilket är organiskt svavel som även finns naturligt i naturen. Vi får alltså i oss svavel via kosten, men idag försvinner mycket av det biotillgängliga svavlet från vår mat på grund av bearbetad jord. Det innebär att innehållet av svavel i vår kost minskat med åren. Svavel är även värmekänsligt, vilket betyder att mycket också går förlorat vid tillagning av maten.

Eftersom organiskt svavel i form av MSM är en viktig beståndsdel i proteinet kollagen och keratin som bygger upp vårt brosk, våra leder, muskler, skelett, hud, hår och naglar, har det blivit ett mycket populärt som kosttillskott för personer som vill bibehålla sin ledrörlighet. MSM har även fått smeknamnet “naturens skönhetsmineral” eftersom det vårdar och stärker huden, håret och naglarna både inifrån och utifrån. Det är även ett uppskattat kosttillskott för dom som allmänt vill stödja sin hälsa. MSM ingår även ofta i naturliga tandkrämer för att stärka tänder och tandkött. Värt att prova vid t.ex tandköttsinflammation och blödande tandkött.

MSM som kosttillskott är ett av de mest ofarliga preparat som finns. Amerikanska FDA (Food and Drug Administration) som motsvarar vårt läkemdelsverk har klassat MSM som lika nontoxiskt som vatten. Man bör dock vara medveten om att MSM har en utrensande effekt, vilket innebär att man kan behöva trappa upp successivt när man först börjar använda det.

Börja med 1g (1 krm) första veckan och öka sedan 1 g varje vecka till du nått optimal dos cirka 4 g. Om du inte märker av effekt vid 4 g så fortsätt öka dosen tills du gör. Bra att veta är att MSM tas upp bättre i kroppen tillsammans med C-vitamin. Det har även en uppiggande effekt, vilket innebär att man inte bör inta det på sen eftermiddag/kväll.

Användning av MSM utvärtes

MSM ingår i många hudvårdsprodukter, krämer och salvor, för att stärka och vårda huden. Man kan även själv tillsätta MSM-pulver i olika produkter. När du använder msm i oljor, krämer eller i vatten så kan du med fördel mortla pulvret först det så det blir riktigt malet.

 • Borsta tänderna med MSM – Lägg pulvret på tandborsten och borsta både tandkött och tänder.
 • Lösa upp nästappa –  1 del MSM blandas med 6 delar vatten som man sedan häller i en nässprayflaska.
 • Motverka snarkningar – 1 del MSM blandas med 6 delar vatten som man sedan häller i en nässprayflaska.
 • MSM-spray för huden – Blanda 1-2 delar MSM till 6 delar vatten.
 • Tillsätta i krämer och salvor – Blanda 1 del MSM till 2 delar kräm/salva

Exempel på kosttillskott av MSM

 

Fler kosttillskott av MSM (svavel) hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Om MSM- pegamo: http://www.pegamo.se/index.php?option=com_content&view=article&id=20&Itemid=21

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Bodystore kampanjer

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close