Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Bodystore black friday

Lecitin, Fosfatidylkolin

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Lecitin ingår i tillverkningen av det goda HDL-kolesterolet och bidrar till produktionen av ämnen som motverkar att kolesterolet sätter sig i kärlväggarna. Lecitin finns även rikligt i hjärnan där det bidrar till funktionen av korttidsminnet och koncentrationsförmågan. 

Lecitin, Fosfatidylkolin i kosten och som kosttillskott

Funktion av lecitin i kroppen

Lecitin räknas som en ester, mer specifikt en fosforsyraester. Namnet härstammar från grekiskans lekitho, vilket betyder äggula. Lecitin är ett vitaminliknande ämne som finns i varje cell i människokroppen, växter och djur. Det består av mättade fettsyror, omättade fettsyror, fosfor, inositol och kolin. Ett annat namn för Lecitin är fosfatidylkolin.

Lecitin är en viktig beståndsdel i mitokondrierna, cellmembranen, benvävnaden, bindväven och nervvävnaden. Det finns i hög koncentration i nervvävnaden och utgör cirka 30 procent  av hjärnans torrvikt. Hos friska människor består mer än 70 procent av leverns fettväv av lecitin. Höga koncentrationer finns också i benmärgen, hjärtat, njurar och könskörtlarna. Lecitin ingår i produktionen av det goda HDL-kolesterolet, samt bidrar till produktionen av ämnen som motverkar att kolesterolet sätter sig i kärlväggarna. I hjärnan har lecitin betydelse för att bevara korttidsminnet genom flera steg. Lecitin är även allmänt uppiggande.

Tillskott av lecitin finns som solroslecitin och sojalecitin, som lecitinkapslar eller lecitinpulver som kan användas i juice eller smoothies. Effekten är densamma, men pulver kan vara smidigt för den som inte gillar att svälja kapslar, medan kapslar kan underlätta om du vill undvika smaken eller göra det snabbt och enkelt för dig.

Exempel på livsmedel som innehåller lecitin:

  • Sojabönor
  • Jordnötter
  • Majs
  • Äggula
  • Lever

 

Exempel på kosttillskott:

 

Fler produkter hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Bodystore kampanjer

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close