Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

av | dec 11, 2023 | Återhämtning & Avslappning, Hälsa, Kroppsvård & skönhet | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost –

Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp spänningar och är väldigt avslappnande för sinnet. Med andra ord är det en riktigt härlig hudvårdsrutin som inte behöver ta upp mycket av din tid.

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Artikelns innehåll:

Vad är gua sha?

Gua sha härstammar från den traditionella kinesiska medicinen (TCM). Det är en uråldrig teknik som går så långt tillbaka som tiden för Mingdynastin.

Historiskt var tekniken dock inte främst ämnad för att främja skönheten, utan för att öppna energiflödena och förbättra cirkulationen. Det var en del av den kinesiska akupunkturbehandlingen som bland annat användes för att lindra smärta, minska trötthet och stärka immunförsvaret.

När man gör gua sha-massage använder man olika typer av verktyg för att göra strykningar eller skrapningar på huden. Gua som betyder ”skrapa” och sha ”rodnad”, syftar alltså på vad massagetekniken går ut på. När man behandlar den ömtåliga huden på ansiktet så rör det sig dock om strykningar med lättare tryck.

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Fördelar med gua sha

Den största fördelen med gua sha är att strykningarna hjälper till att öka blodflödet och föra bort lymfvätska. Dessutom är det ett effektivt sätt för att lösa upp muskelspänningar. Det bidrar på så sätt med många fördelar för såväl hudens välmående som för vårt välbefinnande.

Ökar blodcirkulationen

När man masserar med en gua sha-sten hjälper trycket till att öka blodcirkulationen. Det underlättar då transporten av syre och näringsämnen till huden. I sin tur har det betydelse för cellförnyelsen och produktionen av kollagen och elastin. Med tiden resulterar det i spänstigare hud med mer lyster.

Hjälper lymfflödet

Strykningarna med en gua sha-sten hjälper lymfflödet och bortförandet av lymfvätska och slaggämnen i huden. Det minskar svullnad och framhäver ansiktskonturerna, vilket gör att man ser en synlig skillnad direkt. Det gör också att påsar och mörka ringar under ögonen blir mindre framträdande. På lång sikt kan det bidra till en renare och fräschare hud.

Löser upp spänningar

Gua sha är en fantastisk metod för att lösa upp spänningar i ansiktet, nacke och hals. Det kan hjälpa mot att uttrycksrynkor formas och andra besvär som spänningshuvudvärk och käkbesvär som kan uppstå vid spända käkmuskler. När vi löser upp dessa spänningar känner vi oss också mer avslappnande mentalt, vilket har fördelar för vårt välbefinnande och våra kognitiva funktioner.

Hur gör man gua sha

Olika gua sha-stenar

Gua sha-stenar finns i olika storlekar och former. Dessa platta och lena verktyg är oftast tillverkade av någon typ av mineralsten så som jade, ametist eller rosenkvarts. De olika sidorna på stenen är där för att man ska kunna anpassa formen efter området man behandlar. 

 • Den smala, runda sidan av stenen är bra för mindre områden och på den ömtåliga huden under ögonen.
 • De långa sidorna är perfekta för större områden som nacken, halsen, dekolletaget, pannan och kinderna.
 • Den hjärtformade eller U-formade sidan kan användas för käklinjen, käkbenen och ögonbrynen.
 • Sidan med kammen är till för hårbottnen.
 • De riktigt stora gua sha-stenarna är ämnade för större områden på kroppen.

Olika typer av gua sha-stenar hittar du här

Gua sha massage för ansiktet

Så gör du gua sha-massage

Börja med att rengöra huden väl. Smörj sedan in ansiktet, halsen, nacken och dekolletaget med en ansiktsolja. Det gör att gau sha-stenen kan glida smidigt över huden utan att dra i den. Exempel för bra oljor att använda är jojobaolja, arganolja och nyponrosfröolja.

 • Gua sha-stenen ska alltid ligga rättså platt mot huden, i cirka 45 graders vinkel. Trycket du använder ska vara lätt och behagligt och ge en lätt rodnad.
 • Själva massagen görs i sektioner där du börjar nerifrån och jobbar dig uppåt. 
 • Alla strykningar ska gå uppåt och utåt, i en riktning. 
 • Avsluta alla strykningar med att vicka lite på stenen som ger små massagerörelser, vilket hjälper lymfdräneringen. 
 • På ansiktet gör du en ansiktshalva åt gången. Håll emot med den andra handen genom att placera två fingrar vid den punkt som du börjar strykningarna från.
 • Gör ungefär 6 strykningar på samma sektion innan du går vidare till nästa.

Dekolletaget

Börja med att göra små och lätta massagerörelser i gropen precis ovanför nyckelbenet. Det är nämligen där lymfvätskan töms.

Gör strykningar i sektioner från mitten av dekolletaget i riktning uppåt mot nyckelbenet och utåt mot armhålan.

Nacken

Börja vid nedre delen av nacken och dra stenen ända upp till hårfästet. Jobba i sektioner tills du täckt hela nacken.

Halsen

På halsen börjar du på sidan och gör strykningar från axeln upp till käklinjen. På främre delen av halsen börjar du från gropen ovanför nyckelbenet och drar upp till käklinjen. Lägg inget tryck överhuvudtaget på adamsäpplet.

Käklinjen

Använd den hjärtformade delen av gua sha-stenen så att käkbenet ligger i inbuktningen på stenen. Börja vid mitten av ansiktet och gör strykningar utåt och upp mot örat.

Hakan och kinderna

Gör strykningar från mitten av hakan och utåt mot örat. Här brukar jag använda den långa sidan av stenen. 

Fortsätt på sektionen under kindbenet från mitten av munnen och utåt och uppåt mot örat.

Över kindbenet kan du använda den hjärtformade delen så att kindbenet hamnar i inbuktningen på stenen. Börja från näsvingen och stryk utåt och uppåt till övre delen av örat.

Under ögat

Vicka lite med stenen vid sidan av näsa och i ögonvrån. På den ömtåliga huden under ögonen låter du stenen vila under ögat. Med en mycket lätt hand låter du sedan stenen glida ut mot tinningen. Du vill absolut inte dra i huden här.

Övre delen av ögat och ögonbrynet

Vid ögonbrynet tar du den runda och smalare delen av gua sha-stenen och börjar precis under ögonbrynet vid näsryggen. Gör sedan strykningar med lätt hand på benet under ögonbrynet och ut mot tinningen. Ovanför ögonbrynet gör du strykningar från näsryggen, upp och över ögonbrynet ut mot tinningen.

Pannan

På pannan jobbar du i sektioner med strykningar från ögonbrynet och upp mot hårfästet. Lägg gärna lite extra fokus på området mellan ögonbrynen (bekymmersrynkan) där vi tenderar att vara lite extra spända.

Avslutning

När man avslutat hela gua sha-massagen kan man med fördel göra strykningar längs halsen från hakans undersida och ner mot gropen ovanför nyckelbenet. Det gör man för att hjälpa dräneringen av lymfvätskan.

Hela gua sha-massagen tar inte mer än cirka 5 minuter och du kan med fördelen göra det till en daglig rutin.

Återförsäljare av gua sha-stenar är till exempel:

Här kan du köpa bra ansiktsoljor:

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

 1. Laila H

  Tack för en bra och utförlig guide. 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Roligt att du uppskattar inlägget. 🙂

 2. Lotta

  Så bra inlägg! Jag har en gua sha sten men har inte riktigt kommit igång än, men det ska jag definitivt göra nu.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Härligt att du vill komma igång med gua sha. Så otroligt skönt och din hud kommer att tacka dig. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close