B5 vitamin – Pantotensyra

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Pantotensyra, vitamin B5 är en vattenlöslig vitamin som finns i alla celler i kroppen som en beståndsdel i det viktiga co-enzymet A (CoA). Pantotensyra stödjer kroppens funktion att frigöra energi från kolhydrater, fett och protein och har därmed en stor betydelse för ämnesomsättningen.  Klicka här för att läsa med om vitamin B5, pantotensyra

Skip pantotensyra, 100 tabletter

Vitamin b5, pantotensyra Skip pantotensyra är ett högkvalitativt tillskott av pantoten utan jäst och socker. Innehåller 100 tabletter, med 200 mg per tablett.

87 kr

 

Great Earth pantotensyra, 90 tabletter

Great earth pantotensyra Great earth pantotensyra är ett högkvalitativt och högdoserat tillskott av pantoten. Innehåller 90 tabletter, med 1000 mg per tablett. Dessutom är det time release.

243kr

 

Healthwell pantotensyra, 90 tabletter

Healtwell, vitamin b5 pantotensyra Healthwell pantotensyra innehåller 90 tabletter, med 500 mg per tablett. Finns även att köpa i 3-pack till ett förmånligt pris.

139 kr

 

Fler kosttillskott av pantotensyra hittar du här

Vitamin b5 pantotensyra

Funktion av vitamin B5, pantotensyra i kroppen

Pantotensyra som även kallas vitamin B5 är en vattenlöslig vitamin som nämnt ovan är viktig för kroppens förbränning och energiomsättning av kolhydrater, protein och fett. Vitaminet har även en betydelse för vår mentala prestationsförmåga och bidrar till att minska trötthet och utmattning. Ordet ”Pantos” kommer från grekiskan och betyder ”alla”, och pantotensyra återfinns mycket riktigt i alla kroppen celler.

Pantotensyra bidrar till normal syntes och omsättning av steroidhormoner, D-vitamin och vissa neurotransmittorer så som acetylkolin som bland annat har en betydande roll för ett normalt fungerande nervsystem och muskler. Pantotensyra används även för att stödja normalt hår, hud och naglar.

Toxicitet av vitamin B5

Vitamin B5 är en vattenlöslig vitamin, vilket betyder att den inte lagras i kroppen utan överskottet försvinner ut. Det finns inga kända biverkningar av pantotensyra.

Kända funktioner av vitamin B5, pantotensyra i kroppen (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Vitamin B5, Pantotensyra bidrar till normal energiomsättning.
  • Vitamin B5, Pantotensyra bidrar till normal mental prestationsförmåga.
  • Vitamin B5, Pantotensyra bidrar till att minska trötthet och utmattning.
  • Vitamin B5, Pantotensyra bidrar till normal syntes och omsättning av steroidhormoner, vitamin D och vissa neurotransmittorer.

Livsmedel som är rika på pantontensyra

  • Baljväxter
  • Fullkornsprodukter
  • Kött

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR


(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor:171-179 , ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/pantotensyra