– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Lecitin är ett fettämne som finns naturligt i koppens alla celler. Det är involverat i transporten av fett och ingår i tillverkningen av det goda HDL-kolesterolet. Det har även betydelse för hjärnan, levern och nervsystemets funktion.

Artikelns innehåll:
- Vad är lecitin?
- Funktioner av lecitin i kroppen
- Livsmedel som innehåller lecitin
- Lecitin som kosttillskott
- Kosttillskott med lecitin
Vad är lecitin?
Lecitin är ett vitaminliknande fettämne som finns i kroppens alla celler. Det består av fosfolipider, vilket är en typ av fettliknande ämnen som i sin tur består av fettsyror, glycerol, en fosfatgrupp, kolin och inositol. Fosfatidylkolin är den huvudsakliga aktiva beståndsdelen i lecitin.
Lecitin är ett viktigt ämne i cellmembranen och högst koncentration i kroppen finns i nervvävnaden, hjärnan och levern (1). Ämnet utgör cirka 30 procent av hjärnans torrvikt och hos friska personer består mer än 70 procent av leverns fettvävnad av lecitin. Höga koncentrationer finns också i benmärgen, hjärtat, njurar och könskörtlar.
Funktioner av lecitin i kroppen (1) (2):
Levern: Eftersom den största delen av leverns fettvävnad består av lecitin, har ämnet en stor betydelse för leverns välmående. Innehållet av kolin och fosfatidylkolin bidrar till att upprätthålla en normal leverfunktion genom att transporterar bort fett och kolesterol från levern. Det förhindrar inlagring av fett som annars kan orsaka fettlever.
Kolesterolet: Lecitin ingår i det goda HDL-kolesterolet, samt bidrar till produktionen av ämnen som motverkar att kolesterolet sätter sig i kärlväggarna.
Fetttransporten: Lecitin hjälper till med fettransporten. Det fungerar som ett emulgeringsmedel som löser upp fett och kolesterol i blodet, vilket förhindrar att det fastnar i blodkärlen.
Hjärnan och nervsystemet: Eftersom lecitin utgör en stor del av hjärnans totala vikt, har det en viktig roll för hjärnan och nervsystemets funktion. Kolin fungerar dessutom som en föregångare till acetylkolin. Det är en signalsubstans som behövs för överföringen av information mellan nervceller. Det spelar inte minst en roll för våra kognitiva funktioner som minne, inlärning och koncentration.
Exempel på livsmedel som innehåller lecitin:
- Äggula
- Lever
- Solrosfrön
- Sojabönor
- Vetegroddar
- jordnötter
- Rapsfrön
Lecitin som kosttillskott
Som kosttillskott utvinns lecitin främst från sojabönor och solrosfrön, där den sistnämnda är vanligast i dag. Det finns både att köpa i form av pulver och kapslar. Solroslecitin har en neutral och lite nötig smak, vilket gör den lätt att använda. Pulvret kan tillsättas i valfri dryck som juice eller smoothies. Det går även utmärkt att blanda i yoghurt eller gröt.
Kosttillskott med lecitin
- Healthwell lecitin (pulver)
- Holistic solroslecitin (pulver)
- Solgar lecitin (kapslar)
- Helhetshälsa solroslecitin (pulver)
Källor och referenser
(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.
(2) Sience Direkt – Lecithin an overview: https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/lecithin
Relaterade inlägg: