Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Depression

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost, Werlabs och Shopping4net –

Depression är en mycket vanlig folksjukdom som cirka var femte svensk någon gång under livet kommer att drabbas av. Nedstämdhet, energilöshet, ångest, psykomotorisk hämning, sömnsvårigheter är några vanliga kännetecken. Man tappar livsgnistan och livet känns inte längre riktigt meningsfullt. Nu gäller det att få tillbaka kroppens och hjärnans kemi i balans. På denna sidan kan du läsa mer om depression, vad som händer i kroppen och vilka kost- och livsstilsåtgärder du kan ta för att förbättra tillståndet.

Naturlig hjälp vid depression

Varför blir man deprimerad?

Depression kan utlösas av yttre omständigheter som livsförändringar, sorg eller relationsproblem. En person kan även drabbas utan någon tydlig orsak. Jobbiga och svåra upplevelser tidigare i livet kan göra att man lättare drabbas av depression längre fram. Flera olika faktorer bidrar till en depression, som till exempel ärftlighet, biologisk sårbarhet och stress. Depression kan även vara tecken på bakomliggande sjukdom som t.ex hjärntumör och bipolärsjukdom. Det kan även bero på nedsatt funktion i sköldkörteln, annan hormonobalans, blodbrist eller näringsbrister.

Olika typer av depression

Dystymi är ett kroniskt tillstånd av mildare depression. Tillståndet kan variera mellan att kännas bättre några dagar till att vardagen åter känns grå. Överlag är personen nedstämd, sorgsen och energilös under en längre period. Symtomen är samma som för egentlig depression, men i lägre styrka.

Egentlig depression är den vanligaste formen av depression som kan vara lindrig, måttlig eller svår. Vid lindrig depression klarar personen av vardagssysslor och att sköta jobbet. Vid måttlig depression klara man inte längre av vardagen och arbetet. Vid svår depression klarar personen i stort sätt inte av någonting och självmordstankar är vanligt.

SAD är förkortning för den engelska benämningen “seasonal affective disorder” och är en årstidsbunden depression som även kallas vårdepression eller höstdepression. Denna typ av depression har en koppling till att den drabbade personen har svårt när stora förändringar sker mellan ljus och mörker. 

Utmattningsdepression är en form av depression som utlösts av stress och utmattningssyndrom. Här finns bara vissa av de typiska tecknen för egentlig depression, där dom dominerande symtomen istället är relaterat till stress och utmattning.

Detta händer i hjärnan vid depression

Serotonin, noradrenalin och dopamin är de viktigaste signalsubstanserna för vårt humör, välbefinnande och emotionella balans. När en person upplever sorg, stress eller andra negativa känslor hänger detta ofta samman med att signalsubstanserna hamnat i obalans. Hos en person som är deprimerad störs både signalöverföringen mellan nervcellerna och produktionen av dessa ämnen.

Signalämnet serotonin påverkar de områden i hjärnan som styr våra känslor, stämningsläge, välbefinnande, beteende, sömn och andra kroppsfunktioner. Brist på serotonin kan även leda till emotionell obalans, ångest och depression. Ämnet är också inblandat i oro, irritabilitet och förmågan att tänka. När noradrenalin och dopamin är i obalans blir symptomen minskad energi och drivkraft och man får svårt att få saker gjorda. Det är också vanligt att man sover mer och trots det känner man sig ändå inte utvilad när man vaknar.

Kortisol är ett steroidhormon som tillverkas av kolesterol och utsöndras av binjurarna. Hos friska människor styr en väldigt finjusterad inre klocka dygnsrytmen. Hormonet kortisol ökar och minskar i blodet och berättar för kroppen när vi ska vara som mest vakna eller bli trötta. Precis innan morgonen är nivåerna som lägst, och som högst när det är dags att vakna på morgonen. Vid stress och depression slutar kortisolnivåerna att variera och ligger istället på en konstant hög nivå. Det påverkar alla våra inre organ och tröttar ut hjärnan. Konstanta höga nivåer av kortisol kan även förhindra att nya hjärnceller för minne och inlärning bildas.

Vid svårare depression där man inte fungerar i vardagen bör man i första hand uppsöka läkarvård. Efterhand som man börjar må bättre eller om man lider av lättare och mildare depression där man fortfarande har handlingskraft kvar och upplever tillståndet som hanterbart, så finns det mycket man kan göra själv för att förbättra välmåendet och komma i balans.

Åtgärder vid depression

Fysisk aktivitet – Träning spelar en viktig roll när det kommer till välbefinnandet och humöret. All typ av träning ökar nivåerna av serotonin i hjärnan, men effekten blir större när det är i en miljö där ångestnivån sjunker och sinnet får koppla av. Att vara ute i naturen i en skön och harmonisk miljö kan därmed vara idealiskt.

Dagsljus och solen – När vi utsätts för solens strålar under sommaren bildas D-vitamin genom huden. Det är ett viktigt vitamin och steoridhormon där brist har en stark koppling till depressiva symtom. Se därför till att du får i dig tillräckligt med D-vitamin året runt. Brist på dagsljus förhindrar även produktionen av serotonin, vilket gör sol och dagsljus till något vi kan dra nytta av för att motverka och förbättra tillståndet vid depression. Här kan även ljusterapi vara en effektiv behandling, speciellt vid årstidsrelaterad depression. Man kan t.ex använda sig av en dagsljuslampa hemma och/eller på arbetsplatsen. 

Avslappningsövningar – Ångest och depression tar mycket energi och ett bra sätt att ladda om och samtidigt koppla bort är genom olika avslappningsövningar och andningstekniker. När man känner ångest, stress och andra negativa känslor så blir andningen automatiskt snabbare och ytligare. Genom att lära dig andas rätt kommer du syresätta kroppen bättre och samtidigt känna dig lugnare och mer harmonisk.

Sov ordentligt – Sömnbrist förvärrar ångest och depression. Har du svårt att somna på kvällen så prova att göra avslappningsövningar innan du ska sova. Du kan även testa att utnyttja doften av lavendel genom att droppa några droppar eterisk lavendelolja på kudden. Du kan även ta hjälp av GABA eller grönt te-extrakt för att lättare komma till ro.

Se efter din kost – Att man äter en bra, ren och välbalanserad kost är alltid av stor betydelse och extra noga bör man vara när kroppen är i obalans. Vid mild eller måttlig depression är det inte ovanligt att man får begär efter snabba kolhydrater och socker och vid svårare depression är det vanligt att man tappar aptiten och inte äter mycket överhuvudtaget. Dålig kosthållning kan leda till näringsbrister som förvärrar tillståndet.

Se efter ditt mag-tarmsystem – Tarmen brukar kallas vår ”andra hjärna” och idag vet man att tarmen och hjärnan kommunicerar med varandra. Det är även i tarmen som produktionen av serotonin börjar. Serotonin både bildas i tarmen och är tarmreglerande, så är det viktigt att ha en frisk tarm och balanserad tarmflora för att produktionen av serotonin skall fungera optimalt. Här spelar aminosyran tryptofan en viktig roll för att serotonin ska kunna bildas. Se därför till att äta livsmedel rika på tryptofan. Man kan även komplettera kosten med hälsokostprodukten Zenbev som är baserad på pumpafröextrakt, som är naturligt rikt på aminosyran. Det är också av stor betydelse att ha bra matsmältning för att man ska kunna bryta ner maten och ta upp näringen som kroppen behöver. Hur du stödjer mag-tarmfunktionen kan du läsa om här.

Åtgärda näringsbrister – Det finns en stark koppling mellan brist på B-vitaminer, främst B12, samt D-vitamin, omega-3 och depression. Var därför noga med att du får i dig tillräckliga mängder via kosten och komplettera med kosttillskott vid behov. Om man verkligen vill få en bättre insyn om hur det står till med näringsbalansen i kroppen så kan man göra en blodanalys för olika värden. Ett tillförlitligt företag att vända sig till är Werlabs.

Saframyl Positive Mood – Detta är ett tillskott för att upprätthålla känslomässig balans och normal sinnesstämning. Saframyl Positive Mood består av en unik blandning av den exklusiva kryddan saffran i kombination med magnesium, vitamin B2 och vitamin B3 som hjälper till att minska trötthet och bidrar till normal psykologisk funktion. Carl von Linné omnämnde kryddan som ett sätt att muntra upp sinnet.

Johannesört – Denna ört är känd för att reglera kemin i hjärnan och få oss att må bättre vid nedstämdhet och lindrig depression. Studier har visat att johannesört är lika effektivt och ibland till och med effektivare än antidepressiv medicin i form av SSRI-preparat (3). Skillnaden är att SSRI-preparat enbart höjer serotoninnivån medan johannesört ökar tillgängligheten av så väl serotonin som noradrenalin och dopamin. Johannesört finns att köpa som produkten Hypermin och innehåller ren ekologisk Johannesört i tablettform. Om du ta något läkemedel så är det viktigt att du först rådgör med din läkare innan du intar örten eftersom den kan skapa interaktion med vissa mediciner.

 

Källor och Referenser:
(1) Var femte person i Sverige har fått diagnosen depression någon gång i livet: https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2017/april/depression-ett-stort-folkhalsoproblem-som-kan-forebyggas/
(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5. 
(3) St. John’s Wort and Depression: In Depth: https://nccih.nih.gov/health/stjohnswort/sjw-and-depression.htm

 

Relaterade inlägg:

 

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close