Kolin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Kolin räknas till familjen B-vitaminer. Det är ett fettlösligt ämne som hjälper kroppen med omsättningen av fett och som kosttillskott har kolin det främsta syftet som fettförbrännare. Klicka här för att läsa mer om kolin

Solgar Choline+Inositol, 50 kapslar

Kolin och Inositol är båda medlemmar i gruppen B-vitaminer. Tillsammans stödjer de kroppens omsättning av fett och samverkar även i cellerna. Ämnet Inositol har varit känt sedan 1800-talet då det upptäcktes i urinet från en diabetiker.

119 kr

 

Solgar Choline, 100 kapslar

Kolin räknas till familjen B-vitaminer. Kolin är fettlösligt och hjälper kroppen med omsättningen av fett. Choline från Solgar består av vegetabiliska kapslar som innehåller 350 mg kolin per kapsel.

159 kr

Core Forskolin, 60 kapslar

Coleus forskohlii är en växt som historiskt sett används inom ayurveda för dess betrodda effekt på fettförbränningen. Studier som gjorts visar nämligen på att forskolin bidrar till höjda nivåer av ämnet cAMP i kroppens celler. Dessa nivåer höjs annars i samband med träning eller när vi äter lite.

249 kr

 

Fler produkter hittar du här

Funktion i kroppen av kolin

Kolin (Choline på engelska) är ett ämne som finns naturligt i vissa livsmedel och som är speciellt viktigt för fettomsättningen. Via transmetylering i närvaro av kolin omvandlas fettsyrorna till just de fettsyror som kroppen behöver för ögonblicket, samtidigt som det även hjälper till att transportera fett ut ur kroppen. Kolin bildar även tillsammans med några andra ämnen det vitaminliknande ämnet lecitin som finns i varje cell.

Lecitin har visat sig kunna sänka det skadliga kolesterolet och bidra till att förbättra korttidsminnet. Det är särskilt viktigt för hjärnan och nervsystemet och omsätter även fett och kolesterol, och bidrar därmed till att sänka kolesterolet. Kolin hjälper till att tillverka acetylkolin. Det är en viktig neurotransmittor som hjälper till att skicka signaler mellan nerver och muskler. Kolin är även inblandat vid upptag och nedbrytning av de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Man vet att ett högt intag av niacin minskar kroppens användning av kolin. Som kosttillskott av kolin är det främsta syftet att bränna fett. Den som går på lågkaloridiet kan få användning för det, eller den som vill reducera fett från måltiden. Kom ihåg att kolin ska intas tillsammans med måltid för att ge effekt.

Exempel på livsmedel som innehåller kolin:

  • Lecitingranulat
  • Lecitinolja
  • Äggula
  • Lever
  • Fisk
  • Kött
  • Vetegroddar

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.