Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Klimakteriet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Werlabs –

Majoriteten av alla kvinnor drabbas av problem när de når klimakteriet. Främst är det symtom som värmevallningar, humörsvängningar, sömnsvårigheter, urinvägsproblem eller torra och sköra slemhinnor i underlivet som kan upplevas. Genom livsstilsförändringar och naturliga medel kan man hjälpa kroppen att komma i bättre balans och eliminera eller minimera hälsoproblemen som kan uppstå i övergångsfasen.

Naturlig hjälp vid klimakteriet

Förändringarna under klimakteriet

Klimakteriet är en förändringsfas i livet då kvinnans fruktsamma period avtar som brukar inträffa någon gång mellan 45-55 års ålder. Vissa känner inte så mycket av övergångsperioden, medan andra påverkas så starkt att de har svårt att fungera i vardagen. 7 utav 10 upplever någon typ av besvär. Det händer en hel del i kroppen under denna period. Hormonnivåerna sjunker kraftigt och hormonbalansen förändras. Många processer i kroppen justeras av hormoner så därför kan det ta lite tid för kroppen att anpassa sig till förändringen. Cirka fem år efter sista mensen är östrogenhalten lika låg som innan kvinnan kom in i puberteten.

Eftersom klimakteriet är en naturlig del av livet så är det inte meningen att den minskade produktionen av hormoner ska ersättas (1). För vissa kan dock en tillförsel, eller mer viktigt en balansering av hormonerna under övergångsperioden vara fördelaktigt och många gånger nödvändigt för att minska problemen som uppstår. En del får t.ex värmevallningar och svettas så pass mycket att det blir problematiskt och olustigt i umgänge med andra människor. Andra kan drabbas av så svåra sömnproblem att de inte kan fungera normalt på dagarna. Torra och sköra slemhinnor i underlivet kan orsaka urinvägsproblem och göra så att sexlivet inte längre fungerar. Den kraftiga sänkningen av östrogen kan även påverka humöret och välbefinnandet, för vissa till den grad att inget längre känns riktigt meningsfullt. Man ska så klart inte behöva må på det sättet, så när hormonförändringen ställer till det gäller det att hjälpa kroppen att komma i en bättre hormonell balans. 

Balansen mellan östrogen och progesteron

Progesteron och östrogen är två hormoner som arbetar tillsammans i kroppen och som det alltid bör råda en bra balans mellan. För mycket eller för lite i förhållande till det andra hormonet kan snabbt leda till olika besvär. Progesteron är ett hormon som påverkar ämnesomsättningen, sinnesstämningen och fertiliteten, medan östrogenet påverkar minnet, benstyrkan, immunförsvaret och skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar. Obalans kan bland annat bero på för hård träning, för lite fettvävnad i kroppen, dålig kost, graviditet och klimakteriet.

  • Östrogenbrist kan ge problem med underlivet och värmevallningar, framförallt under klimakteriet.
  • Progesteronbrist kan leda till östrogendominans, vilket i sin tur kan leda till trötthet, ömma bröst, missfall, viktuppgång och att man samlar på sig vätska,

Även om nivåerna av östrogen sjunker kraftigt under klimakteriet, så kan man ändå få östrogendominans om progesteronet sjunker ännu lägre i förhållande till östrogenet. Det kan även uppstå det motsatta, att det råder progesterondominans. Om man upplever hormonella besvär och vill testa sin balans mellan östrogen och progesteron kan man göra ett enkelt blodprov genom t.ex werlabs. Därefter kan man på naturlig väg balansera sina hormoner genom att använda sig av bioidentiskt östrogen eller progesteron eller en naturprodukt som du kan läsa om här nedan. Beroende på upplevd symtom kan dessa produkter på naturlig väg stödja hormonbalansen och lindra relaterade problem.

Naturliga medel vid klimakteriebesvär

Remifemin är ett kosttillskott som kliniskt bevisat lindrar symtom av värmevallningar, svettningar och sömnrubbningar som kan uppstå i klimakteriet. Det är ett naturläkemedel som är växtbaserat och som innehåller extrakt från örten silverax (Cimicifuga Racemosa).

Femarelle Rejuvenate är ett kosttillskott med ett patenterat sojaextrakt (naturligt fytoöstrogen), linfröextrakt samt biotin och riboflavin. Biotin och riboflavin är två B-vitaminer som båda bidrar till normal energiomsättning, normala slemhinnor och friskt hår och hud. Biotin bidrar även till normal psykologisk funktion. Detta kosttillskott är anpassat för kvinnor 40 + som är i förklimakteriet.

Femarelle Recharge är ett kosttillskott med ett patenterat sojaextrakt (naturligt fytoöstrogen), linfröextrakt och vitamin B6. Det är en produkt som är framtagen för kvinnor i klimakteriet för att reglera hormonaktiviteten, bidra till normal psykologisk funktion, samt minska trötthet och utmattning. Anpassat för kvinnor ca 50+ som befinner sig i klimakteriet.

Femarelle Unstoppable är framtaget för kvinnor i 60-årsåldern som passerat övergångsåldern. De låga östrogennivåerna som kommer efter klimakteriet kan bland annat bidra till ett skörare skelett, torra och sköra slemhinnor i underlivet samt minskad energi. Femarelle Unstoppable innehåller vetenskapligt dokumenterade ingredienser för den som vill bibehålla ett aktivt liv med normal benhälsa och normala slemhinnor i underlivet.

Nattljusolja är rik på fettsyran GLA (gammalinolensyra) och fungerar som ett förstadium till prostaglandin, en grupp eikosanoider, hormonliknande ämnen som produceras i flera av kroppens organ och vävnader. Prostaglandinerna reglerar i sin tur många processer i kroppen som t.ex hormonbalansen, blodtillförseln till vävnader, uppbyggnad av hud, hår och naglar. Studier (2) har visat att nattljusolja kan ha en bra effekt vid värmevallningar under klimakteriet.

Bidrottninggelé (Royal Jelly) har länge använts traditionellt för finare hud, vid olika åkommor och inte minst vid hormonella besvär. Modern forskning har visat att bidrottninggelé kan bidra till att minska menopausala symptom och förbättra känslor av välbefinnande hos menopausala kvinnor (3). Genom studier har man även sett att bidrottninggelé som kosttillskott verkar vara betydligt effektivare än östrogen som tas vaginalt när det gäller ett förbättrat sexliv, funktion av slemhinnor och urinvägar hos postmenopausala kvinnor (4).

Membrasin är ett kosttillskott som innehåller extrakt från havtorn. Havtornsbär är naturligt rika på flera fettsyror, speciellt omega-7 och vitaminer som E-vitamin och A-vitamin. Det är en produkt som är kliniskt bevisad att bidra till en normal funktion av slemhinnor i ögon, näsa, mun och underliv.

Saframyl Positive Sleep är en naturprodukt som innehåller de aktiva ämnena saffran, vallmo, magnesium och citronmeliss. Saffran bidrar till att bevara en positiv sinnesstämning. Vallmo kallas sömntuta och bidrar till en naturlig sömnkvalité. Citronmeliss (Melissa) bidrar till att bevara lugn och avslappning. Magnesium bidrar till musklernas avslappningsförmåga. Det är en produkt för den som upplever att det är svårt att komma till ro på kvällen, som lätt vaknar på nätterna och som ha svårt att somna om igen.

Livsstilsförändringar kan göra skillnad

För att gå igenom klimakteriet så smidigt som möjligt så hjälper det att ha koll på sin hälsa och livsstil. Det bästa är att vidta förebyggande åtgärder. Om kroppen är i balans både näringsmässigt, fysiskt och psykiskt så minskar risken för symtom på hormonell obalans, både premenstruellt (PMS) i förklimakteriet och i klimakteriet.

  • Ät en välbalanserad och antiinflammatorisk kost – mycket grönt, hälsosamma proteinkällor och en bra balans av de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. En bra kost kommer även att hålla blodsockret i balans och minska risken för insulinresistens som ökar risken för hormonrubbningar. Se även efter dina nivåer av D-vitamin och mineraler som har betydelse för en bra hormonbalans.
  • Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt påverkar hormonbalansen i allra högsta grad (5). Se därför till att din tarmflora är i bra balans.
  • Genom att vara fysiskt aktiv så kan man få avsevärt mycket mindre känningar och besvär under övergångsfasen. Träning kan bidra till en bättre hormonbalans och göra att östrogenet hålls på en bättre nivå (6).
  • Undvik hygienprodukter och hushållsartiklar som innehåller hormonstörande ämnen.
  • Stress påverkar vår hälsa i alla avseenden och har stor inverkan på det hormonella systemet. Håll därför stressen under kontroll och utöva avslappnande aktiviteter för att minska spänningar och stressreaktioner.

Eftersom klimakteriet inte är ett sjukdomstillstånd, så bör det heller inte ses som ett. Det är en naturlig fas i livet, där man med naturliga medel kan göra mycket för att hjälpa kroppen att komma i en bättre balans. Det bidrar inte bara till att eliminera, eller minimera klimakteriebesvär, utan kan även minska risken för att senare drabbas av benskörhet, diabetes och hjärt-kärlsjukdom och andra hälsoproblem.

 

Återförsäljare av ovannämnda produkter hittar du här

 
Källor och Referenser:
(1) Pubmed health – Menopause Overview: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072495/
(2) The effect of oral evening primrose oil on menopausal hot flashes: a randomized clinical trial: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23625331
(3) Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3499288/
(4) Comparison of the Effects of Vaginal Royal Jelly and Vaginal Estrogen on Quality of Life, Sexual and Urinary Function in Postmenopausal Women: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4948482/
(5) Hadhazy, A. Think Twice: How the Gut’s “Second Brain” Influences Mood and Well-Being. Scientific American (elektronisk) (2010-02-12) 
(6) Klinik och vetenskap – Regelbunden motion minskar 
övergångsbesvären i klimakteriet: http://ww2.lakartidningen.se/old/content_0421/pdf/1896_1901.pdf
 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close