– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor, nämligen hydroxyapatit som till motsats till fluor inte har några negativa effekter för den övriga hälsan.
Artikelns innehåll:
Vad är hydroxyapatit?
Hydroxyapatit eller hydroxylapatit (HAP) är en naturlig form av mineralföreningen kalciumapatit, även känt som kalciumfosfat. Det är det som den största delen av emaljen och tandbenet består av. Faktum är att nästan 70 % av tandbenet och cirka 97 % av emaljen består av hydroxyapatit. Det är också det som gör din tandemalj till det hårdaste ämnet i kroppen. Likaså är det ett viktigt ämne för övriga benvävnader i kroppen för att hålla dom starka.
Trots att tandemaljen är väldigt hård, är den inte oförstörbar. Tandplack och syror från det vi äter och dricker kan skada emaljen och för att hålla tänderna friska måste emaljen konstant byggas upp. I vårt saliv finns hydroxyapatit naturligt där det har till uppgift att ständigt skydda och stärka emaljen. Kvalitén på vårt saliv och hur mycket av mineralföreningen den innehåller är Individuellt. Att använda en tandkräm med hydroxyapatit kan på så sätt hjälpa till att reparera och stärka emaljen.
Hydroxyapatit i tandkräm
Ämnet hydroxyapatit för tänder och benvävnad har studerats sedan 70-talet. Det har under en lägre tid använts inom NASA för att ersätta mineraler som försvinner från skelettet och tandemaljen när man spenderar mycket tid i tyngdlöshet. När emaljen väl är borta kan du inte få tillbaka den. Vad man kan göra är att få mineralinnehållet att öka i den återstående emaljen, vilket är vad återmineralisering gör.
Vid en studie från 2019 (1) såg man att tandkräm med hydroxyapatit var lika effektivt som tandkräm med fluor för att förhindra demineralisering och att remineralisera de tidiga tecknen på håligheter. Det skyddar också tänderna från skadliga bakterier och minskar risken för karies. Andra studier har visat liknande resultat (2) (3).
Tandkrämer med hydroxyapatit har också visat sig ha andra positiva egenskaper som att tänderna blir naturligt vitare (4). Man har även sett att det kan minska muntorrhet och problem med ilningar för personer som har problem med det (4).
Både fluor och HAP remineraliserar emaljen och har antibakteriella egenskaper. HAP har man dock sett är mer vänligt för bakteriefloran i munnen, eftersom det inte dödar de goda bakterierna (5). Fluor däremot är effektivt mot ruttnande bakterier, men dödar även en del goda som skyddar mot skadliga bakterier.
Sammanfattning av fördelar med HAP i tandkräm:
- Stoppar kariesangrepp
- Försvårar för bakterier att fastna på emaljen
- Reparerar emaljen
- Gör tänderna vitare på ett naturligt sätt
- Kan minska muntorrhet
- Kan minska problem med ilningar
- Stör inte bakteriefloran i munnen
- Ger inga negativa hälsoeffekter
Fluor i tandkräm
Fluor har sedan det infördes varit ett måste inom tandvården för att stärka tänderna och förbättra tandhälsan. I över 70 år har fluor eller mer korrekt fluorid använts för att förebygga karies. Det är ett ämne som är väldigt effektivt för att stärka tänderna och göra dom mer motståndskraftiga mot kariesangrepp. Faktum är att sedan införandet av fluoridtandkräm har befolkningens tandhälsa förbättrats markant.
För att få ett bra skydd är det viktigt att tillföra fluor direkt på tänderna eftersom ämnet jobbar lokalt. I munnen går fluor ihop med kalcium och fosfat som finns i salivet för att bilda föreningen fluorapatit. Den avmineraliserade emalj täcks med fluorapatiten som då hjälper till att remineralisera tänderna. Det gör dom starka och skyddar dom från ytterligare syreangrepp.
Baksidan med fluor
Det som det ofta inte pratas om är baksidan med fluor. Överexponering av fluor kan nämligen ha negativa effekter för hälsan som det framkommit allt mer på senare år. Man har sett att det kan leda till tand- och skelettfluoros. Fluorid kan också påverka både hypofysen och sköldkörteln negativt (6).
I kroppen tävlat fluorjonen om samma plats i sköldkörtelhormonet T3 som jod. Och som vi vet behövs jod för en normal sködkörtelfunktion. På lång sikt, vid stort intag har man sett att fluor kan orsaka nedsatt sköldkörtelfunktion.
Att få i sig för mycket fluor kan även störa hypofysen som är kroppens viktigaste hormonbildande körtel. Den bildar hormoner som påverkar andra körtlar i kroppen att bilda hormoner. På så sätt styr hypofysen över kroppens hormonproduktion. Fluor lagras även i skelettet, vilket på lång sikt kan ha en negativ effekt på benstommen, brosket och leder (8).
Fluor får vi inte bara i oss från munvårdsprodukter utan även från dricksvattnet och maten vi äter. Små mängder kommer inte att påverkar hälsan negativt, men man vill undvika större mängder. Så om det nu finns ett alternativ till fluortandkräm som visat sig lika effektivt utan att medföra några hälsorisker, varför inte välja det.
Tandkrämer med hydroxyapatit
När det kommer till tandkrämer med hydroxyapatit har man inte funnit något som tyder på att det skulle ha några dåliga effekter för hälsan (7). Tandkrämer som innehåller Hydroxyapatit istället för fluor finns bland annat från varumärkena Biomed och Splat. Dessutom fokuserar dessa varumärken på naturligt innehåll fritt från SLS, PEG etc.
Exempel på tandkrämer med HAP:
- Calcimax från Biomed
- Superwhite från Biomed
- Gum Health från Biomed
- Charcoal från Biomed
- Blackwood från Splat
- Sensitive White från Splat
Källor och referenser:
(1) Comparative efficacy of a hydroxyapatite and a fluoride toothpaste for prevention and remineralization of dental caries in children. BDJ Open volume 5, Article number: 18 (2019). https://www.nature.com/articles/s41405-019-0026-8
(2) Pepla E, Besharat LK, Palaia G, Tenore G, Migliau G. Nano-hydroxyapatite and its applications in preventive, restorative and regenerative dentistry: a review of literature. Ann Stomatol (Roma). 2014;5(3):108-114.
(3) Remineralization potential of dentifrice containing nanohydroxyapatite on artificial carious lesions of enamel: A comparative in vitro study. 2019 Sep 5;16(5):310-317. eCollection 2019 Sep-Oct.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31543937/
(4) Tandläkarförbundet ”Istället för fluor i tandkräm”: https://www.tf.nu/nyhet/istallet-for-fluor-i-tandkram/
(5) Overview on Adjunct Ingredients Used in Hydroxyapatite-Based Oral Care Products. Biomimetics 2022, 7(4), 250; https://doi.org/10.3390/biomimetics7040250
(6) Medical News Today ”Why do we have fluoride in our water?” https://www.medicalnewstoday.com/articles/154164
(7) Nano-hydroxyapatite in oral care cosmetics: characterization and cytotoxicity assessment. Published: 30 July 2019. https://www.nature.com/articles/s41598-019-47491-z
(8) Karolinska institutet – Fluorid: https://ki.se/imm/fluorid
Har använt Biomed i många år nu och är så nöjd.
Roligt att höra. Samma här! Riktigt bra. 🙂
Biomeds tandkrämer är såå bra! Tack för ett riktigt bra inlägg om hydroxyapatit. <3
Roligt att du uppskatta inlägget. 🙂
Så intressant och bra artikel! Jag har kört fluorfritt i många år nu.
Tack! Roligt att du uppskatta artikeln. 🙂