– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Chili är en älskad krydda och en uppskattad medicinalväxt på grund av det aktiva ämnet capsaicin. Det är en vanligt förekommande ingrediens i tillskott för att stödja fettförbränningen och tillsätts ofta i smärtlindrande liniment och salvor.

Artikelns innehåll:
Kort om chili
Chili som har det vetenskapliga namnet Capsicum annum, tillhör familjen potatisväxter (Solanaceae) och ingår i släktet Capsicum.
Den härstammar från Sydamerika och är känd för sin hetta, som mäts i scovillegrader. Det finns omkring 200 olika typer av chili med varierande storlek, färg, form och styrka. Generellt gäller det att ju spetsigare och mindre chilifrukt, desto starkare smak. Röda chilifrukter är dessutom starkare än gröna.
Frukten innehåller en rad vitaminer och mineraler och är rik på antioxidanter. Mogna frukter med kraftig färg innehåller generöst med C-vitamin och karotenoider som lykopen, alfakaroten, betakaroten, zeaxantin, lutein, capsantin och capsorubin. Man hittar även flavonoider som quercetin, luteolin och apigenin.
Det mest verksamma ämnet i chili är dock capsaicin, ett starkt smakämne som gett frukten mycket uppmärksamhet.
Capsaicin i chili
Capsaicin är en unik och kraftfull alkaloid och är som sagt det mest verksamma ämnet i chili. Störst mängd capsaicin finns i fruktens mellanväggar och kärnor och mängden varierar mellan olika sorter. Ju starkare smak, ju mer capsaicin innehåller chilifrukten.
När man äter chili gör hettan från capsaicinet att kroppstemperaturen höjs. Det gör att mer energi gå åt som värmeenergi, vilket gör att ämnesomsättningen ökar (1).
En ökad kroppstemperatur verkar också minska vår matlust och gör att vi helt enkelt äter mindre (1) (2). Teoretiskt kan chili därmed bidra till viktminskning på flera sätt. Capsaicin ingår därför ofta i kosttillskott för att stödja fettförbränningen.
Capsaicin kan också öka utsöndringen av endorfiner (3). Hettan triggar nämligen kroppens smärtreceptorer och får kroppen att reagera som om den upplever smärta. Som svar på ”smärtan” frigör kroppen endorfiner, kroppens egna smärtlindrande och ”må bra hormoner”. Detta kan ge en ökad känsla av välbehag och till och med minska stress. Capsaicin är även uppskattat för sina antiinflammatoriska egenskaper (4).
Capsaicin i hälsokostprodukter
Om du vill ta del av capsaicinets effekt utan att behöva tillsätta stora mängder chili i maten, så kan du istället prova ett kosttillskott med capsaicin. Chiliextrakt förekommer ofta i fettförbrännande kosttillskott, men finns också att köpa som enskilt tillskott. Capsaicin är även något som ofta tillsätts i smärtlindrande salvor och liniment.
Produkter med chiliextrakt:
Källor och referenser
(1) Could capsaicinoids help to support weight management? A meta-analysis of energy intake data. S Whiting, EJ Derbyshire, B Tiwari. School of healthcare Sciense, 2013.
(2) Effects of hot red pepper on appetite and energy intake. Yoshioka, St-Pierre, Drapeau, Dionne, Doucet, Suzuki, Tremblay. 1999.
(3) Investigating beta-endorphins: Ways to boost health, conventional and future detection methods. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359511324000801
(4) Capsaicin Improves Systemic Inflammation, Atherosclerosis, and Macrophage-Derived Foam Cells by Stimulating PPAR Gamma and TRPV1 Receptors. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39339767/
Relaterade inlägg: