Vätskedrivande

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och WeightWorld -

by Mikaela Bjerring

Vissa grönsaker, frukter och örter fungerar vätskedrivande som ger en ökad produktion av urin (polyuri). Det kan ha fördelar när kroppen har samlat på sig för mycket vätska, i samband med detox och utrensande kurer för att hjälpa kroppen att rensa ut slaggprodukter, eller vid fokus på fettförbränning. På den här sidan kan du läsa mer om varför man samlar på sig vätska och om vätskedrivande livsmedel, örtkurer och kosttillskott. Klicka här för att skrolla ner direkt till produkter

Naturligt vätskedrivande medel, örtkurer, kosttillskott och te

Anledningar till att man samlar på sig vätska

En vanlig orsak till att man håller mycket vätska i kroppen är dålig kosthållning. Överdrivet saltintag kan leda till att man samlar på sig mer vätska eftersom salt (natrium) binder vätska. Magnesium, kalium och B6 har motsatt effekt och motverkar ohälsosamma vätskeansamlingar i kroppen. Även att vara fysiskt aktiv och dricka tillräckligt med vatten hjälper kroppen att göra sig av med överskottsvätska.

Kolhydrater påverkar vätskebalansen i kroppen eftersom överskottet av energi från kolhydrater samlas som energireserv i musklerna i form av glykogen, vilket drar till sig vätska. Ju mer glykogen vi samlar på oss, ju mer vätska samlas i kroppen. Det är också anledningen till att man snabbt tappar vikt om man går över till en lågkolhydrat kost, eftersom förrådet av glykogen då sinar. Om din vätskeansamling är mer begränsas till dina fötter, vrister eller ben kan det bero på dålig blodcirkulation och att lymfsystemet inte fungerar optimalt.

Andra orsaker till att kroppen håller kvar vätska kan vara en hormonobalans mellan östrogen och progesteron eller ökade nivåer av stresshormonet kortisol. Vissa läkemedel kan även orsaka att man samlar på sig mera vätska som t.ex Kortison, Aspirin, Treo, Voltaren, Ipren, Magnecyl. Om du samlar på dig mycket vätska och du misstänker sjukdom, eller om symtom uppkommit plötsligt så bör du kontakta din läkare för att kontrollera dina njurar, lever och hjärtats pumpförmåga.

När kan man dra nytta av ett vätskedrivande medel

Naturliga diuretika, eller vätskedrivande medel, är livsmedel och örter som ökar kroppens diures – dess förmåga att göra sig av med överflödig vätska som samlats i kroppen genom att öka produktionen av urin. Om du känner dig svullen utan anledning är chansen stor att det rör sig om vätskeretention och då kan man genom vätskedrivande medel hjälpa kroppen att göra sig av med det ohälsosamma överskottet. Många använder sig även av vätskedrivande kosttillskott i samband med detox och utrensande kurer för att hjälpa till att rena kroppen på slaggprodukter. Det finns även dom som använder ett vätskedrivande kosttillskott för att tajta till kroppen fysiskt inför invägningar i olika sporter och för att främja fettförbränningen.

Exempel på livsmedel som är milt vätskedrivande:

  • Vattenmelon, Ananas, Körsbär, Gurka, Persilja, Selleri, Lök, Fänkål, Grönt te

Örter som fungerar vätskedrivande är till exempel (1):

  •  Damiana, Djävulsklo, Gullris, Åkerfräken, Maskros, Bitterörter, Nässlor

 

Produkter

Water Away, WeightWorld 60 kapslar

Water Away är ett naturligt kosttillskott som hjälper kroppen att göra sig av med överflödig vätska som samlats i kroppen. Innehåller en kombination av 11 olika växtextrakt, vitaminer och mineraler. Dessa inkluderar vitamin B6 och kalium, samt extrakt av buchu-blad, maskrosrot, grönt te, tranbär, enbär, druvkärnor, spansk peppar, vattenmelon och äppelcidervinäger.  

279 kr

Solgar Dandelion Root, Maskrosrot 100 kapslar

Solgar Dandelion Root, innehåller extrakt av maskrosrot med ett naturligt rikt innehåll av bitterämnen och näringsämnen. Maskros har en vätskedrivande, utdrivande effekt, och passar därför vid diet eller renande kurer. Bitterämnen kan ha fördelar för matsmältningen. Kapslarna är helt vegetabiliska.

169 kr

Gullris/Tranbär/Åkerfräken, Bioform 90 kapslar

En helt ren naturprodukt med växterna gullris och tranbär i fokus, tillsammans med extrakt av åkerfräken. Växterna har välkända egenskaper och produkten används för urinvägarna, och som vätskedrivande.

142 kr

 

30 Days Plus Waistline, 120 tabletter

30 Days Plus Waistline innehåller en patenterad formula av naturliga ingredienser. Bland annat innehåller den extrakt från kronärtskocka, lakritsrot och maskros. Den innehåller även krom som bidrar till en normal sockernivå och jod som har en gynnsam effekt på metabolismen.

299 kr

Core Waterloss, Svenskt kosttillskott 120 kapslar

Core Waterloss är ett kosttillskott med extrakt från örter och växter med utdrivande egenskaper så som maskros, tranbär och fikonkaktus som länge använts inom detox och hälsokost för dess utrensande egenskaper. Waterloss innehåller även vitamin C och vitamin B6 som bidrar till kroppens normala energiomsättning

249 kr

Waterloss, Self Omninutrition 120 kapslar

Waterloss är ett kosttillskott som innehåller en kombination utav hallonketoner och örterna maskros, fikonkaktus, mjölon, schisandra och yerba. Waterloss kan användas på två olika sätt. Om du önskar tappa vätska inför tävling så intar du 2 tabletter 3ggr per dag i 3 dagar innan tävlingen. Om fettförbränning är målet inta 3-4 tabletter per dag.

269 kr

Fler vätskedrivande produkter hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.