– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg.
Vad är torrborstning?
Torrborstning är något som människan gjort i årtusenden, inte minst inom den traditionella ayurvediska läran. Precis som namnet avslöjar går torrborstning ut på att borsta kroppen när huden är torr. Det bäst tillfället att göra torrborstning är innan du ska duscha. Vattnet sköljer därefter bort de döda hudcellerna och lämnar huden mjuk och fräsch.
Fördelarna med att torrborsta kroppen
Att torrborsta kroppen behöver inte ta mer än 5 minuter och det är en väldigt liten tidsinvestering för de fantastiska fördelarna som det ger. Här följer om de främsta anledningarna till varför torrborstning är så uppskattat.
Exfolierar huden
Uppbyggnad av döda hudceller på hudens yta kan göra att huden upplevs som sträv, torr och matt. Genom torrborstning exfolieras dessa döda hudceller bort, vilket kommer att göra din hud mjukare och lenare med mer lyster. Dessutom gör det att återfuktande och närande produkter som vi smörjer in oss med lättare kan absorberas av huden och på så sätt göra större nytta.
Hjälper lymfflödet
Lymfsystemet är en viktig del av vårt cirkulationsystem och immunsystem. Det har till uppgift att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar, så att dessa sedan kan avlägsnas från kroppen.
När lymfsystemet inte fungerar optimalt så kan det orsaka problem. Det kan medföra att lymfvätskan inte renas ordentligt från bakterier, virus och avfallsprodukter, vilket gör att dessa stannar kvar i kroppen. Det kan även leda till vätskeansamlingar som kan ge svullnad, ömhet och stelhet.
Lymfsystemet har ingen ”pump” som hjälper lymfvätskan att cirkulera. Istället är det beroende av kroppsrörelser. Andra bra sätt att hjälpa lymfflödet är genom lätta massagerörelser och torrborstning.
Ökar cirkulationen
Torrborstning sätter fart på cirkulationen, vilket har fördelar för både huden och kroppen. En bra blodcirkulation behövs bland annat för att försörja kroppens alla vävnader med näring och syre, samt för att transportera bort avfallsprodukter och koldioxid.
Ger finare hud
Förutom den exfolierande effekten av torrborstning, ger den ökade mikrocirkulationen andra fördelar för hudens utseende och välmående. Det har betydelse för transport av näring till hudcellerna, kollagenproduktionen och cellförnyelsen. Det kan göra att man upplever att huden känns fastare, stramare och mer välmående vid regelbunden torrborstning.
Avslappnande för kropp och sinne
Precis som massage kan torrborstning vara väldigt avslappnande för både kropp och sinne. En rogivande stund på morgonen är den perfekta starten på dagen.
Ger energi
Eftersom torrborstning ökar cirkulationen ger det en uppiggande effekt och många upplever en ökad energi. Det bästa är därför att torrborsta kroppen på morgonen.
Välj rätt borste
Det du vill använda är en borste gjord av naturfibrer som är ämnad speciellt för torrborstning.
Om du har väldigt känslig hud som lätt blir röd och irriterad, så kan du välja en mjukare borste till att börja med. Om du inte upplever din hud som speciellt känslig, så kan du använda en mediumhård borste. Har du en mycket tålig hud, så kan du använda en hård borste.
Om man inte har gjort torrborstning innan kan borsten kännas grov mot huden i början för att mikrocirkulationen inte är på topp, men det avtar snabbt. Det ska kännas som en skön skrubb, men inte riva hårt eller göra ont. En alldeles för mjuk borste är dock inte lika effektivt.
Här kan du se olika alternativ av borstar för torrborstning.
Att torrborsta kroppen – steg för steg
Att torrborsta hela kroppen behöver som nämt inte ta mer än 5 minuter. Det kan med fördel göras varje dag. Du kan även välja att bara göra det ett par gånger i veckan om det känns mer hållbart för dig.
Du gör borstningen på torr hud innan dusch och alla borstdrag ska gå i riktning mot hjärtat. Massera med borsten i långa cirkelrörelser med 5-10 upprepningar på samma ställe.
Innan du sätter igång med torrborstningen är det också bra att aktivera lymfsystemet. Det gör du genom att massera lätt med händerna i de områden där vi har större samlingar av lymfkörtlar – nacke, groparna precis ovanför nyckelbenen, armhålor och ljumskar.
Så här gör du:
- Börja med fötternas undersida och ovansida.
- Fortsätt upp på anklarna, vaderna och upp runt hela benet, till ljumskarna och över rumpan.
- Efter benen går du över till händerna och armarnas ovan- och undersida hela vägen upp till armhålorna.
- På ryggen borstar du nerifrån och upp mot armhålorna och nyckelbenen. En borste med skaft gör det lättare att nå hela ryggen.
- Därefter fortsätter du med magen och bröstkorgen där du borstar medurs (från höger till vänster).
- Avsluta med att duscha följt av att du smörjer in dig med en återfuktande lotion eller olja.
Ta det försiktigt på områden där huden är extra känslig och undvik att borsta på ytliga blodkärl och åderbråck. Du ska inte heller borsta på sår eller skadad hud.
Om du ännu inte har provat att torrborsta kroppen, så borde du verkligen gör det. Så skönt och så många fördelar. En vardagsrutin som jag själv inte skulle vilja vara utan.
Relaterade inlägg:
0 kommentarer