Nattljusolja (Jättenattljusolja, Evening primerose oil)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Nattljusolja även kallad jättenattljusolja är rik på fettsyran GLA och kan användas både för invärtes och utvärtes bruk. Nattljusolja är bland annat uppskattad som kosttillskott vid torra slemhinnor, PMS och klimakteriebesvär. Som tillskott och som hudolja kan den vara mycket användbar vid olika hudproblem som eksem, psoriasis, torr hud och åldrande hud som är livlös och saknar spänst. Klicka här för att läsa mer om nattljusolja

Alpha Plus Jättenattljusolja, 90 kapslar (30 portioner)

Jättenattljusolja tillskott, kapslar Jättenattljusolja från Alpha Plus innehåller har ett naturligt innehåll av linolensyra, som omvandlas i kroppen till gammalinolensyra, GLA, som är en form av fettsyran omega-6.

233 kr

 

Efamol, 120 kapslar (60 portioner)

Efamol kosttillskott från nattljusolja för normal hormonproduktion. Efamol är ett kosttillskott framtagen från jättenattljusolja som är rikt på omega-6 och framförallt GLA.

249 kr

 

Crearome kallpressad nattljusolja 30 ml

Kallpressad nattljusolja för huden

Crearome kallpressad nattljusolja är en hudolja absorberas snabbt och hjälper hudens celler att bli stabila och starka. Speciellt bra vid torr hud, åldrande hud, eksem och livlös hud som saknar elasticitet.

65 kr

 

Fler produkter med nattljusolja hittar du här

primrose oil - jättenattljusolja

Funktion av nattljusolja i kroppen

Nattljusolja även kallad jättenattljusolja och Evening primrose oil på engelska är en olja rik på GLA (gammalinolensyra). GLA som är ett förstadium till prostaglandin och bidrar till kroppens egen produktion. Prostaglandinerna reglerar i sin tur många processer så som hormonbalansen, blodtillförseln till vävnader, uppbyggnad av hud, naglar och hår, för att nämna några exempel.

GLA har på senare år blivit mycket populärt som tillskott. Detta beror på att den verkar ha många likheter till omega-3-fetterna EPA och DHA och dess positiva hälsoeffekter. De kan exempelvis hjälpa till att hämma inflammation genom att dämpa enzymet COX-2, vars funktion är att omvandla arakidonsyra till skadliga och inflammatoriska substanser. GLA deltar också i bildningen av PGE1, som kan hjälpa till att motverka inflammation. Med andra ord skulle GLA kunna medverka till att hämma produktionen av flera av de ämnen som bidrar till inflammation i kroppen.

Jättenattljusolja kan bidra med fettsyror för att din hud och dina slemhinnor ska bibehålla sin naturliga fukt. För kvinnor är denna olja i form av kosttillskott mycket uppskattad för att minska besvären vid torra slemhinnor, PMS och klimakteriebesvär.

Nattljusolja för hudvård

Många upplever att nattljusolja ger mycket bra effekt vid hudproblem som akne, eksem, psoriasis, åldrande/torr hud som är livlös och saknar spänst. Faktum är att oljan har får det ansenliga namnet ”hudens mirakelolja” och kan tillföras både invändigt som kosttillskott och utvändigt som en vårdande hudolja. Jättenattljusolja är en torr olja som absorberas omedelbart utan att klibba, känns närmast sträv på huden. Massera in på rengjord hud som fortfarande är något fuktig från ansiktsvattnet. Vänta ett par minuter innan du fortsätter med en fuktighetskräm för din hudtyp.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Finn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, sidor: 70-71, ISBN: 91-974063-7-6

(3) Vår örtabok, Rabén prisma, sidor: 21,29,102,247,230, ISBN 91-518-2782-4