Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

ALA (Alfa-liponsyra)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Alfa-liponsyra (ALA) är en fettsyra med antioxidativa egenskaper i kroppen. Den är både fett- och vattenlöslig vilket bidrar till att den kan verka i flera olika sorters vävnader. Alfa-liponsyra har kommit att bli populärt som tillskott för att öka fettförbränningen och för bättre blodsockerbalans, men används även av för sin antioxidantfunktion.

Fettsyran ALA i kosten och som kosttillskott

Funktion i kroppen av Alfa-liponsyra

Alfa-liponsyra, eller ALA (Alpha Lipoic Acid), är inom biologin främst känd som en kraftfull antioxidant. Det är en naturligt förekommande substans som till viss del kan tillverkas i kroppen med hjälp av enzymer i cellernas kraftverk mitokondrierna. ALA fungerar bland annat som en kofaktor till enzymer som är av betydelse för den mitokondriella energimetabolismen. Många använder därför tillskott med ALA för att öka fettförbränningen och uppnå viktminskning.

Fettsyran kan hjälpa till att skydda kroppens celler från oxidativ stress som orsakats av fria radikaler, liksom förmågan att reparera “trasiga” vitaminer som gjort sitt jobb som antioxidant. ALA bidrar även till att öka effekten av glutation i kroppen, vilket är kroppens starkaste antioxidant.

Något annat som har väck mycket uppmärksamhet är att alfa-liponsyra är löslig i både fett och vatten, vilket gör att den kan verka i större delar av kroppen än antioxidanter som enbart är lösliga i antingen fett eller vatten. Exempelvis är C-vitamin en vattenlöslig antioxidant, medan E-vitamin är en fettlöslig antioxidant. Alfa-liponsyra har även egenskapen att öka insulinkänsligheten både hos diabetiker och friska människor. Hos diabetiker har man sett en förbättring av insulinkänsligheten på upp till 50 procent (2). Utöver att ALA kan tillverkas i en liten mängd av kroppen, kan det även tas upp från olika kostkällor eller från kosttillskott.

Kända funktioner av Alfa-liponsyra (Godkända hälsopåståenden av EFSA):

 • Alfa-liponsyra är en antioxidant som skyddar kroppens celler

 

Exempel på livsmedel som innehåller Alfa-liponsyra:

 • Gröna grönsaker
 • Alger
 • Potatis
 • Jäst
 • Tomat
 • Morötter
 • Rödbetor
 • Riskli
 • Rött kött
 • Inälvsmat

 

Exempel på kosttillskott som innehåller ALA:

 

Fler kosttillskott av Alfa-liponsyra hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2)  ”Is alpha-lipoic acid a scavenger of reactive oxygen species in vivo? Evidence for its initiation of stress signaling pathways that promote endogenous antioxidant capacity” IUBMB Life (International Union of Biochemistry and Molecular Biology) 60 (6): sid. 362–7. doi:10.1002/iub.40. PMID 18409172. Läst 3 november 2014.

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close