– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Maskrosen räknas som ett svårutrotat ogräs, vilket vi bör vara mycket tacksamma för. Man får nämligen inte glömma vilken fantastisk bra mat och läkeväxt det faktiskt är. Traditionell användning av maskros är bl.a som en utrensande ört och ett vätskedrivande medel, för att stödja ledhälsan, matsmältningen, levern och njurarna.
Maskrosen som läkeväxt
Maskrosen (Taraxacum Officinalis), eller Dandelion på engelska tillhör de korgblommiga växterna. Traditionell användning av maskros är både som mat och läkeväxt, där den inom örtmedicinen inkluderas i följande kategorier (1):
Karminativum – Motverkar gasbildning
Stomatikum – Magstärkande, motverkar förslappning av magsäcken och stimulerar utsöndringen av matsmältningsvätskor
Diuretikum – Vätskedrivande
Cholagogum – Ökar gallproduktionen
Mesenkym – Löser upp slaggämnen i bindväven
Traditionell användning av maskros (2) (3):
- Stödja lymfsystemet och utrensningen
- Stödja mag-tarmsystemet
- Vätskedrivande så att kroppen kan göra sig av med överskottsvätska
- Stödja njurar, lever och galla
- För hudens välmående och vid hudbesvär som akne och eksem
- Vid celluliter, eftersom det hjälper till att lösa upp slaggämnen i bindväven
- Som huskur vid gikt
- För ledhälsan
Aktiva ämnen i maskrosen
Maskrosen innehåller många aktiva ämnen som till exempel bitterämnet taraxacin, organiska syror, eterisk olja, garvämnen, slemämnen och pektin. Den innehåller dessutom fibern inulin som i tarmen fungerar som prebiotika, vilket stödjer tillväxten av goda tarmbakterier. Man hittar även en rad vitaminer och mineraler så som kalium, kalcium, zink, järn, C-vitamin, A-vitamin och en viss mängd B-vitaminer.
Användning av maskros som en utrensande ört
Traditionellt används maskrosen som vätskedrivande (urindrivande) och för att hjälpa kroppen att avlägsna slaggämnen (1). Inom naturmedicin används örten också för att stödja lever och njurar (3). En vetenskaplig studie från 2017 visar att det främst verkar vara polysackarider i maskrosen som står för den stödjande funktionen för levern (4).
Inom örtmedicin brukar man kalla dessa typer av örter för blodrenande. Maskros ingår därför ofta i olika utrensande kurer. Faktum är att det finns en mycket lång traditionell användning av maskros som ingrediens vid renande kurer av olika slag.
Maskrosen för mag-tarmsystemet
Traditionellt används maskrosrot flitigt för att stödja mag-tarmsystemet eftersom den är rik på bitterämnen. När vi äter något bittert så kommer dessa bitterämnen i kontakt med smaklökarna på tungan som stimulerar salivproduktionen. Enzymer i saliven blandas med maten när vi tuggar som då påbörjar matspjälkningen redan i munnen. Det i sin tur triggar igång magsäcken att börja producera magsaft, bukspottkörteln att utsöndra bukspott och gallblåsan galla (3). Du kan läsa mer om bitterämnen i inlägget ”Därför är bittra örter bra magen”.
Som nämnt innehåller maskrosen fibern inulin som stödjer tillväxten av goda bakterier i tarmen. Maskrosextrakt och maskroste/maskroskaffe är därför populärt att inta vid återkommande problem med förstoppning, orolig och uppkörd mage (3). Det finns även moderna studier som indikerar att maskrosen har bra antiinflammatoriska egenskaper (5).
Användning av maskros som urindrivande
Naturliga vätskedrivande medel är livsmedel och örter som ökar kroppens diures, dvs. dess förmåga att göra sig av med överflödig vätska som samlats i kroppen. Om du känner dig svullen utan anledning är chansen stor att det rör sig om vätskeretention. Då kan ett vätskedrivande medel hjälpa kroppen att göra sig av med det ohälsosamma överskottet.
Maskrosens vätskedrivande effekt som beror på det generösa innehållet av kalisalter, var flitigt använt redan på 1600-talet. Örtens vätskedrivande förmåga är även något som blivit studerat inom modern forskning (6). Eftersom maskrosen är rik på kalium rubbas inte kaliumbalansen, som vissa andra urindrivande medel kan göra.
Användning av maskros som mat och läkeväxt
Alla maskrosens delar går att äta – blomma, blad, stjälk och rötter. Bladen plockas med fördel före blomning när dom är späda och används oftast som sallad. I Medelhavsländer säljs faktiskt maskrosblad och maskrosblommor på torget som en grönsak.
Rötterna samlas in på hösten och används råa eller kokta som mat, eller torkas och bryggs till te/kaffe. Stjälkarna samlas in under blomning och äts råa. Blommorna plockas när de står i full blom och kan användas både råa i sallad eller kokas/stekas och serveras som tillbehör. Traditionellt gör man även sirap och vin av maskrosor.
Maskroskaffe / maskroste på maskrosrötter
Maskroskaffe eller maskroste på maskrosens rötter är riktigt gott. Det är ett populärt kaffesurrogat och finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker. Man kan även rosta sitt eget maskroskaffe. Det är rötterna på hösten som man vill använda, eftersom dom innehåller mest näring och aktiva ämnen då.
För att göra eget maskroskaffe så gräver du upp maskrosrötterna och tvättar dom rena från jord. Därefter ska dom skäras i bitar och torkas på låg värme i ugnen eller i en grönsakstork. Dom torkade rötterna skär man sedan i mindre bitar och rostar i ugnen. Till sist maler man dom rostade rötterna i en kaffekvarn till ett pulver som man brygger maskroskaffe/te på. Om man vill köpa färdigt maskroskaffe/te på maskrosrötter är Örtagubbens maskrosrot och Sonnentors maskroskaffe två bra ekologiska alternativ.
Maskroste på maskrosblad
Man kan också göra te på maskrosblad. För en kopp tar man ungefär 2 msk torkade maskrosblad och häller på kokande vatten. Låt sedan teet dra i cirka 10 minuter under lock. Sila av bladen och ditt maskroste är redo att avnjutas.
Om du vill torka maskrosblad själv är det dom späda bladen på våren du vill använda. Dom innehåller nämligen mest näring och aktiva ämnen då. Bladen torkas genom att du brer ut dom på kökshanddukar och låter dom ligga tills helt torra. Dom torkade bladen kan du sedan förvara i en lufttät glasburk. Det finns även ekologiska torkade maskrosblad att köpa som Örtagubbens maskrosblad och Crearome maskrosblad.
Maskrosrotextrakt
Maskrosrotextrakt innehåller ett koncentrerat extrakt från maskrosroten som kan användas när man verkligen vill dra nytta av maskrosrotens alla aktiva ämnen. Det kan som nämnt ovan vara när man vill stödja matsmältningen, göra en vätskedrivande kur, eller i samband med en detoxkur/reningskur. Exempel för bra ekologiska maskrosrotextrakt är Solgar dandelion root / maskrosrot och Healthwell maskrosrotextrakt.
Källor och referenser
(1) Örtmedicin – Naturens läkande kraft, Mic McMullen, ISBN: 91-630-9986-1, Sida: 91. Finns även att läsa på www.nnfs.se
(2) Nya naturläkarboken, Raimo Heino. Bokförlag Rabén Prisma, ISBN 91-518-3058-2
(3) Vår örtabok, Allt om örter – från odling till användning, Författare Lesley Bremness, Bokförlag Rabén Prisma, ISBN 91-518-2782-4
(4) Purification, Preliminary Characterization and Hepatoprotective Effects of Polysaccharides from Dandelion Root. https://www.mdpi.com/1420-3049/22/9/1409/htm
(5) Jeon HJ, Kang HJ, Jung HJ, Kang YS, Lim CJ, Kim YM, Park EH. Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale. J Ethnopharmacol. 2008 Jan 4;115(1):82-8.
(6) The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/
Relaterade inlägg:
Bra och intressant inlägg! Maskroskaffe är jättegott. Brukar köpa, men ska nog prova på att göra det själv någon gång, men det får väl vänta till sensommaren då om det är då man ska plocka. 🙂
Tack! Visst är det gott. 🙂
Har aldrig provat, men får nog bli till hösten 🙂
Min mor växte upp i Finland under andra världskriget, o då var det vanligt med maskroskaffe eftersom det var ransonering på vanligt kaffe.
Intressant inlägg 🙂 / Erik
Tackar! 🙂
Min mormor brukade göra maskrossallad. 🙂 Tack för påminnelsen. Får ta mig ut och plocka i vår. 🙂
Härligt! 🙂 Ja det får du göra. Våren är snart här! 🙂
Maskrosextrakt är riktigt bra för att få bort överskottsvätska. Har använt det flera gånger och man får riktigt bra resultat.
Ja, det kan vara väldigt effektivt.
Intressant! Hade inte en aning om alla användningsområden som finns för maskrosen. Blev rekommenderad att läsa om det och fann denna artikel 🙂
Ja maskrosen har många fina användningsområden. 🙂