D-vitamin – kalciferol – kolekalciferol

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

D-vitamin är en fettlöslig vitamin som även räknas som en steoridhormon. D-vitamin är involverad i en mängd olika kroppsfunktioner och har bland annat betydelse för normalt immunsystem och celldelningsprocessen i kroppen. Eftersom D-vitamin behövs för normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor, har vitaminet en betydande roll för musklernas funktion, friska tänder och en stark benstomme. 

D-vitamin i kosten och i kosttillskott

Funktion av D-vitamin i kroppen

D-vitamin är unikt bland vitaminerna, då det även räknas som ett steroidhormon. Eftersom steroider och steroler är fettlösliga, kan de relativt lätt tränga igenom cellmembranet till cellens inre. D-vitaminet har därmed förmågan att påverkar effekten av gener i de flesta av kroppens celler. Det betyder att D-vitamin kan påverka hälsan på en mängd olika sätt, och brist kan potentiellt bidra till vilket sjukdomstillstånd som helst. Vikten av att få i sig tillräcklig med D-vitamin har varit mycket omtalad på senare år. Vi behöver helt enkelt tillräckligt med D-vitamin för att må bra både fysiskt och psykiskt.

Brist på D-vitamin

Eftersom D-vitamin har betydelse för normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor i kroppen, har det stor betydelse för vårt skelett och våra tänder. Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som missformat skelett och benuppmjukning. Hos vuxna kan långvarig svår brist orsaka Osteomalaci. Allvarlig brist på D-vitamin kan bidra till kramper. Nyare forskning indikerar även att brist på D-vitamin har betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar.

Kända funktioner av D-vitamin (Godkända hälsopåståenden av EFSA):

  • D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.
  • D-vitamin har en roll i celldelningsprocessen.
  • D-vitamin bidrar till normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor.
  • D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.
  • D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme.
  • D-vitamin bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion.
  • D-vitamin bidrar till att bibehålla normala tänder.

Att få D-vitamin genom solen

Genom omättad fett som finns i huden kan kroppen själv tillverka D-vitamin. När huden exponeras för solens UVB-strålar bildas ett förstadium till D-vitamin som sedan absorberas genom huden och tas upp av blodet. Därefter transporteras det vidare till njurar och lever för fortsatt syntes för att bilda den aktiva formen D3. Kroppen omvandlar bara förstadiet till D-vitamin till D3 upp till en viss nivå, så det finns ingen risk att lagra toxiska mängder i kroppen genom solexponering.

Man tror att RDI av D-vitamin kan uppnås genom att exponera ungefär 30 procent av huden för starkt solljus i 15–30 minuter per dag under sommaren. Huden kan även tillverka D-vitamin under sommarens molniga dagar, men i mindre mängd. Dessa ungefärliga beräkningar gäller när man inte har smörjt in sig med solskydd.

Livsmedel som innehåller D-vitamin:

  • Fet fisk som lax, sill och makrill.
  • D-vitaminberikade mejeriprodukter.
  • Svamp som kantareller och Karl Johan svamp.

Kosttillskott av D-vitamin

Om man väljer att komplettera kosten med ett kosttillskott så finns det några olika alternativ att välja mellan. Det finns två former av D-vitamin där man skiljer på D3 och D2. Vitamin D3 (kolekalciferol) är den form som djur och människor kan bilda i huden när den utsätts för solens strålar. Som kosttillskott utvinns D3 främst från fårull och fiskleverolja. Man kan även utvinna D3 från lav, vilket är ett mycket bra alternativ för veganer. Genom att extrahera olja ur laven, som man sedan med noggrannhet renar kan man få ut stabilt D3-vitamin (kolekalciferol). D2 -vitamin (ergokalciferol) är en form som bildas i vegetabilier som vissa svampar. Både D2 och D3 höjer D-vitamin i blodet, men D3 är utan tvekan den bästa formen att få i sig, eftersom den ger bättre upptag och bättre omvandling i kroppen.

D-vitamin från olika källor:

  • D3-vitamin från animalier (främst ullfett).
  • D2-vitamin från vegetabilier (svamp).
  • D3-vitamin från lav (veganvänligt).

 

Exempel på olika alternativ av D-vitamintillskott:

Fler alternativ av D-vitamintillskott hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken, Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket – https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-d

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Du kanske även gillar detta

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

Chiaägg – en vegansk ersättning till ägg i recept

Chiaägg – en vegansk ersättning till ägg i recept

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till svensk hälsokost - För att ersätta ägg i recept är chiaägg ett bra alternativ. Det fungerar utmärkt som äggersättning i bröd, våfflor, kakor och pannkakor m.m. Så om du är vegan, vill undvika ägg av annan anledning,...

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

FÖLJ MIG

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...