Fettsyror

Alla kroppens celler behöver fett och det är livsviktigt att vi får i oss bra fettsyror i rätt balans via kosten. Fett är en viktig energikälla för våra kroppar. Det skyddar våra inre organ, värmeisolerar oss och fungerar som en energireserv. Det fungerar även som bränsle för våra tarmceller och hjälper till att reglera genuttryck. Fett behövs för att kroppen ska kunna ta upp och tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna D, E, A och K. Vidare krävs det även fett för att bygga upp och reparera celler. Det är en förlöpare till eikosanoider och behövs för tillverkning av hormoner och hormonliknande ämnen.

Fettsyrornas indelning

Fetterna delas in i tre huvudgrupper

Biokemiskt delas fetterna in i tre huvudgrupper: triglycerider, fosfolipider och steroler.

Triglycerider utgör huvuddelen av fettet i vår mat och är det mest förekommande fettet i våra kroppar. En triglycerid består av en glycerolmolekyl och tre fettsyror. Glycerolet kan liknas vid triglyceridens skelett och har en E-liknande form, med en fettsyra fogad till vart och ett av de tre benen. Ungefär 95 procent av en triglycerid består av fettsyror. Fettsyrorna kan vara av olika struktur och längd och delas vidare in i mättat fett och omättat fett. Omättade fetter delas i sin tur in i fleromättade fettsyror och enkelomättade fettsyror.

Fosfolipider är uppbyggda på ett liknande sätt som triglycerider, med skillnaden att en av fettsyrorna ersatts med en fosfatgrupp och en bas. Fosfolipider är uppbyggda av ett polärt, hydrofilt, huvud och en opolär, hydrofob, svans. Det betyder att huvudet är vattenlösligt och svansen är fettlöslig. Det ger molekylen speciella egenskaper. Membranen som omger alla celler innehåller till största del fosfolipider. De är också de viktigaste komponenterna av hjärnans membran. Dessa bildar barriären mellan intracellulär och extracellulära utrymmen. Fosfolipider behövs även för att triglycerider ska kunna transporteras i blodfetterna och är därför viktiga för alla cellfunktioner. Fosfolipider förekommer i de flesta livsmedel. En vanlig fosfolipid är lecitin, som t.ex finns i äggula och sojabönor.

Steroler är en grupp vaxliknande fetter och ingår som en nödvändig byggsten i varje cell i kroppen. De vanligaste är kolesterol och olika växtsteroler. Kolesterol finns i synnerhet i animalisk kost såsom kött, mjölk, ägg och smör. Växtsteroler finns t.ex i oljesyra, linolsyra och linolensyra och har förmågan att sänka det dåliga kolesterolet. Kolesterol transporteras genom blodet för att nå ut till celler som behöver det.

Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne som bland annat behövs för att bygga upp och stabilisera cellmembran, vilket är det skal som skyddar alla celler. Dessutom är kolesterol byggstenen i steroidhormoner, såsom könshormonerna testosteron och östrogen. Kolesterol behövs även för att D-vitamin ska kunna bildas som är ett steoridhormon.

Kolesterol delas in i LDL (det onda kolesterolet) och HDL (det goda kolesterolet). Ett högt kolesterolvärde i blodet kan statistiskt innebära en något ökad risk för hjärtsjukdom. Men det beror mycket på, eftersom även andra faktorer spelar in. En hög nivå av det goda kolesterol, HDL, innebär tvärtom betydligt mindre risk för hjärtsjukdom.

Mättat och omättat fett

Fett delas in Mättat fett och omättat fett. Omättat fett delas i sin tur in i enkelomättat fett eller fleromättat fett.

Mättade fettsyror – innehåller mycket väte, vilket gör att kedjan blir rak och stel. En mättad fettsyra (SFA, saturated fatty acid) är en fettsyra som helt saknar dubbelbindningar mellan kolatomerna. Ju fler mättade fettsyror det finns i ett fett, desto fastare konsistens har det.

Omättade fettsyror – innehåller en eller flera dubbelbindningar mellan kolatomerna.

  • Enkelomättade fettsyror (MUFA eller monounsaturated fatty acids) innehåller endast en dubbelbindning, vilket gör att kedjan böjs. Denna böjning kallas cis-form.
  • Fleromättade fettsyror (PUFA eller polyunsaturated fatty acids) innehåller två eller flera dubbelbindningar. På långa fettsyror kan det sitta ända upp till sex dubbelbindningar. Ju fler dubbelbindningar det finns desto krokigare blir fettsyran.

Korta, medellånga och långa fettsyror

Fettsyrorna delas även upp i 3 grupper beroende på antalet kolatomer i molekylen – korta, medellånga eller långa.

Korta fettsyror (SCFA, Short-Chain Fatty Acids) består av 2 till 6 (eller 4) kolatomer. De är något lösliga i vatten men förekommer inte så ofta i livsmedel. De produceras av tarmbakterier och utnyttjas gärna av tarmcellerna som energikälla. Dessa gynnar alltså vår tarmflora.

Medellånga fettsyror (MCFA, Medium-Chain Fatty Acids) består av 8 (eller 6) till 12 kolatomer. Sällsynta i livsmedel, förekommer dock rikligt i t.ex kokosolja. Lite lösliga i vatten och kan tas upp från tarmen via blodet. Används därför medicinskt i dieter vid fettabsorbtionsstörningar.

Långa fettsyror (LCFA, Long-Chain Fatty Acids) består av 14–26 kolatomer. Dessa är dominerande i vår kost och i naturen. De är helt olösliga i vatten och tas upp från tarmen via lymfan i form av kylomikroner; mikroskopiskt små fettdroppar i blodet. Långa fettsyror, som inte omgående omvandlas till energi, lagras i fettvävnaden för att användas senare. De är benägna att oxidera och måste skyddas med lämpliga antioxidanter som selen, E-vitamin och C-vitamin.

Dom essentiella fettsyrorna

Dom essentiella fettsyrorna är Omega-3 och Omega-6. Dessa fettsyror måste vi få i oss genom kosten eftersom kroppen inte själv kan tillverka dom. De tillhör de fleromättade, långkedjiga fettsyrorna. Omega-3 och omega-6 har många olika uppgifter i kroppen och där måste alltid råda en balans mellan dessa för att vi ska må bra och kroppen ska fungera optimalt. Det är ingen större risk att man får brist på omega-6 då den finns rikligt i många livsmedel. Dock måste vi vara noga med att vi får i oss tillräckligt med omega-3 för att inte få brist.

Dom olika fettsyrorna

Fettsyrorna betecknas med tal mellan 4 till 24, följt av kolon och därefter en siffra. Det första talet anger antalet kolatomer i fettsyran och siffran efter kolon anger antalet dubbelbindningar.

  • Smörsyra – 4:0, kort mättad fettsyra.
  • Kapronsyra – 6:0, Kort mättad fettsyra
  • Kaprylsyra – 8:0, Medellång mättad fettsyra
  • Kaprinsyra – 10:0, Medellång mättad fettsyra
  • Laurinsyra – 12:0, Medellång mättad fettsyra
  • Myristinsyra – 14:0, Lång, mättad fettsyra
  • Palmitinsyra – 16:0, Lång, mättad fettsyra
  • Stearinsyra – 18:0, Lång, mättad fettsyra
  • Arakadinsyra – 20:00, Lång, mättad fettsyra
  • Behensyra – 22:00, Lång, mättad fettsyra
  • Palmitoljesyra – 16:1, Lång, enkelomättad fettsyra
  • Oljesyra – 18:1, Lång, enkelomättad fettsyra (n-9, Omega-9)
  • Gadoljesyra – 20:1, Lång, enkelomättad fettsyra
  • Eurokasyra – 22:1, Lång, enkelomättad fettsyra
  • Cetolinsyra – 22:1, Lång, enkelomättad fettsyra
  • Linolsyra – 18:2, Lång fleromättad fettsyra (n-6, Omega-6)
  • Linolensyra – 18:3, Lång fleromättad fettsyra (n-3, Omega-3, Alfa-linolensyra, ALA)
  • Gammalinolensyra – 18:3, Lång fleromättad fettsyra (n-6, Omega-6, GLA)
  • Arakidonsyra – 20:4, Lång fleromättad fettsyra (n-6, Omega-6)
  • Eikosapentaensyra – 20:5, Lång fleromättad fettsyra, (n-3, Omega-3, EPA)
  • Dokosapentaensyra – 22:5, Lång fleromättad fettsyra (n-3, Omega-3, DPA)
  • Cervonsyra – 22:6, Lång fleromättad fettsyra (n-3, Omega-3, DHA)

 

Läs mer om olika fettsyror:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...