B3-vitamin – Niacin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Vitamin B3, niacin som även går under namnet nikotinsyra är en vattenlöslig vitamin. Vitamin B3 är bland annat involverad i energiomsättningen, nervsystemets normala funktion och har en betydelse för frisk hud och friska slemhinnor. Eftersom niacin bidrar till normal psykologisk funktion, har den även förmågan att minska trötthet och utmattning. För många kroppsfunktioner samverkar niacin med andra B-vitaminer. Klicka här för att läsa mer om vitamin B3, niacin

Skip vitamin B3, 75 tabletter

Skip vitamin b3, niacin Skips Vitamin B3 är ett högdoserat tillskott som är fritt från jäst. Innehåller 75 tabletter (75 dagsdoser).

96 kr

 

Thorne Niacinamide, 180 kapslar

thorne niacinamid kosttillskott av b3 Niacinamid från Thorne Research är ett högdoserat tillskott av niacinamide (B3). 180 kapslar som motsvarar 180 dagsdoser.

249 kr

 

Holistic Mega B-komplex, 90 kapslar

Holistic mega b-komplex Mega B-komplex innehåller en balanserad mängd av alla B-vitaminer. B-vitaminer är vattenlösliga och kan inte lagras i kroppen, vilket betyder att vi är beroende av jämn tillförsel via kosten.

144 kr

 

Bättre hälsa B-komplex spray, 25 ml

Bättre hälsa B-vitamin spray Bättre Hälsa B-Vitamin Spray innehåller hela B-komplexet i en ultimat kombination. B-vitaminsprayet är enkelt att använda och hjälper till att optimera upptagningsförmågan då det inte behöver passera tarmen innan det tas upp.

235 kr

 

Fler tillskott av B-vitaminer hittar du här

Vitamin b3 biotin

Om vitamin B3, Niacin

Niacin krävs för en normal ämnesomsättning av fett, kolhydrater och protein och ingår i ett flertal processer för att utvinna energi ur kosten. Man vet att åtminstone 200 enzymer är beroende av niacin. Till skillnad från niacinamid åstadkommer niacin fysiologiskt en utvidgning av de perifera blodkärlen, vilket kan orsaka en kraftig hudrodnad (1). Kosttillskott av niacinamid lämpar sig därför bättre vid intag av högre doser. Niacin kan till viss del bildas i kroppen från aminosyran tryptofan, men inte i tillräcklig mängd. Som när det gäller alla vattenlösliga vitaminer så är det viktigt att vi får i oss tillräckligt via kosten dagligen.

Risken för att utveckla brist på vitamin B3

Hög alkoholkonsumtion och alkoholism, är en stor orsak till brist på vitamin B3. Även vissa mediciner kan orsaka för låga nivåer. Vid sjukdom och intag av mediciner bör du alltid rådgöra med din läkare innan du gör några större förändringar i din kost eller intar kosttillskott.

Brist av B3-vitamin / Niacin kan bland annat orsaka:

 • Lindrig brist kan ge nedsatt aptit, sömnlöshet och retlighet. (1)
 • Allvarlig brist kan orsaka hudsjukdomen pellagra. (2)

Kända funktioner av vitamin B3, niacin i kroppen (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

 • Vitamin B3, niacin bidrar till normal energiomsättning.
 • Vitamin B3, niacin bidrar till nervsystemets normala funktion.
 • Vitamin B3, niacin bidrar till att bibehålla normal hud.
 • Vitamin B3, niacin bidrar till att bibehålla normala slemhinnor.
 • Vitamin B3, niacin bidrar till normal psykologisk funktion.
 • Vitamin B3, niacin bidrar till att minska trötthet och utmattning.

Exempel på livsmedel som innehåller betydande mängder vitamin B3, niacin:

 • Vetekli
 • Jordnötter
 • Spannmål
 • Kyckling
 • Fisk
 • Kött

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR


(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor:171-179 , ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/niacin