Hälsofördelar och användning av maskros

av | feb 4, 2019 | Blogg, Detox-kost, Levern, Lymfsystemet, Mage - Tarm, Njurar, Örter - Kryddor, Örtmedicin | 9 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Maskrosen räknas som ett svårutrotat ogräs, vilket vi bör vara mycket tacksamma för. Man får nämligen inte glömma vilken fantastiskt bra mat och läkeväxt det faktiskt är. Traditionellt används maskrosrot bland annat för att lösa upp och rensa ut slaggämnen, som urindrivande medel, för välmående hud och för att stödja matsmältningen, lever och njurar.

Hälsofördelar och användning av maskros

Maskros som läkeväxt

Maskros (Taraxacum Officinalis), Dandelion på engelska tillhör de korgblommiga växterna. Traditionellt används den både som mat och naturmedicin där den inom örtmedicin inkluderas i följande kategorier (1):

Karminativum – Motverka gasbildning
Stomatikum – Magstärkande, motverka förslappning av magsäcken samt stimulera dess utsöndring av matsmältningsvätskor
Diuretikum – Urindrivande
Cholagogum – Öka gallproduktionen
Mesenkym – Lösa upp slaggämnen i bindväven

Traditionell användning av maskros (2) (3):

  • Stödja kroppens lymfsystem och utrensning
  • Vätskedrivande så att kroppen kan göra sig av med överskottsvätska
  • Vid problem med mag-tarmsystemet
  • Stödja njurar, lever och galla
  • Sömnlöshet
  • Vid hudbesvär som akne, eksem, förtidigt åldrande hud och slapp hud
  • Celluliter, eftersom det hjälper till att lösa upp slaggämnen i bindväven
  • Reumatiska besvär och gikt

Maskrosens aktiva ämnen

Maskrosen är bland annat rik på kalium, kalcium, zink, järn, C-vitamin, A-vitamin och B-vitaminer. Örten innehåller även aktiva ämnen som bitterämnet taraxacin, organiska syror, eterisk olja, garvämnen, slemämnen och pektin.

Maskros som utrensande ört

Maskros används traditionellt som urindrivande medel och för att lösa upp slaggämnen så att koppen lättare kan göra sig av med dom (1). Örten har även en lång tradition inom naturmedicin för att stödja lever och njurar (3). En vetenskaplig studie från 2017 visar att det verkar vara främst polysackarider i maskrosen som står för de renande och stödjande funktionerna för levern (4). Inom örtmedicin brukar man kalla dessa typer av örter för blodrenande. Maskros ingår därför ofta i olika utrensningskurer och detoxprodukter. En gammal traditionell huskur inom folkmedicin är att använda maskros som en renande vårkur som ofta intogs tillsammans med björkblad.

Maskros för mag-tarmsystemet

Traditionellt har maskrosextrakt använts vid matsmältningsbesvär. Örten bidrar till att öka produktionen av galla, vilket underlättar nedbrytningen av fett. Maskros stimulerar även utsöndringen av andra matsmältningsvätskor och får igång tarmrörelserna som behövs för en välfungerande matsmältning (3). Bitterämnen som finns i örter som maskros kan hjälpa vid problem som orolig och uppkörd mage och förstoppning (3). Det finns även moderna studier som pekar på att maskros kan ha starka antiinflammatoriska egenskaper (5).

Maskros som urindrivande medel

Naturliga vätskedrivande medel är livsmedel och örter som ökar kroppens diures – dess förmåga att göra sig av med överflödig vätska som samlats i kroppen. Om du känner dig svullen utan anledning är chansen stor att det rör sig om vätskeretention och då kan man genom vätskedrivande medel hjälpa kroppen att göra sig av med det ohälsosamma överskottet.

Maskrosens urindrivande verkan, vilken beror på dess höga halt av kalisalter, var omtalad redan på 1600-talet. Den urindrivande effekten har man även sett genom modern forskning (6). Maskros är mycket kaliumrik och rubbar därmed inte kaliumbalansen, vilket det ibland finns risk för vid användning av vissa urindrivande medel.

Att plocka och använda maskros som mat

Alla maskrosens delar kan ätas – blomma, blad, stjälk och rötter. Bladen plockas med fördel före blomning när dom är späda och används oftast i sallad. I Medelhavsländer säljs maskrosblad på torget som en grönsak. Rötterna samlas in främst på hösten och används råa eller kokta som mat, eller torkas och bryggs till te/kaffe. Stjälkarna samlas in under blomning och äts råa som hälsokur. Blommorna plockas när de står i full blom och kan används råa i sallad eller kokas/stekas och användas i olika rätter. Traditionellt gör man även sirap och vin utav maskrosor.

Maskroskaffe

Maskroste som även kallas maskroskaffe, görs på maskrosens rötter som rostas och mals till ett pulver. Det finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker. Vill du så kan du rosta ditt eget maskroskaffe. Det är rötterna på hösten som du vill använda, eftersom det är då som dom innehåller mest näring och aktiva ämnen. För att göra eget maskroskaffe så gräver du upp maskrosrötterna och borstar dom rena från jord. Torka dom därefter i solen eller på en torr och varm plats inomhus. Skär dom torkade rötterna i mindre bitar och rosta dom i ugnen tills bruna. Mal sedan dom rostade rötterna i en kaffekvarn till ett pulver som du därefter brygger maskroskaffe på.

Maskrosextrakt

Maskrosextrakt innehåller koncentrerat extrakt från maskrosroten. Maskrosextraktet kan användas för matsmältningen, att göra en utdrivande kur när man samlat på sig för mycket vätska, eller som en kur och för att stödja lymfsystemet.

 

Återförsäljare av maskrosprodukter hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Örtmedicin – Naturens läkande kraft, Mic McMullen, ISBN: 91-630-9986-1, Sida: 91

Finns även att läsa på www.nnfs.se

(2) Nya naturläkarboken, Raimo Heino. Bokförlag Rabén Prisma, ISBN 91-518-3058-2

(3) Vår örtabok, Allt om örter – från odling till användning, Författare Lesley Bremness, Bokförlag Rabén Prisma, ISBN 91-518-2782-4

(4) Purification, Preliminary Characterization and Hepatoprotective Effects of Polysaccharides from Dandelion Root. https://www.mdpi.com/1420-3049/22/9/1409/htm

(5) Jeon HJ, Kang HJ, Jung HJ, Kang YS, Lim CJ, Kim YM, Park EH. Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale. J Ethnopharmacol. 2008 Jan 4;115(1):82-8. 

(6) The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/

 

Relaterade inlägg:

 

9 Kommentarer

  1. Mia

    Bra och intressant inlägg! Maskroskaffe är jättegott. Brukar köpa, men ska nog prova på att göra det själv någon gång, men det får väl vänta till sensommaren då om det är då man ska plocka. 🙂

    Svara
    • Nils Olander

      Har aldrig provat, men får nog bli till hösten 🙂

      Min mor växte upp i Finland under andra världskriget, o då var det vanligt med maskroskaffe eftersom det var ransonering på vanligt kaffe.

      Svara
  2. Erik

    Intressant inlägg 🙂 / Erik

    Svara
  3. Laila

    Min mormor brukade göra maskrossallad. 🙂 Tack för påminnelsen. Får ta mig ut och plocka i vår. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Härligt! 🙂 Ja det får du göra. Våren är snart här! 🙂

      Svara
  4. Kalle

    Maskrosextrakt är riktigt bra för att få bort överskottsvätska. Har använt det flera gånger och man får riktigt bra resultat.

    Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Instagram

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close