Hälsofördelar och användning av maskros

by Mikaela Bjerring on 4 februari, 2019 · 8 comments

in Blogg, Detox-kost, Levern, Lymfsystemet, Mage - Tarm, Njurar, Örter - Kryddor, Örtmedicin

Maskrosen räknas som ett svårutrotat ogräs, vilket vi bör vara mycket tacksamma för. Man får nämligen inte glömma vilken fantastiskt bra mat och läkeväxt det faktiskt är. Traditionellt används maskros bland annat för att lösa upp och rensa ut slaggämnen, som urindrivande medel, för frisk hud, samt för att stödja lever, njurar och matsmältningen.

Hälsofördelar och användning av maskros

Maskros som läkeväxt

Maskros (Taraxacum Officinalis), Dandelion på engelska tillhör de korgblommiga växterna. Traditionellt används den både som mat och naturmedicin där den inom örtmedicin inkluderas i följande kategorier (1):

Karminativum – Motverkar gasbildning
Stomatikum – Magstärkande, motverkar förslappning av magsäcken samt stimulerar dess utsöndring av matsmältningsvätskor
Diuretikum – Urindrivande
Cholagogum – Ökar gallproduktionen
Mesenkym – Löser upp slaggämnen i bindväven

Traditionell användning av maskros är främst (2) (3):

  • Stödja kroppens lymfsystem och utrensning
  • Vätskedrivande så att kroppen kan göra sig av med överskottsvätska
  • Vid problem med mag-tarmsystemet
  • Stödja njurar, lever och galla
  • Sömnlöshet
  • Vid hudbesvär som akne, eksem, förtidigt åldrande hud och slapp hud
  • Celluliter, eftersom det hjälper till att lösa upp slaggämnen i bindväven
  • Reumatiska besvär och gikt

Maskrosens aktiva ämnen

Maskrosen är bland annat rik på kalium, kalcium, zink, järn, C-vitamin, A-vitamin och B-vitaminer. Örten innehåller även aktiva ämnen som bitterämnet taraxacin, organiska syror, eterisk olja, garvämnen, slemämnen och pektin.

Maskros som utrensande ört

Maskros används traditionellt som urindrivande medel och för att lösa upp slaggämnen så att koppen lättare kan göra sig av med dom (1). Örten har även en lång tradition inom naturmedicin för att stödja lever och njurar (3). En vetenskaplig studie från 2017 visar att det verkar vara främst polysackarider i maskrosen som står för de renande och stödjande funktionerna för levern (4).

Inom örtmedicin brukar man kalla dessa typer av örter för blodrenande. Maskros ingår därför ofta i olika utrensningskurer och detoxprodukter. En gammal traditionell huskur inom folkmedicin är att använda maskros som en renande vårkur som ofta intogs tillsammans med björkblad.

Maskros för mag-tarmsystemet

Traditionellt har maskrosextrakt använts vid matsmältningsbesvär. Örten bidrar till att öka produktionen av galla, vilket underlättar nedbrytningen av fett. Maskros stimulerar även utsöndringen av andra matsmältningsvätskor och få igång tarmrörelserna som behövs för en välfungerande matsmältning (3). Bitterämnen som finns i örter som maskros kan hjälpa vid problem som orolig och uppkörd mage och förstoppning (3). Det finns även moderna studier som pekar på att maskros kan ha starka antiinflammatoriska egenskaper (5).

Maskros som urindrivande medel

Naturliga vätskedrivande medel, är livsmedel och örter som ökar kroppens diures – dess förmåga att göra sig av med överflödig vätska som samlats i kroppen. Om du känner dig svullen utan anledning är chansen stor att det rör sig om vätskeretention och då kan man genom vätskedrivande medel hjälpa kroppen att göra sig av med det ohälsosamma överskottet.

Maskrosens urindrivande verkan, vilken beror på dess höga halt av kalisalter, var omtalad redan på 1600-talet. Den urindrivande effekten har man även sett genom modern forskning (6). Maskros är mycket kaliumrik och rubbar därmed inte kaliumbalansen, vilket det ibland finns risk för vid användning av vissa urindrivande medel.

Att plocka och använda maskros som mat

Alla maskrosens delar kan ätas – blomma, blad, stjälk och rötter. Bladen plockas med fördel före blomning när dom är späda och används oftast i sallad. I Medelhavsländer säljs maskrosblad på torget som en grönsak. Rötterna samlas in främst på hösten och används råa eller kokta som mat, eller torkas och bryggs till te/kaffe. Stjälkarna samlas in under blomning och äts råa som hälsokur. Blommorna plockas när de står i full blom och kan används råa i sallad eller kokas/stekas och användas i olika rätter. Traditionellt gör man även sirap och vin utav maskrosor.

Maskroskaffe

Maskroskaffe eller maskroste, görs på maskrosens rötter som rostas och mals till ett pulver. Det finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker. Vill du så kan du rosta ditt eget maskroskaffe. Det är rötterna på hösten som du vill använda, eftersom det är då som dom innehåller mest näring och aktiva ämnen. För att göra eget maskroskaffe så gräver du upp maskrosrötterna och borstar dom rena från jord. Torka dom därefter i solen eller på en torr och varm plats inomhus. Skär dom torkade rötterna i mindre bitar och rosta dom i ugnen tills bruna. Mal sedan dom rostade rötterna i en kaffekvarn till ett pulver som du därefter brygger maskroskaffe på.

Maskrosextrakt

Maskrostextrakt innehåller koncentrerat extrakt från maskrosroten. Maskrosextraktet kan användas för att göra en utdrivande kur när man samlat på sig för mycket vätska, eller som en renande kur och för att stödja lymfsystemet.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Örtmedicin - Naturens läkande kraft, Mic McMullen, ISBN: 91-630-9986-1, Sida: 91 Finns även att läsa på www.nnfs.se

(2) Nya naturläkarboken, Raimo Heino. Bokförlag Rabén Prisma, ISBN 91-518-3058-2

(3) Vår örtabok, Allt om örter - från odling till användning, Författare Lesley Bremness, Bokförlag Rabén Prisma, ISBN 91-518-2782-4

(4) Purification, Preliminary Characterization and Hepatoprotective Effects of Polysaccharides from Dandelion Root. https://www.mdpi.com/1420-3049/22/9/1409/htm

(5) Jeon HJ, Kang HJ, Jung HJ, Kang YS, Lim CJ, Kim YM, Park EH. Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale. J Ethnopharmacol. 2008 Jan 4;115(1):82-8.

(6) The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Mia februari 5, 2019 kl. 17:12

Bra och intressant inlägg! Maskroskaffe är jättegott. Brukar köpa, men ska nog prova på att göra det själv någon gång, men det får väl vänta till sensommaren då om det är då man ska plocka. 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 7, 2019 kl. 15:08

Tack! Visst är det gott. 🙂

Svara

3 Erik februari 6, 2019 kl. 11:27

Intressant inlägg 🙂 / Erik

Svara

4 Mikaela Bjerring februari 7, 2019 kl. 15:01

Tackar! 🙂

Svara

5 Laila februari 6, 2019 kl. 14:37

Min mormor brukade göra maskrossallad. 🙂 Tack för påminnelsen. Får ta mig ut och plocka i vår. 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring februari 7, 2019 kl. 15:06

Härligt! 🙂 Ja det får du göra. Våren är snart här! 🙂

Svara

7 Kalle februari 7, 2019 kl. 14:41

Maskrosextrakt är riktigt bra för att få bort överskottsvätska. Har använt det flera gånger och man får riktigt bra resultat.

Svara

8 Mikaela Bjerring februari 7, 2019 kl. 14:47

Ja, det kan vara väldigt effektivt.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: