Kolin

Kolin räknas till familjen B-vitaminer. Det är ett fettlösligt ämne som hjälper kroppen med omsättningen av fett och som kosttillskott har kolin det främsta syftet som fettförbrännare. Klicka här för att läsa mer om kolin
[cf]K inositol[/cf] [cf]solgar kolin[/cf] [cf]core[/cf]

Fler produkter hittar du här

Funktion i kroppen av kolin

Kolin (Choline på engelska) är ett ämne som finns naturligt i vissa livsmedel och som är speciellt viktigt för fettomsättningen. Via transmetylering i närvaro av kolin omvandlas fettsyrorna till just de fettsyror som kroppen behöver för ögonblicket, samtidigt som det även hjälper till att transportera fett ut ur kroppen. Kolin bildar även tillsammans med några andra ämnen det vitaminliknande ämnet lecitin som finns i varje cell.

Lecitin har visat sig kunna sänka det skadliga kolesterolet och bidra till att förbättra korttidsminnet. Det är särskilt viktigt för hjärnan och nervsystemet och omsätter även fett och kolesterol, och bidrar därmed till att sänka kolesterolet. Kolin hjälper till att tillverka acetylkolin. Det är en viktig neurotransmittor som hjälper till att skicka signaler mellan nerver och muskler. Kolin är även inblandat vid upptag och nedbrytning av de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Man vet att ett högt intag av niacin minskar kroppens användning av kolin. Som kosttillskott av kolin är det främsta syftet att bränna fett. Den som går på lågkaloridiet kan få användning för det, eller den som vill reducera fett från måltiden. Kom ihåg att kolin ska intas tillsammans med måltid för att ge effekt.

Exempel på livsmedel som innehåller kolin:

  • Lecitingranulat
  • Lecitinolja
  • Äggula
  • Lever
  • Fisk
  • Kött
  • Vetegroddar

Relaterade inlägg:

 

[cf]Källor[/cf]

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close