– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kostillskott –
Glutation är kroppens mest kraftfulla antioxidant och benämns ofta som den ledande antioxidanten. Glutation räknas inte som en essentiell aminosyra eftersom den kan produceras av kroppen. Det är en svavelbärande aminosyra och en tripeptid som bildas av aminosyrorna cystein, glutaminsyra och glycin.
Funktion av glutation i kroppen
Glutation (GSH) är som nämnt ovan en svavelbärande aminosyra och en tripeptid som bildas av aminosyrorna cystein, glutaminsyra och glycin. Glutation är kroppens mest kraftfulla antioxidant som finns i alla celler. Eftersom den kan bildas av kroppen så räknas den inte som essentiell.
Som antioxidant skyddar glutation cellerna från de skador som fria radikaler kan orsaka. Det är den viktigaste antioxidanten bland aminosyrorna och tripeptiderna. Glutation kallas för den ledande antioxidanten och har därmed en stor betydelse i kroppen för att skydda mot sjukdomstillstånd och spelar en stor roll i kroppens avgiftningssystem. Tillräckliga mängder glutation behövs för att antioxidanter som E-vitamin och C-vitamin ska fungera effektivt i kroppen. Glutation hjälper även till att transportera aminosyror genom cellmembranen.
Kroppen produktion av glutation minskar med åldern med cirka 1 procent per år från 20 års ålder. Desto mindre glutation man har i cellerna, desto snabbare åldras man. Minskad glutation påverkar då kroppens immunförsvar genom minskad kraft och sämre motståndskraft mot sjukdomar.
Exempel på livsmedel som innehåller glutation:
- Ägg
- Ost
- Mjölk
- Fisk
- Legymer
- Kött
- Höns
- Brysselkål
- Lök
- Vitlök
- Kål
- Råris
- Sesamfrön
- Pumpakärnor
- Havregryn
- Avokado
Exempel på kosttillskott med glutation:
- Helhetshälsa glutation (kapslar)
- Alpha Plus Liposomal Glutation (flytande)
- Aurora Liposomal Glutation (flytande)
Fler kosttillskott hittar du här
Källor och Referenser:
(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.
(2) Champe, Pamela C., Harvey, Richard A., Ferrier, Denise R. Biochemistry. Lippincott Williams and Wilkins, 2007
(3) Strużńka L, Chalimoniuk M, Sulkowski G. (1 juli 2005). ”The role of astroglia in Pb-exposed adult rat brain with respect to glutamate toxicity”. Toxicology “212” (2-3): ss. 185-194. PMID 15955607.
Relaterade inlägg:
- Därför vill du äta antiinflammatorisk mat
- 5 kryddor med antiinflammatoriska egenskaper
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
- Att stödja tarmfloran och maghälsan