Hälsofördelar och användning av maskros

av | feb 4, 2019 | Hälsa, Kost & Näring | 11 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 


Maskrosen räknas som ett svårutrotat ogräs, vilket vi bör vara mycket tacksamma för. Man får nämligen inte glömma vilken fantastisk bra mat och läkeväxt det faktiskt är. Traditionell användning av maskros är bl.a som en utrensande ört och ett vätskedrivande medel, för att stödja ledhälsan, matsmältningen, levern och njurarna.

Hälsofördelar och användning av maskros

Maskrosen som läkeväxt

Maskrosen (Taraxacum Officinalis), eller Dandelion på engelska tillhör de korgblommiga växterna. Traditionell användning av maskros är både som mat och läkeväxt, där den inom örtmedicinen inkluderas i följande kategorier (1):

Karminativum – Motverkar gasbildning
Stomatikum – Magstärkande, motverkar förslappning av magsäcken och stimulerar utsöndringen av matsmältningsvätskor
Diuretikum – Vätskedrivande
Cholagogum – Ökar gallproduktionen
Mesenkym – Löser upp slaggämnen i bindväven

Traditionell användning av maskros (2) (3):

  • Stödja lymfsystemet och utrensningen
  • Stödja mag-tarmsystemet
  • Vätskedrivande så att kroppen kan göra sig av med överskottsvätska
  • Stödja njurar, lever och galla
  • För hudens välmående och vid hudbesvär som akne och eksem
  • Vid celluliter, eftersom det hjälper till att lösa upp slaggämnen i bindväven
  • Som huskur vid gikt
  • För ledhälsan
Hälsofördelar och användning av maskros

Aktiva ämnen i maskrosen

Maskrosen innehåller många aktiva ämnen som till exempel bitterämnet taraxacin, organiska syror, eterisk olja, garvämnen, slemämnen och pektin. Den innehåller dessutom fibern inulin som i tarmen fungerar som prebiotika, vilket stödjer tillväxten av goda tarmbakterier. Man hittar även en rad vitaminer och mineraler så som kalium, kalcium, zink, järn, C-vitamin, A-vitamin och en viss mängd B-vitaminer. 

Användning av maskros som en utrensande ört

Traditionellt används maskrosen som vätskedrivande (urindrivande) och för att hjälpa kroppen att avlägsna slaggämnen (1). Inom naturmedicin används örten också för att stödja lever och njurar (3). En vetenskaplig studie från 2017 visar att det främst verkar vara polysackarider i maskrosen som står för den stödjande funktionen för levern (4).

Inom örtmedicin brukar man kalla dessa typer av örter för blodrenande. Maskros ingår därför ofta i olika utrensande kurer. Faktum är att det finns en mycket lång traditionell användning av maskros som ingrediens vid renande kurer av olika slag.

Maskrosen för mag-tarmsystemet

Traditionellt används maskrosrot flitigt för att stödja mag-tarmsystemet eftersom den är rik på bitterämnen. När vi äter något bittert så kommer dessa bitterämnen i kontakt med smaklökarna på tungan som stimulerar salivproduktionen. Enzymer i saliven blandas med maten när vi tuggar som då påbörjar matspjälkningen redan i munnen. Det i sin tur triggar igång magsäcken att börja producera magsaft, bukspottkörteln att utsöndra bukspott och gallblåsan galla (3). Du kan läsa mer om bitterämnen i inlägget ”Därför är bittra örter bra magen”.

Som nämnt innehåller maskrosen fibern inulin som stödjer tillväxten av goda bakterier i tarmen. Maskrosextrakt och maskroste/maskroskaffe är därför populärt att inta vid återkommande problem med förstoppning, orolig och uppkörd mage (3). Det finns även moderna studier som indikerar att maskrosen har bra antiinflammatoriska egenskaper (5).

Användning av maskros som urindrivande

Naturliga vätskedrivande medel är livsmedel och örter som ökar kroppens diures, dvs. dess förmåga att göra sig av med överflödig vätska som samlats i kroppen. Om du känner dig svullen utan anledning är chansen stor att det rör sig om vätskeretention. Då kan ett vätskedrivande medel hjälpa kroppen att göra sig av med det ohälsosamma överskottet.

Maskrosens vätskedrivande effekt som beror på det generösa innehållet av kalisalter, var flitigt använt redan på 1600-talet. Örtens vätskedrivande förmåga är även något som blivit studerat inom modern forskning (6). Eftersom maskrosen är rik på kalium rubbas inte kaliumbalansen, som vissa andra urindrivande medel kan göra.

Maskrosen som mat och läkeväxt

Användning av maskros som mat och läkeväxt

Alla maskrosens delar går att äta – blomma, blad, stjälk och rötter. Bladen plockas med fördel före blomning när dom är späda och används oftast som sallad. I Medelhavsländer säljs faktiskt maskrosblad och maskrosblommor på torget som en grönsak.

Rötterna samlas in på hösten och används råa eller kokta som mat, eller torkas och bryggs till te/kaffe. Stjälkarna samlas in under blomning och äts råa. Blommorna plockas när de står i full blom och kan användas både råa i sallad eller kokas/stekas och serveras som tillbehör. Traditionellt gör man även sirap och vin av maskrosor.

Maskroskaffe på maskrosrot

Maskroskaffe / maskroste  på maskrosrötter

Maskroskaffe eller maskroste på maskrosens rötter är riktigt gott. Det är ett populärt kaffesurrogat och finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker. Man kan även rosta sitt eget maskroskaffe. Det är rötterna på hösten som man vill använda, eftersom dom innehåller mest näring och aktiva ämnen då.

För att göra eget maskroskaffe så gräver du upp maskrosrötterna och tvättar dom rena från jord. Därefter ska dom skäras i bitar och torkas på låg värme i ugnen eller i en grönsakstork. Dom torkade rötterna skär man sedan i mindre bitar och rostar i ugnen. Till sist maler man dom rostade rötterna i en kaffekvarn till ett pulver som man brygger maskroskaffe/te på. Om man vill köpa färdigt maskroskaffe/te på maskrosrötter är Örtagubbens maskrosrot och Sonnentors maskroskaffe två bra ekologiska alternativ.

Maskroste på maskrosblad

Maskroste på maskrosblad

Man kan också göra te på maskrosblad. För en kopp tar man ungefär 2 msk torkade maskrosblad och häller på kokande vatten. Låt sedan teet dra i cirka 10 minuter under lock. Sila av bladen och ditt maskroste är redo att avnjutas.

Om du vill torka maskrosblad själv är det dom späda bladen på våren du vill använda. Dom innehåller nämligen mest näring och aktiva ämnen då. Bladen torkas genom att du brer ut dom på kökshanddukar och låter dom ligga tills helt torra. Dom torkade bladen kan du sedan förvara i en lufttät glasburk. Det finns även ekologiska torkade maskrosblad att köpa som Örtagubbens maskrosblad och Crearome maskrosblad.

Maskrosrotextrakt

Maskrosrotextrakt

Maskrosrotextrakt innehåller ett koncentrerat extrakt från maskrosroten som kan användas när man verkligen vill dra nytta av maskrosrotens alla aktiva ämnen. Det kan som nämnt ovan vara när man vill stödja matsmältningen, göra en vätskedrivande kur, eller i samband med en detoxkur/reningskur. Exempel för bra ekologiska maskrosrotextrakt är Solgar dandelion root / maskrosrot  och Healthwell maskrosrotextrakt.

 

Källor och referenser

(1) Örtmedicin – Naturens läkande kraft, Mic McMullen, ISBN: 91-630-9986-1, Sida: 91. Finns även att läsa på www.nnfs.se

(2) Nya naturläkarboken, Raimo Heino. Bokförlag Rabén Prisma, ISBN 91-518-3058-2

(3) Vår örtabok, Allt om örter – från odling till användning, Författare Lesley Bremness, Bokförlag Rabén Prisma, ISBN 91-518-2782-4

(4) Purification, Preliminary Characterization and Hepatoprotective Effects of Polysaccharides from Dandelion Root. https://www.mdpi.com/1420-3049/22/9/1409/htm

(5) Jeon HJ, Kang HJ, Jung HJ, Kang YS, Lim CJ, Kim YM, Park EH. Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale. J Ethnopharmacol. 2008 Jan 4;115(1):82-8. 

(6) The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

11 Kommentarer

  1. Mia

    Bra och intressant inlägg! Maskroskaffe är jättegott. Brukar köpa, men ska nog prova på att göra det själv någon gång, men det får väl vänta till sensommaren då om det är då man ska plocka. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Visst är det gott. 🙂

    • Nils Olander

      Har aldrig provat, men får nog bli till hösten 🙂

      Min mor växte upp i Finland under andra världskriget, o då var det vanligt med maskroskaffe eftersom det var ransonering på vanligt kaffe.

  2. Erik

    Intressant inlägg 🙂 / Erik

    Svara
  3. Laila

    Min mormor brukade göra maskrossallad. 🙂 Tack för påminnelsen. Får ta mig ut och plocka i vår. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Härligt! 🙂 Ja det får du göra. Våren är snart här! 🙂

  4. Kalle

    Maskrosextrakt är riktigt bra för att få bort överskottsvätska. Har använt det flera gånger och man får riktigt bra resultat.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, det kan vara väldigt effektivt.

  5. Nisse

    Intressant! Hade inte en aning om alla användningsområden som finns för maskrosen. Blev rekommenderad att läsa om det och fann denna artikel 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja maskrosen har många fina användningsområden. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 9 =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds