Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Bodystore black friday

Alanin, L-alanin, Beta-alanin

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Alanin är en icke essentiell aminosyra och Beta-alanine är en variant av alanin, men med en annan molekylstruktur. Beta-alanin är bland annat ett populärt tillskott vid styrketräning och högintensiv konditionsträning för att öka prestationen och uthålligheten.

Funktion, uppbyggnad och användning av Aaminosyran Alanin

Funktion av L-alanin och Beta-alanin i kroppen

L-alanin är en icke essentiell aminosyra ( NEAA ), vilket betyder att kroppen själv kan tillverka aminosyran. I kroppen stödjer l-alanin omsättningen av tryptofan och pyridoxine. Vid hypoglykemi kan alanin vara en viktig källa för glukosproduktionen och kan stabilisera blodsockerhalterna under långa perioder (1). L-alinin finns i kosten i proteinrika livsmedel och som tillskott ingår l-alinin ofta i olika aminosyrakomplex.

Beta-alanin är en variant av aminosyran alanin (alfa-alanin) där aminogruppen sitter på B-positionen relativt till karboxylgruppen, det vill säga två atomer ifrån karboxylgruppen istället för en atom ifrån som i alfa-alanin. Beta-alanin saknar stereocentrum på grund av dess annorlunda molekylstruktur till skillnad från alfa-alanin. Beta-alanin är en aminosyra som bidrar till att upprätthålla nivåerna av karosin i musklerna. Det utgör en viktig buffert i muskelcellen och gör att muskelcellen tål lite lägre pH vid hårt arbete.

Beta-alanin vid träning

När vi tränar hårt sjunker pH-nivåerna i våra muskler eftersom mjölksyra bildas, vilket förhindrar muskelkontraktion. Det är här beta-alanin kommer in i bilden eftersom det kan bidra till att upprätthålla nivåerna av karosin i musklerna. Karosin är ett naturligt ämne vars uppgift är att buffra mjölksyra och upprätthålla rätt pH-balans för optimalt muskelarbete (2). Tillskott av beta-alanine optimerar nivåerna av karosin och minskar ansamlingar av mjölksyra i musklerna under träningen, vilket ökar prestationen och uthålligheten och fördröjer tiden till utmattning (3). Beta-alanin har ingen effekt på stresshormoner eller tillväxthormoner i kroppen (4).

När vi äter beta-alanin tas det upp och går ut i blodet för att slutligen komma fram till våra muskler där det tillsammans med histidin bildar karnosin. Anledningen till att det är mer effektivt att äta beta-alanin istället för att inta tillskott av karnosin, är för om man äter karnosin så måste det först brytas ner till beta-alanin och histidin för att kunna tas upp i blodet och transporteras till musklerna, för att sedan återskapas som karnosin. Beta-alanin kan ge en pirrande och stickande känsla i kroppen vid användning som är helt ofarligt. Den känslan brukar avta när man använt tillskottet ett par gånger.

 

Exempel på kosttillskott med beta-alanin:

 

Fler kosttillskott hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Important role of muscle carnosine in rowing performance.- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20671038

(3) Beta-Alanine Supplementation For Exercise Performance – http://www.pharmacistanswers.com/beta-alanine-supplementation-for-exercise-performance.html

(4) Beta-alanine and the hormonal response to exercise. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18548362

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Bodystore kampanjer

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close