Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Hälsofördelar och användning av maskros

av | feb 4, 2019 | Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott, Kost & Näring | 11 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Maskrosen räknas som ett svårutrotat ogräs, vilket vi bör vara mycket tacksamma för. Man får nämligen inte glömma vilken fantastisk bra mat och läkeväxt det faktiskt är. Traditionellt används maskrosen bland annat för att rensa ut slaggämnen, som ett vätskedrivande medel, för välmående hud och för att stödja ledhälsan, matsmältningen, levern och njurarna.

Hälsofördelar och användning av maskros

Maskrosen som läkeväxt

Maskrosen (Taraxacum Officinalis), eller Dandelion på engelska tillhör de korgblommiga växterna. Traditionellt används den både som mat och läkeväxt där den inom örtmedicinen inkluderas i följande kategorier (1):

Karminativum – Motverkar gasbildning
Stomatikum – Magstärkande, motverkar förslappning av magsäcken och stimulerar utsöndringen av matsmältningsvätskor
Diuretikum – Vätskedrivande
Cholagogum – Ökar gallproduktionen
Mesenkym – Löser upp slaggämnen i bindväven

Traditionell användning av maskros (2) (3):

 • Stödja lymfsystemet och utrensningen
 • Stödja mag-tarmsystemet
 • Vätskedrivande så att kroppen kan göra sig av med överskottsvätska
 • Stödja njurar, lever och galla
 • För hudens välmående och vid hudbesvär som akne och eksem
 • Vid celluliter, eftersom det hjälper till att lösa upp slaggämnen i bindväven
 • Som huskur vid gikt
 • För ledhälsan
Hälsofördelar och användning av maskros

Aktiva ämnen i maskrosen

Maskrosen innehåller många aktiva ämnen som till exempel bitterämnet taraxacin, organiska syror, eterisk olja, garvämnen, slemämnen och pektin. Den innehåller dessutom fibern inulin som i tarmen fungerar som prebiotika, vilket stödjer tillväxten av goda tarmbakterier. Man hittar även en rad vitaminer och mineraler så som kalium, kalcium, zink, järn, C-vitamin, A-vitamin och en viss mängd B-vitaminer. 

Maskrosen som utrensande ört

Traditionellt används maskrosen som vätskedrivande (urindrivande) och för att hjälpa kroppens förmåga att föra ut slaggämnen (1). Inom naturmedicin används örten också för att stödja lever och njurar (3). En vetenskaplig studie från 2017 visar att det främst verkar vara polysackarider i maskrosen som står för den stödjande funktionen för levern (4). Inom örtmedicin brukar man kalla dessa typer av örter för blodrenande. Maskros ingår därför ofta i olika utrensningskurer och detoxkurer. Faktum är att maskrosen har en lång traditionell användning inom folkmedicin vid renande kurer.

Maskrosen för mag-tarmsystemet

Traditionellt används maskrosrot flitigt för att stödja mag-tarmsystemet eftersom den är rik på bitterämnen. När vi äter något bittert så kommer dessa bitterämnen i kontakt med smaklökarna på tungan som stimulerar salivproduktionen. Enzymer i saliven blandas med maten när vi tuggar som då påbörjar matspjälkningen redan i munnen. Det i sin tur triggar igång magsäcken att börja producera magsaft, bukspottkörteln att utsöndra bukspott och gallblåsan galla (3). Du kan läsa mer om bitterämnen i inlägget “Därför är bittra örter bra magen“.

Som nämnt innehåller maskrosen fibern inulin som stödjer tillväxten av goda bakterier i tarmen. Maskrosextrakt och maskroste/maskroskaffe är därför populärt att inta vid återkommande problem med förstoppning, orolig och uppkörd mage (3). Det finns även moderna studier som indikerar att maskrosen har bra antiinflammatoriska egenskaper (5).

Maskrosen som urindrivande

Naturliga vätskedrivande medel är livsmedel och örter som ökar kroppens diures, dvs. dess förmåga att göra sig av med överflödig vätska som samlats i kroppen. Om du känner dig svullen utan anledning är chansen stor att det rör sig om vätskeretention. Då kan ett vätskedrivande medel hjälpa kroppen att göra sig av med det ohälsosamma överskottet.

Maskrosens vätskedrivande effekt som beror på det generösa innehållet av kalisalter, var flitigt använt redan på 1600-talet. Örtens vätskedrivande förmåga är även något som blivit studerat inom modern forskning (6). Eftersom maskrosen är rik på kalium rubbas inte kaliumbalansen, som vissa andra urindrivande medel kan göra.

Maskrosen som mat och läkeväxt

Att använda maskros som mat och läkeväxt

Alla maskrosens delar går att äta – blomma, blad, stjälk och rötter. Bladen plockas med fördel före blomning när dom är späda och används oftast som sallad. I Medelhavsländer säljs faktiskt maskrosblad och maskrosblommor på torget som en grönsak. Rötterna samlas in på hösten och används råa eller kokta som mat, eller torkas och bryggs till te/kaffe. Stjälkarna samlas in under blomning och äts råa. Blommorna plockas när de står i full blom och kan användas både råa i sallad eller kokas/stekas och serveras som tillbehör. Traditionellt gör man även sirap och vin av maskrosor.

Maskroskaffe på maskrosrot

Maskroskaffe / maskroste  på maskrosrötter

Maskroskaffe eller maskroste på maskrosens rötter är riktigt gott. Det är ett populärt kaffesurrogat och finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker. Man kan även rosta sitt eget maskroskaffe. Det är rötterna på hösten som du vill använda då, eftersom dom innehåller mest näring och aktiva ämnen.

För att göra eget maskroskaffe så gräver du upp maskrosrötterna och tvättar dom rena från jord. Därefter ska dom skäras i bitar och torkas på låg värme i ugnen eller i grönsakstork. Dom torkade rötterna skär man sedan i mindre bitar och rostar i ugnen. Till sist maler man dom rostade rötterna i en kaffekvarn till ett pulver som man brygger maskroskaffe/te på. Om man vill köpa färdigt maskroskaffe/te på maskrosrötter är Örtagubbens maskrosrot och Sonnentors maskroskaffe två bra ekologiska alternativ.

Maskroste på maskrosblad

Maskroste på maskrosblad

Man kan också göra te på maskrosblad. För en kopp tar man ungefär 2 msk torkade maskrosblad och häller på kokande vatten. Låt sedan teet dra i cirka 10 minuter under lock. Sila av bladen och ditt maskroste är redo att avnjutas. Om du vill torka maskrosblad själv är det dom späda bladen på våren du vill använda. Dom innehåller nämligen mest näring och aktiva ämnen då. Bladen torkas genom att du brer ut dom på kökshanddukar och låter dom ligga tills helt torra. Dom torkade bladen kan du sedan förvara i en lufttät glasburk. Det finns även ekologiska torkade maskrosblad att köpa som Örtagubbens maskrosblad och Crearome maskrosblad.

Maskrosrotextrakt

Maskrosrotextrakt

Maskrosrotextrakt innehåller ett koncentrerat extrakt från maskrosroten som kan användas när man verkligen vill dra nytta av maskrosrotens alla fina egenskaper. Det kan som sagt vara när man till exempel vill stödja matsmältningen, göra en vätskedrivande kur, eller i samband med en detoxkur/reningskur. Exempel för bra ekologiska maskrosrotextrakt är Solgar dandelion root / maskrosrot  och Healthwell maskrosrotextrakt.

 

Källor och Referenser:

(1) Örtmedicin – Naturens läkande kraft, Mic McMullen, ISBN: 91-630-9986-1, Sida: 91. Finns även att läsa på www.nnfs.se

(2) Nya naturläkarboken, Raimo Heino. Bokförlag Rabén Prisma, ISBN 91-518-3058-2

(3) Vår örtabok, Allt om örter – från odling till användning, Författare Lesley Bremness, Bokförlag Rabén Prisma, ISBN 91-518-2782-4

(4) Purification, Preliminary Characterization and Hepatoprotective Effects of Polysaccharides from Dandelion Root. https://www.mdpi.com/1420-3049/22/9/1409/htm

(5) Jeon HJ, Kang HJ, Jung HJ, Kang YS, Lim CJ, Kim YM, Park EH. Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale. J Ethnopharmacol. 2008 Jan 4;115(1):82-8. 

(6) The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

11 Kommentarer

 1. Mia

  Bra och intressant inlägg! Maskroskaffe är jättegott. Brukar köpa, men ska nog prova på att göra det själv någon gång, men det får väl vänta till sensommaren då om det är då man ska plocka. 🙂

  Svara
  • Nils Olander

   Har aldrig provat, men får nog bli till hösten 🙂

   Min mor växte upp i Finland under andra världskriget, o då var det vanligt med maskroskaffe eftersom det var ransonering på vanligt kaffe.

 2. Erik

  Intressant inlägg 🙂 / Erik

  Svara
 3. Laila

  Min mormor brukade göra maskrossallad. 🙂 Tack för påminnelsen. Får ta mig ut och plocka i vår. 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Härligt! 🙂 Ja det får du göra. Våren är snart här! 🙂

 4. Kalle

  Maskrosextrakt är riktigt bra för att få bort överskottsvätska. Har använt det flera gånger och man får riktigt bra resultat.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja, det kan vara väldigt effektivt.

 5. Nisse

  Intressant! Hade inte en aning om alla användningsområden som finns för maskrosen. Blev rekommenderad att läsa om det och fann denna artikel 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja maskrosen har många fina användningsområden. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close