Tryptofan, 5-HTP, L-tryptofan

Tryptofan är en essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen inte själv kan tillverka den och att vi måste få i oss den via kosten. Aminosyran ingår i protein och har en betydelse för vår sinnesstämning och vårt välbefinnande. Som en isolerad aminosyra klassificeras i Sverige tryptofan som ett läkemedel och får därför inte säljas som kosttillskott. Som hälsokost kan man köpa pumpafröextrakt som är naturligt rikt på tryptofan. Tryptofan ingår även i vissa aminosyrakomplex. Klicka här för att läsa mer om tryptofan / 5-htp
[cf]zenbev[/cf] [cf]eaa better you[/cf]

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran tryptofan

Funktion av tryptofan i kroppen

Tryptofan är som nämnt ovan en essentiell aminosyra som ingår i protein. Kroppen kan inte själv tillverka den så vi måste få i oss den via kosten. Den tillhör gruppen opolära, hydrofoba aminosyror. 5-HTP (5-hydroxi-tryptamin) är en signalsubstans som produceras i kroppen av aminosyran tryptofan.

I kroppen behövs tryptofan bland annat för B3-syntesen. Ca 5 procent av tryptofanet vi får i oss passerar blod-hjärnbarriären och metaboliseras därefter till neurotransmittorn serotonin, ett lugnande ämne som främjar vårt välbefinnande, sinnesstämning och god sömn. Låga nivåer av serotonin kan leda till emotionell obalans och depression.

I Sverige är det saluförbud för att sälja tryptofan som isolerad aminosyra som hälsokost. Detta förbud orsakades av en enda sändning av förorenad tryptofan från Japan 1989, som gav stora biverkningar i form av EMS (eosinofila myalgi syndrom). Även om dessa biverkningar inte hade något att göra med tryptofan att göra så tog läkemedelsverket i USA vara på situationen och bannlyste tryptofan som kosttillskott trots att flera miljoner amerikaner köpt tryptofan som kosttillskott i hälsokostaffärer under mer än 30 år utan anmärkningar. Svenska läkemedelsverket rekommenderade därefter att all försäljning och användning av L-tryptofan skulle upphöra tills vidare. Idag är tryptofan klassat som ett läkemedel i Sverige.

I hälsokostprodukter ingår tryptofan i proteinpulver och i vissa aminosyrakomplex. Det finns även hälsokostprodukten Zenbev som innehåller pumpafröextrakt, som är naturligt rikt på tryptofan.

Exempel på livsmedel som innehåller tryptofan

  • Kött
  • Fisk
  • Råris
  • Keso
  • Jordnötter
  • Pumpafrö
  • Sesamfrö
  • Linser
  • Chiafrön

Relaterade inlägg:

 

[cf]Källor[/cf]

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close