Lecitin, Fosfatidylkolin

Lecitin ingår i produktionen av det goda HDL-kolesterolet och bidrar till produktionen av ämnen som motverkar att kolesterolet sätter sig i kärlväggarna. Lecitin finns även rikligt i hjärnan där dess funktion bland annat är att bidra till bevarandet av korttidsminnet och koncentrationen. Klicka här för att läsa mer om lecitin
[cf]solgar[/cf] [cf]ge[/cf] [cf]helhetshälsa[/cf] [cf]holistic[/cf]

Fler produkter hittar du här

Funktion i kroppen av lecitin

Lecitin räknas som en ester, mer specifikt en fosforsyraester. Namnet härstammar från grekiskans lekitho, vilket betyder äggula. Lecitin är ett vitaminliknande ämne som består av mättade fettsyror, omättade fettsyror, fosfor, inositol och kolin, som finns i varje cell i människokroppen, växter och djur. Ett annat namn för Lecitin är fosfatidylkolin.

Det är en viktig beståndsdel i mitokondrierna, cellmembranen, benvävnaden, bindväven och nervvävnaden. Det finns i hög koncentration i nervvävnaden och utgör 30 % av hjärnans torrvikt. Hos friska människor består mer än 70 % av leverns fettväv av lecitin. Höga koncentrationer finns också i benmärgen, hjärtat, njurarna och könskörtlarna. Lecitin ingår i produktionen av det goda HDL-kolesterolet, samt bidrar till produktionen av ämnen som motverkar att kolesterolet sätter sig i kärlväggarna. I hjärnan har lecitin betydelse för att bevara korttidsminnet genom flera steg. Lecitin är även allmänt uppiggande.

Tillskott av lecitin finns som solroslecitin och sojalecitin, som lecitinkapslar eller lecitinpulver som kan användas i juice eller smoothies. Effekten är densamma, men pulver kan vara smidigt för den som inte gillar att svälja kapslar, medan kapslar kan underlätta om du vill undvika smaken eller göra det snabbat och enkelt för dig.

Exempel på livsmedel som innehåller lecitin:

  • Sojabönor
  • Jordnötter
  • Majs
  • Äggula
  • Lever

 

[cf]Källor[/cf]

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Instagram

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close