Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Nattljusolja (Jättenattljusolja, Evening primerose oil)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Nattljusolja eller jättenattljusolja är rik på fettsyran GLA och kan användas både utvärtes och intas som kosttillskott. Nattljusolja är bland annat uppskattad vid torra slemhinnor och klimakteriebesvär. Den kan även vara mycket användbar vid olika hudproblem, torr hud och åldrande hud som är livlös och saknar spänst. 

Egenskaper och användning av jättenattljusolja (nattljusolja)

Funktion av nattljusolja i kroppen

Nattljusolja även kallad jättenattljusolja eller Evening primrose oil på engelska är som nämnt en olja rik på GLA (gammalinolensyra). GLA är ett förstadium till prostaglandiner som bidrar till kroppens egen produktion. Prostaglandinerna reglerar i sin tur många processer så som hormonbalansen, blodtillförseln till vävnader, uppbyggnad av hud, naglar och hår för att nämna några exempel.

GLA är en omega-6 fettsyra, men har många likheter med omega-3-fetterna EPA och DHA och dess positiva hälsoeffekter. De kan till exempel hjälpa till att hämma inflammation genom att dämpa enzymet COX-2, vars funktion är att omvandla arakidonsyra till skadliga och inflammatoriska substanser (1). GLA deltar även i bildningen av PGE1, som hjälper till att motverka inflammation (1). Vidare kan jättenattljusolja bidra med fettsyror för att din hud och dina slemhinnor ska bibehålla sin naturliga fukt (1) (2). Det finns också en del studier som visat att oljan kan vara hjälpsam vid klimakteriebesvär som värmevallningar (3).

Nattljusolja för hudvård 

Nattljusolja kan var fördelaktig vid åldrande och torr hud som är livlös och saknar spänst, samt vid inflammatoriska tillstånd i huden (4) (5). Faktum är att oljan har fått det ansenliga namnet ”hudens mirakelolja” och kan tillföras både invändigt som kosttillskott och utvändigt som en vårdande hudolja. Jättenattljusolja är en torr olja som absorberas omedelbart utan att klibba, känns närmast sträv på huden. Massera in på rengjord hud som fortfarande är något fuktig. Vänta ett par minuter innan du fortsätter med en återfuktande kräm för din hudtyp.

 

Exempel på kosttillskott med jättenattljusolja:

 

Fler fler produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Vår örtabok, Rabén prisma, sidor: 21,29,102,247,230, ISBN 91-518-2782-4 

(3) The effect of oral evening primrose oil on menopausal hot flashes: a randomized clinical trial. F Farzaneh, S Fatehi, MR Sohrabi, K Alizadeh. 2013.

(4) Systemic evening primrose oil improves the biophysical skin parameters of healthy adults:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-2494.2005.00274.x

(5) Finn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, sidor: 70-71, ISBN: 91-974063-7-6

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close