Lecitin, Fosfatidylkolin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Lecitin ingår i produktionen av det goda HDL-kolesterolet och bidrar till produktionen av ämnen som motverkar att kolesterolet sätter sig i kärlväggarna. Lecitin finns även rikligt i hjärnan där dess funktion bland annat är att bidra till bevarandet av korttidsminnet och koncentrationen. Klicka här för att läsa mer om lecitin

Solgar Lecithin, 100 kapslar

Lecitin är ett ämne som bland annat är en del av våra celler, men man har även sett att det finns i relativt höga mängder i hjärna och lever. Solgar Lecithin innehåller 1360 mg lecitin från soja per kapsel.

203 kr

 

Great Earth Lecithin Softgels 1200 mg, 90 kapslar

Great Earths Lecithin Softgels är ett smidigt kapseltillskott med lecitin från soja. En kapsel var dag är tillräckligt! Lecitin är ett ämne som finns naturligt i våra kroppar, exempelvis i våra celler och en stor mängd i hjärta och hjärna.

175 kr

 

Helhetshälsa Solroslecitin, 250 gram

100 % rent lecitinpulver från solrosor som ej genmanipulerats. Pulvret är helt vegetabiliskt och registrerat hos Vegan Society. Ett naturligt tillskott utan tillsatser.

129 kr

 

Holistic Solroslecitin, 350 gram

Holistics Lecitin innehåller naturligt lecitin från solros som utvunnet från icke-manipulerade och oblekta solrosfrön. Använd 1-2 matskedar dagligen, exempelvis som ingrediens i din smoothie.

169 kr

 

Fler produkter hittar du här

Funktion i kroppen av lecitin

Lecitin räknas som en ester, mer specifikt en fosforsyraester. Namnet härstammar från grekiskans lekitho, vilket betyder äggula. Lecitin är ett vitaminliknande ämne som består av mättade fettsyror, omättade fettsyror, fosfor, inositol och kolin, som finns i varje cell i människokroppen, växter och djur. Ett annat namn för Lecitin är fosfatidylkolin.

Det är en viktig beståndsdel i mitokondrierna, cellmembranen, benvävnaden, bindväven och nervvävnaden. Det finns i hög koncentration i nervvävnaden och utgör 30 % av hjärnans torrvikt. Hos friska människor består mer än 70 % av leverns fettväv av lecitin. Höga koncentrationer finns också i benmärgen, hjärtat, njurarna och könskörtlarna. Lecitin ingår i produktionen av det goda HDL-kolesterolet, samt bidrar till produktionen av ämnen som motverkar att kolesterolet sätter sig i kärlväggarna. I hjärnan har lecitin betydelse för att bevara korttidsminnet genom flera steg. Lecitin är även allmänt uppiggande.

Tillskott av lecitin finns som solroslecitin och sojalecitin, som lecitinkapslar eller lecitinpulver som kan användas i juice eller smoothies. Effekten är densamma, men pulver kan vara smidigt för den som inte gillar att svälja kapslar, medan kapslar kan underlätta om du vill undvika smaken eller göra det snabbat och enkelt för dig.

Exempel på livsmedel som innehåller lecitin:

  • Sojabönor
  • Jordnötter
  • Majs
  • Äggula
  • Lever

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.