ALA (Alfa-liponsyra)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Alfa-liponsyra (ALA) är en fettsyra med antioxidativa egenskaper i kroppen. Den är både fett- och vattenlöslig vilket bidrar till att den kan verka i flera olika sorters vävnader. Alfa-liponsyra har kommit att bli oerhört populärt som tillskott för att öka fettförbränningen och för bättre blodsockerbalans, men används även av många för sin antioxidantfunktion.
Klicka här för att läsa mer om Alfa-liponsyra

Core ALA, 120 kapslar (120 portioner)

ALA tillskott för ökad fettförbränning och normala blodsockernivåer. Alfa-liponsyra (ALA) är en av de mest potenta antioxidanter som finns, eftersom den är både vatten- och fettlöslig. För normala blodsockernivåer och ökad fettförbränning. 200 mg alfa-liponsyra per kapsel

149 kr

 

Great Earth ALA, 60 kapslar (60 portioner)

Alfa-liponsyra, Ala tillskott

Great Earth ALA innehåller 300 mg alfa-liponsyra per kapsel. För normala blodsockernivåer och ökad fettförbränning.

210 kr

 

Self Omninutrition, 120 kapslar (120 portioner)

Self omni ala tillskott Liponsyra som även kallas ALA är främst känd som en kraftfull antioxidant. Tillsammans med krom bidrar ALA till att hålla blodsockernivåerna och ämnesomsättningen normal.

159 kr

 

Fler kosttillskott av Alfa-liponsyra hittar du här

Fettsyran ALA, Alfa-liponsyra

Funktion i kroppen av Alfa-liponsyra

Alfa-liponsyra, eller ALA (Alpha Lipoic Acid), är inom biologin främst känd som en kraftfull antioxidant. Det är en naturligt förekommande substans som till viss del kan tillverkas i kroppen med hjälp av enzymer i cellernas kraftverk mitokondrierna. ALA fungerar bland annat som en kofaktor till enzymer som är av betydelse för den mitokondriella energimetabolismen. Många använder därför tillskott med ALA för att öka fettförbränningen och uppnå viktminskning.

Fettsyran kan hjälpa till att skydda kroppens celler från oxidativ stress som orsakats av fria radikaler, liksom förmågan att reparera “trasiga” vitaminer som gjort sitt jobb som antioxidant. ALA bidrar även till att öka effekten av glutation i kroppen, vilket är kroppens starkaste antioxidant.

Något annat som har väck mycket uppmärksamhet är att alfa-liponsyra tycks vara löslig i både fett och vatten, vilket gör att den kan verka i större delar av kroppen än antioxidanter som enbart är lösliga i antingen fett eller vatten. Exempelvis är C-vitamin en vattenlöslig antioxidant, medan E-vitamin är en fettlöslig antioxidant. Alfa-liponsyra har även egenskapen att öka insulinkänsligheten både hos diabetiker och friska människor. Hos diabetiker har man sett en förbättring av insulinkänsligheten på upp till 50 procent (2). Utöver att ALA kan tillverkas i en liten mängd av kroppen, kan det även tas upp från olika kostkällor eller från kosttillskott.

Kända funktioner i kroppen av Alfa-liponsyra (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

 • Alfa-liponsyra är en antioxidant som skyddar kroppens celler

Exempel på livsmedel som innehåller Alfa-liponsyra

 • Gröna grönsaker
 • Alger
 • Potatis
 • Jäst
 • Tomat
 • Morötter
 • Rödbetor
 • Riskli
 • Rött kött
 • Inälvsmat

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) [a b] K. P. Shay; R. F. Moreau; E. J. Smith; T. M. Hagen. ”Is alpha-lipoic acid a scavenger of reactive oxygen species in vivo? Evidence for its initiation of stress signaling pathways that promote endogenous antioxidant capacity” (på engelska). IUBMB Life (International Union of Biochemistry and Molecular Biology) 60 (6): sid. 362–7. doi:10.1002/iub.40. PMID 18409172. Läst 3 november 2014.