B5 vitamin – Pantotensyra

Pantotensyra, vitamin B5 är en vattenlöslig vitamin som finns i alla celler i kroppen som en beståndsdel i det viktiga co-enzymet A (CoA). Pantotensyra stödjer kroppens funktion att frigöra energi från kolhydrater, fett och protein och har därmed en stor betydelse för ämnesomsättningen.  Klicka här för att läsa med om vitamin B5, pantotensyra
[cf]skip b5[/cf] [cf]great earth pantoten[/cf] [cf]Healthwell pantoten[/cf]

Fler kosttillskott av pantotensyra hittar du här

Vitamin b5 pantotensyra

Funktion av vitamin B5, pantotensyra i kroppen

Pantotensyra som även kallas vitamin B5 är en vattenlöslig vitamin som nämnt ovan är viktig för kroppens förbränning och energiomsättning av kolhydrater, protein och fett. Vitaminet har även en betydelse för vår mentala prestationsförmåga och bidrar till att minska trötthet och utmattning. Ordet ”Pantos” kommer från grekiskan och betyder ”alla”, och pantotensyra återfinns mycket riktigt i alla kroppen celler.

Pantotensyra bidrar till normal syntes och omsättning av steroidhormoner, D-vitamin och vissa neurotransmittorer så som acetylkolin som bland annat har en betydande roll för ett normalt fungerande nervsystem och muskler. Pantotensyra används även för att stödja normalt hår, hud och naglar.

Toxicitet av vitamin B5

Vitamin B5 är en vattenlöslig vitamin, vilket betyder att den inte lagras i kroppen utan överskottet försvinner ut. Det finns inga kända biverkningar av pantotensyra.

Kända funktioner av vitamin B5, pantotensyra i kroppen (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Vitamin B5, Pantotensyra bidrar till normal energiomsättning.
  • Vitamin B5, Pantotensyra bidrar till normal mental prestationsförmåga.
  • Vitamin B5, Pantotensyra bidrar till att minska trötthet och utmattning.
  • Vitamin B5, Pantotensyra bidrar till normal syntes och omsättning av steroidhormoner, vitamin D och vissa neurotransmittorer.

Livsmedel som är rika på pantontensyra

  • Baljväxter
  • Fullkornsprodukter
  • Kött

 

[cf]Källor[/cf]

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close