Passion för hälsa Blogg

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Tryptofan, 5-HTP, L-tryptofan

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Shopping4net –

Tryptofan är en essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen inte själv kan tillverka den och att vi måste få i oss den via kosten. Aminosyran ingår i protein och har en betydelse för vår sinnesstämning och vårt välbefinnande. 

Egenskaper av aminosyran tryptofan i kroppen och som kosttillskott

Funktion av tryptofan i kroppen

Tryptofan är som nämnt ovan en essentiell aminosyra som ingår i protein. Kroppen kan inte själv tillverka den så vi måste få i oss den via kosten. Den tillhör gruppen opolära, hydrofoba aminosyror. 5-HTP (5-hydroxi-tryptamin) är en signalsubstans som produceras i kroppen av aminosyran tryptofan.

I kroppen behövs tryptofan bland annat för B3-syntesen. Cirka 5 procent av tryptofanet vi får i oss passerar blod-hjärnbarriären och metaboliseras därefter till neurotransmittorn serotonin, ett lugnande ämne som främjar vårt välbefinnande, sinnesstämning och god sömn. Låga nivåer av serotonin kan leda till emotionell obalans och depression.

I Sverige är det saluförbud för att sälja tryptofan som kosttillskott i form av isolerad aminosyra. Detta förbud orsakades av en enda sändning av förorenad tryptofan från Japan 1989, som gav stora biverkningar i form av EMS (eosinofila myalgi syndrom). Även om dessa biverkningar inte hade något med själva tryptofanet att göra, utan att det hade kommit in främmande ämnen i produkten så tog läkemedelsverket i USA vara på situationen och bannlyste tryptofan som kosttillskott trots att flera miljoner amerikaner använt tryptofan som kosttillskott under mer än 30 år utan anmärkningar. Svenska läkemedelsverket rekommenderade därefter att all försäljning och användning av L-tryptofan skulle upphöra tills vidare. Idag är tryptofan klassat som ett läkemedel i Sverige.

I hälsokostprodukter ingår tryptofan i proteinpulver och i vissa aminosyrakomplex. Det finns även hälsokostprodukten Zenbev som innehåller pumpafröextrakt, som är naturligt rikt på tryptofan.

Exempel på livsmedel som innehåller tryptofan:

  • Kött
  • Fisk
  • Råris
  • Keso
  • Jordnötter
  • Pumpafrö
  • Sesamfrö
  • Linser
  • Chiafrön

 

Exempel på kosttillskott med tryptofan:

 

Fler kosttillskott hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Thomson J. et al. ”The treatment of depression in general practice : a comparison of L- tryptofan , amitriptyline, and a combination of L-tryptofan and amitriptyline with placebo”. Psychol Med, 1982;12:741–75.

(3) Prag van HM. ”Management of depression with serotonin precursors”. Biol Psych, 1981;16:291–310.

 

Relaterade inlägg:

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close