Coenzym Q10, ubikinon, Q-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Coenzym Q10 fungerar som en energigivande antioxidant. Det är ett fettlösligt vitaminliknande ämne som behövs för att bilda energi i mitokondrierna. Med åldern sjunker kroppens egen produktion. Låga nivåer av Q10 kan bland annat ge energibrist och påskynda åldrandet. Klicka här för att läsa mer om Coenzym Q10

Helhetshälsa Q10, 100 kapslar

Det är i cellernas mitokondrier som vi hittar Q10 där det hjälper till med energiomvandlingen. Ämnet är kroppseget och förekommer i våra vitala organ och celler. Q10 har länge varit ett populärt kosttillskott framförallt för dess funktion som antioxidant.

239 kr

 

Healthwell Q10, 120 kapslar

Q10 från Healthwell är ett kvalitativt kosttillskott med tabletter av ren ubikinon (Q10). I tabletterna har kokosolja blivit tillsatt för att det fettlösliga Q10 ska få så bra upptagningsförmåga som möjligt.

199 kr

 

Fler kosttillskott av Q10 hittar du här

Funktion i kroppen av Coenzym Q10

Coenzym Q10 kallas även för ubikinon och Q-vitamin. Det är en aktiv enzym som finns överallt i naturen. Coenzym Q10 finns också i all kroppsvävnad, men är mest koncentrerad i hjärtat, lever, i immunförsvarets celler och organ som kräver mycket energi. Det finns coenzym Q-varianter från Q-Q10, men hos människan finns enbart Q10, eftersom de andra varianterna är för svaga för att skapa optimal energi hos människan.

Coenzym Q10 syntetiseras i kroppen från aminosyrorna tyrosin och fenylalanin, samt vitaminerna E, B1, B6 och folsyra. Q10 kallas också ubikinon eftersom ämnet är allmänt förekommande i kroppen. Den naturliga produktionen av Q10 minskar med åren. Den är som högst vid 20 års ålder, och när vi når 80 år har produktionen minskat med ca 50 %. Vid sjukdom eller intag av läkemedel kan den vara ännu lägre.

Q10 fungerar som en antioxidant och hjälper till att skydda cellerna från oxidativ stress. Oxidativ stress är en naturlig process i kroppen, som ökar vid till exempel stress, dålig kost, rökning, solexponering, stress, och medför att kroppens celler åldras i förtid. Antioxidanter hjälper till att motverka denna process. Q10 bidrar även till en normal energiomsättning i musklerna samt till att motverka oxidation av kolesterol.

Betydelsen av Q10 för hjärta och kärl

Hjärtat är den muskel i kroppen som utnyttjar mest energi och studier har visat att personer med kardiovaskulära sjukdomar ofta har stor brist på Q10 (1). Människor med hjärtproblem får dessutom ofta kolesterolsänkande läkemedel (statiner) som blockerar både bildandet av kolesterol och Q10. Behandling med statiner kan ge symtom som utmattning, trötthet, försämrat minne och muskelvärk m.m. Vid intag av statiner bör man därför rådgöra med sin läkare om man inte bör ta kosttillskott av Q10.

Forskning har visat att tillskott av Q10 reducerar frekvensen av hjärtmuskelskador efter en hjärtattack samtidigt som det skyddar hjärtat mot framtida skador. Vid en placebokontrollerad svensk studie där 443 personer deltog, visade det sig att intag av 200 mg Q10 och 200 µg Selen under 5 års tid ledde till signifikant lägre dödlighet i hjärt-kärlsjukdom (2).

Q10 vid utmattning och depression

Man har sett att personer med kroniskt trötthetssyndrom har ofta mycket lägre nivåer av Q10 än friska personer. Ju lägre nivåer av Q10 desto svårare symtom. Då kan Q10 ge en bra effekt genom att motverka inflammation och oxidativ stress som är vanligt vid depression och utmattning.

Studier har även visat att Q10 har en stor betydelse för immunförsvaret (4), att det kan förbättrar blodtrycket och blodsockervärden hos diabetiker (5). Man har även sett att Q10 många gånger kan vara effektivt för att minska migränattacker (6).

Kända funktioner i kroppen av Q10 (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Coenzym Q10 kan medverka till att upprätthålla en normal blodkärlsfunktion.
  • Coenzym Q10 är en antioxidant som skyddar kroppens celler.

Exempel på livsmedel som innehåller Coenzym Q10

  • Rapsolja
  • Nötter och frön
  • Makrill
  • Sardiner

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR
(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, 535-540, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Studie: Alehagen U et. al. Cardiovascular mortality andN-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: A 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens.

(3) Coenzyme Q10 as a treatment for fatigue and depression in multiple sclerosis patients: A double blind randomized clinical trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25603363

(4) Q10 och immunförsvaret: Folkers, K., “Biomedieal and clinical Aspects of Coenzyme Q10.” Elvsevier Science Publ. London. England. 1991:513-520.

(5) CoQ10 förbättrar blodtrycket och blodsockervärden hos diabetiker: Hodgson, JM., Watts, GF., Playford, DA., Burke, V., Croft, KD. “Coenzyme Q10 improves blood pressure and glycaemic control: a controlled trial in subjects with type 2 diabetes”. Eur J Clin Nutr. 2002 Nov;56(11):1137-42

(6) CoQ10 minskar migrän attacker: Sandor, PS, Di Clemente, L, et al, “Efficacy of coenzyme Q10 in migraine prophylaxis: a randomized cotrolled trial”.