Serin, L-serin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Gymgrossisten -

by Mikaela Bjerring

Serin är en icke essentiell aminosyra, en hydroxiaminosyra som är mycket aktiv i kroppen. L-serin finns inte att köpa som isolerad aminosyra i Sverige, men ingår i kombination med andra aminosyror i vissa aminosyrekomplex. Exempel på ett sådant tillskott ser du här nedan. Klicka här för att läsa mer om L-serin

Amino 5600 från Scitec Nutrition, 500 tabletter

Aminosyratabletter av högsta kvalitet och bästa biologiska värde. Aminosyrorna i Amino 5600 har ett omedelbart upptag i kroppen och avbryter snabbt katabolism i musklerna under långa träningspass.

299 kr

 

Fler kosttillskott av aminosyror hittar du här

Aminosyran-L-serine

Egenskaper och funktion av aminosyran serin

Serin samarbetar med homocystein som kommer från metionin, i tillverkningen av cystein. När serin metaboliseras producerar den kolin och fosfatlipider, (som har betydelse för hjärnans funktion), samt etanolamin och sarkosin som alla är viktiga för bildandet av neurotransmittorer och för cellmembranens stabilitet.

Serin är en aminosyra som är närvarande i de myelinskidor som täcker nerverna som är lokaliserade i hjärnan. Utan tillräckligt med serin blir dessa tunna eller försvinner helt, vilket leder till att nerverna inte kan sända ut signaler till andra delar av kroppen.

Serin stimulerar syntesen av glukos (blodsocker) i levern och tillsammans med alanin och glycin hjälper den till att stabilisera blodsockret. Av den anledningen hjälper proteinrika livsmedel som innehåller serin till att stabilisera svävningar i blodsockret efter en måltid. Aminosyran glycin som finns i proteinrik föda kan i kroppen omvandlas till serin.

Exempel på livsmedel som innehåller serin:

  • Kött
  • Mejeriprodukter
  • Cashewnötter, mandel, jordnötter
  • Sesamfrön
  • Sojabönor

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARPeter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sida: 478, ISBN: 91-631-7910-5.