Tryptofan, 5-HTP, L-tryptofan

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Shopping4net –

Tryptofan är en essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen inte själv kan tillverka den och att vi måste få i oss den via kosten. Aminosyran ingår i protein och har en betydelse för vår sinnesstämning och vårt välbefinnande. 

Egenskaper av aminosyran tryptofan i kroppen och som kosttillskott

Funktion av tryptofan i kroppen

Tryptofan är som nämnt ovan en essentiell aminosyra som ingår i protein. Kroppen kan inte själv tillverka den så vi måste få i oss den via kosten. Den tillhör gruppen opolära, hydrofoba aminosyror. 5-HTP (5-hydroxi-tryptamin) är en signalsubstans som produceras i kroppen av aminosyran tryptofan.

I kroppen behövs tryptofan bland annat för B3-syntesen. Cirka 5 procent av tryptofanet vi får i oss passerar blod-hjärnbarriären och metaboliseras därefter till neurotransmittorn serotonin, ett lugnande ämne som främjar vårt välbefinnande, sinnesstämning och god sömn. Låga nivåer av serotonin kan leda till emotionell obalans och depression.

I Sverige är det saluförbud för att sälja tryptofan som kosttillskott i form av isolerad aminosyra. Detta förbud orsakades av en enda sändning av förorenad tryptofan från Japan 1989, som gav stora biverkningar i form av EMS (eosinofila myalgi syndrom). Även om dessa biverkningar inte hade något med själva tryptofanet att göra, utan att det hade kommit in främmande ämnen i produkten så tog läkemedelsverket i USA vara på situationen och bannlyste tryptofan som kosttillskott trots att flera miljoner amerikaner använt tryptofan som kosttillskott under mer än 30 år utan anmärkningar. Svenska läkemedelsverket rekommenderade därefter att all försäljning och användning av L-tryptofan skulle upphöra tills vidare. Idag är tryptofan klassat som ett läkemedel i Sverige.

I hälsokostprodukter ingår tryptofan i proteinpulver och i vissa aminosyrakomplex. Det finns även hälsokostprodukten Zenbev som innehåller pumpafröextrakt, som är naturligt rikt på tryptofan.

Exempel på livsmedel som innehåller tryptofan:

  • Kött
  • Fisk
  • Råris
  • Keso
  • Jordnötter
  • Pumpafrö
  • Sesamfrö
  • Linser
  • Chiafrön

 

Exempel på kosttillskott med tryptofan:

 

Fler kosttillskott hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Thomson J. et al. ”The treatment of depression in general practice : a comparison of L- tryptofan , amitriptyline, and a combination of L-tryptofan and amitriptyline with placebo”. Psychol Med, 1982;12:741–75.

(3) Prag van HM. ”Management of depression with serotonin precursors”. Biol Psych, 1981;16:291–310.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...