Histidin, L-histidin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott -

by Mikaela Bjerring

Histidin räknas som en essentiell aminosyra, vilket betyder att den måste tillföras via kosten. Som kosttillskott ingår histidin i olika aminosyrakomplex och EAA-komplex. Klicka här för att läsa mer om histidin

WNT EAA powder, 400 g, 50 portioner

WNT EAA powder WNT EAA powder är ett avancerat aminosyretillskott med alla essentiella aminosyror. Denna produkt är framtagen för dig som tränar hårt eller går på diet.

289 kr

 

Better You Amino, 100 tabletter

better you amino tabletter Better You Aminotabletter är vegetabiliska tabletter med essentiella och grenade aminosyror.

169 kr

 

WNT Amino tabletter, 120

WNT Amino tabletter WNT's Amino Tabs är ett vetenskapligt framtaget aminosyrekomplex med fria och peptidbundna aminosyror som absorberas mycket snabbt i muskulaturen.

169 kr

 

Aldrig vila Regenerate, 800 g

Aldrig vila Regenerate, 800 g Regenerate är en väl sammansatt post-workout produkt för dig som tränar hårt. De verksamma ämnena maximerar återhämtningen, ingår i muskeluppbyggande processer samt upprätthåller normala hormonnivåer.

349 kr

 

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran histidine

Funktion av histidin i kroppen

Som nämnt ovan räknas histidin som en essentiell aminosyra, som vi måste få i oss via kosten. Histidinmetabolismen är speciellt viktig på grund av neurotransmittorn histamin som kommer från L-histidin. Histmin är ett ämne som utsöndras vid en allergisk reaktion. Vid en kraftig utsöndring kan aminosyran L-metionin bidra till att bromsa den reaktionen. I kroppen har histidin även uppgiften att hjälpa till vid transport av koppar och är nödvändig för produktionen av röda och vita blodkroppar. Histidin fungerar som en antioxidant och har immunreglerande egenskaper.

Exempel på livsmedel som innehåller histidin

  • Fläsk
  • Nötkött
  • Kalkon
  • Kyckling
  • Oljor
  • Ricottaost, keso
  • Säd
  • Grönsaker, Frukt

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.