Hälsotips

Kost & Näring

Hälsosam livsstil

EKO & Hållbart

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Syra-basbalansen (pH-värdet)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

En av kroppen viktigaste jämvikter är syra-basbalansen. Det är en kemisk balans som styrs av kroppens förmåga att urskilja och omsätta syror och baser. Syra-basbalansen påverkas av ett flertal faktorer relaterat till kost och livsstil. Det bästa sättet att bli av med överskott av syra i kroppen är att tillföra mer basiska mineraler och livsmedel, samtidigt som man minskar ner på syrabildande. 

 

Syra-basbalans, pH-värdet i kroppen

Syra-basbalansens betydelse för hälsan

Det var Dr. Ragnar Berg som i Tyskland och Sverige på 30-talet påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och att andra är basbildande för kroppen (1). Liksom allt i naturen är även den mänskliga kroppen beroende av en bra syra-basbalans för att fungera optimalt och när den rubbas så uppstår olika hälsoproblem. I naturen behöver t.ex en sur sjö basas upp med kalk, och på liknande sätt behöver kroppen basas upp när vi får syraöverskott. pH-värde 7 är neutralt, allt under pH-värde 7 räknas som surt, medan ett värde över pH-värde 7 räknas som basiskt

Allt i kroppen är beroende av rätt pH-värde. Olika organ i kroppen har olika pH-värde för att de funktionerna de är ämnade för ska fungera optimalt. Blodet är exempelvis alltid svagt basiskt, pH-värde 7,38 – 7,42. I magsäcken är pH-värdet väldigt surt, ca 1.7 beroende på saltsyran. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag och där ska pH-värdet vara neutralt, ca 7 till svagt basiskt. Tarmen har stor betydelse för näringsupptaget och är beroende av en svagt basisk miljö, därför anses tarmens pH-värde vara otroligt viktigt för kroppens funktion och hälsa (1). Inne i kroppens celler är pH-värdet alltid neutralt till lätt basiskt.

Kroppen har en fantastisk förmåga att alltid hålla blodets pH-värdet på en bra nivå, eftersom det är nödvändigt för att vi ska kunna leva. En ökad mängd syra eller bas i blodet leder omedelbart till en kompensation från en mängd olika buffringssystem som är utvecklade för att bibehålla pH-värdet på en konstant nivå. Trots att kroppen är utrustad med detta buffertsystem så måste dess behov av fasta baselemnet tillgodoses (2). När kroppen behöver ta för mycket från buffertsystemet så störs syra-basbalansen i andra delar av kroppen. Syraöverskott uppstår när kroppen har för många vätejoner och inträffar när kroppen förlorat sin alkaliska reserv.

Symtom på syraöverskott kan vara (2):

  • Sömnlöshet
  • Kvarhållande av vätska
  • Insjunkna ögon
  • Reumatisk artrit (ledinflammation)
  • Migrän
  • Ofta förekommande suckar
  • Onormalt lågt blodtryck
  • Illaluktande avföring i kombination med en brännande känsla i ändtarmsöppningen
  • Omväxlande förstoppning och diarré
  • Brännande känsla i munnen
  • Svårighet att svälja
  • Knölar på tungan och i svalget
  • Känslighet på tänder för surt som vinäger och sura frukter
  • Utveckling av kroniska sjukdomar

Vid obalans av syra/basbalansen i kroppen (2) (3):

  • Vid obalans lagras syra i bindväven
  • Vid obalans lagras syra i lederna
  • Vid obalans tas basiskt kalk i från skelettet
  • Vid obalans tas basiskt bikarbonat från blodet
  • Långvarig obalans anses leda till en försurad kropp, vilket kan ge olika följdproblem men även degenerativa sjukdomar såsom  hjärt- och kärlsjukdomar, förtidigt åldrande och diabetes mm. Försurningen påskyndar också frigörandet av fria radikaler.

Orsaken till syraöverskott kan vara (2) (3) (4):

  • Nedsatt funktion i njurar, lever, binjurar och lungor
  • Felaktig kost
  • Dålig matsmältning
  • Gener
  • Vädret
  • Överskott av svamp, parasiter och dåliga bakterier
  • Undernäring
  • Fetma
  • Ketos
  • Ilska, stress, ångest, rädsla
  • Läkemedel

Fler produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:
(1) Syra-basbalansen, Hälsokostrådets Förlag, Åke Färnlöf. 
(2) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 44-49 ISBN: 91-631-7910-5.
(3) Sebastian A, Frassetto LA, Sellmeyer DE, Merriam RL, Morris RC., Jr. Estimation of the net acid load of the diet of ancestral preagricultural Homo sapiens and their hominid ancestors. American Journal of Clinical Nutrition. 2002;76(6):1308–1316.
(4) The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Du kanske även gillar detta

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

Chiaägg – en vegansk ersättning till ägg i recept

Chiaägg – en vegansk ersättning till ägg i recept

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till svensk hälsokost - För att ersätta ägg i recept är chiaägg ett bra alternativ. Det fungerar utmärkt som äggersättning i bröd, våfflor, kakor och pannkakor m.m. Så om du är vegan, vill undvika ägg av annan anledning,...

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

FÖLJ MIG

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...