D-vitamin – kalciferol – kolekalciferol

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

D-vitamin är en fettlöslig vitamin som även räknas som en steoridhormon. D-vitamin är involverad i en mängd olika kroppsfunktioner och har bland annat betydelse för normalt immunsystem och celldelningsprocessen i kroppen. Eftersom D-vitamin behövs för normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor, har vitaminet en betydande roll för musklernas funktion, friska tänder och en stark benstomme. 

D-vitamin i kosten och i kosttillskott

Funktion av D-vitamin i kroppen

D-vitamin är unikt bland vitaminerna, då det även räknas som ett steroidhormon. Eftersom steroider och steroler är fettlösliga, kan de relativt lätt tränga igenom cellmembranet till cellens inre. D-vitaminet har därmed förmågan att påverkar effekten av gener i de flesta av kroppens celler. Det betyder att D-vitamin kan påverka hälsan på en mängd olika sätt, och brist kan potentiellt bidra till vilket sjukdomstillstånd som helst. Vikten av att få i sig tillräcklig med D-vitamin har varit mycket omtalad på senare år. Vi behöver helt enkelt tillräckligt med D-vitamin för att må bra både fysiskt och psykiskt.

Brist på D-vitamin

Eftersom D-vitamin har betydelse för normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor i kroppen, har det stor betydelse för vårt skelett och våra tänder. Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som missformat skelett och benuppmjukning. Hos vuxna kan långvarig svår brist orsaka Osteomalaci. Allvarlig brist på D-vitamin kan bidra till kramper. Nyare forskning indikerar även att brist på D-vitamin har betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar.

Kända funktioner av D-vitamin i kroppen (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.
  • D-vitamin har en roll i celldelningsprocessen.
  • D-vitamin bidrar till normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor.
  • D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.
  • D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme.
  • D-vitamin bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion.
  • D-vitamin bidrar till att bibehålla normala tänder.

Solen, vår främsta källa till D-vitamin

Genom omättad fett som finns i huden kan kroppen själv tillverka D-vitamin. När huden exponeras för solens strålar bildas ett förstadium till D-vitamin som sedan absorberas genom huden och tas upp av blodet. Därefter transporteras det vidare till njurar och lever för fortsatt syntes för att bilda den aktiva formen D3. Kroppen omvandlar bara förstadiet till D-vitamin till D3 upp till en viss nivå, så det finns ingen risk att lagra toxiska mängder i kroppen genom solexponering. Man tror att RDI av D-vitamin kan uppnås genom att exponera minst 30 procent av huden för starkt solljus i 20–30 minuter per dag under sommaren. Huden kan även tillverka D-vitamin under sommarens molniga dagar, men i mindre mängd. Dessa ungefärliga beräkningar gäller när man inte har smörjt in sig med solskydd.

Livsmedel som innehåller D-vitamin:

  • Fet fisk som lax, sill och makrill.
  • D-vitaminberikade mejeriprodukter.
  • Svamp som kantareller och Karl Johan svamp.

Kosttillskott av D-vitamin

Om man väljer att komplettera kosten med ett kosttillskott så finns det några olika alternativ att välja mellan. Det finns två former av D-vitamin där man skiljer på D3 och D2. D3-vitamin (kolekalciferol) är den form av D-vitamin som djur och människor kan bilda i huden när den utsätts för sol, och som kosttillskott utvinns D3 främst från fårull och fiskleverolja. Man kan även utvinna D3 från lav, vilket gör det till ett mycket bra alternativ för veganer. Genom att extrahera olja ur laven, som man sedan med noggrannhet renar kan man få ut stabilt D3-vitamin (kolekalciferol). D2 -vitamin (ergokalciferol) är en form som bildas i vegetabilier som vissa svampar. Både D2 och D3 höjer D-vitamin i blodet, men D3 är utan tvekan den bästa formen att få i sig eftersom den ger bättre upptag och bättre omvandling i kroppen.

D-vitamin från olika källor:

  • D3-vitamin från animalier (främst ullfett).
  • D2-vitamin från vegetabilier (svamp).
  • D3-vitamin från lav (veganvänligt).

Exempel på bra val av tillskott av D-vitamin:

 

Fler kosttillskott av D-vitamin hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken, Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket – https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-d

 

Relaterade inlägg:

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Instagram

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close