Tryptofan, 5-HTP, L-tryptofan

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott och Shopping4net -

by Mikaela Bjerring

Tryptofan är en essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen inte själv kan tillverka den och att vi måste få i oss den via kosten. Aminosyran ingår i protein och har en betydelse för vår sinnesstämning och vårt välbefinnande. Som en isolerad aminosyra klassificeras i Sverige tryptofan som ett läkemedel och får därför inte säljas som kosttillskott. Som hälsokost kan man köpa pumpafröextrakt som är naturligt rikt på tryptofan. Tryptofan ingår även i vissa aminosyrakomplex. Klicka här för att läsa mer om tryptofan / 5-htp

Biosential Zenbev, 250 gram

Zenbev - tillskott med tryptofan Zenbev är baserat på pumpafröextrakt, som är naturligt rikt på tryptofan. Zenbev främjar en naturlig dygnsrytm och inre harmoni med lugn under dagen och en förbättrad sömnkvalitet under natten.

239 kr

 

Better You Amino, 100 tabletter

better you amino tabletter Better You Aminotabletter är vegetabiliska tabletter med essentiella och grenade aminosyror.

169 kr

 

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran tryptofan

Funktion av tryptofan i kroppen

Tryptofan är som nämnt ovan en essentiell aminosyra som ingår i protein. Kroppen kan inte själv tillverka den så vi måste få i oss den via kosten. Den tillhör gruppen opolära, hydrofoba aminosyror. 5-HTP (5-hydroxi-tryptamin) är en signalsubstans som produceras i kroppen av aminosyran tryptofan.

I kroppen behövs tryptofan bland annat för B3-syntesen. Ca 5 procent av tryptofanet vi får i oss passerar blod-hjärnbarriären och metaboliseras därefter till neurotransmittorn serotonin, ett lugnande ämne som främjar vårt välbefinnande, sinnesstämning och god sömn. Låga nivåer av serotonin kan leda till emotionell obalans och depression.

I Sverige är det saluförbud för att sälja tryptofan som isolerad aminosyra som hälsokost. Detta förbud orsakades av en enda sändning av förorenad tryptofan från Japan 1989, som gav stora biverkningar i form av EMS (eosinofila myalgi syndrom). Även om dessa biverkningar inte hade något att göra med tryptofan att göra så tog läkemedelsverket i USA vara på situationen och bannlyste tryptofan som kosttillskott trots att flera miljoner amerikaner köpt tryptofan som kosttillskott i hälsokostaffärer under mer än 30 år utan anmärkningar. Svenska läkemedelsverket rekommenderade därefter att all försäljning och användning av L-tryptofan skulle upphöra tills vidare. Idag är tryptofan klassat som ett läkemedel i Sverige.

I hälsokostprodukter ingår tryptofan i proteinpulver och i vissa aminosyrakomplex. Det finns även hälsokostprodukten Zenbev som innehåller pumpafröextrakt, som är naturligt rikt på tryptofan.

Exempel på livsmedel som innehåller tryptofan

  • Kött
  • Fisk
  • Råris
  • Keso
  • Jordnötter
  • Pumpafrö
  • Sesamfrö
  • Linser
  • Chiafrön

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Thomson J. et al. ”The treatment of depression in general practice : a comparison of L- tryptofan , amitriptyline, and a combination of L-tryptofan and amitriptyline with placebo”. Psychol Med, 1982;12:741–75.

(3) Prag van HM. ”Management of depression with serotonin precursors”. Biol Psych, 1981;16:291–310.