Propolis

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Propolis har ett unikt näringsinnehåll och består utav över 300 näringsämnen, vilket gör det till ett populärt kosttillskott. Propolis ingår ofta i produkter utformade att inta vid halsont och förkylning. Det är dessutom en uppskattad ingrediens i hår-, hud- och munvårdsprodukter. Klicka här för att läsa mer om propolis

Biomedica propolis, 125 drageer

Propolis är otroligt näringstätt med flera vitaminer, mineraler, aminosyror och bioflavonoider. BioMedicas Propolis är smidiga dragéer, utvecklade för att passa för hals och svalg.

169 kr

 

Biomedica Propolis Halsmixtur, 200 ml

propolis innehåller runt 80 olika nutrienter med höga halter av exempelvis vitamin E, A, olika B-vitaminer samt många mineraler och aminosyror. Propolis är kort sagt en av naturens egna superprodukter.

147 kr

 

Helhetshälsa Propolis, 100 kapslar

Helhetshälsas propolis kommer från ekologiska biodlingar och kommer i vegetabiliska kapslar med 40 mg propolis i varje kapsel.

204 kr

 

Great Earth Bee Propolis, 50 kapslar

Bee Propolis från Great Earth innehåller 500 mg propolis per kapsel och rekommenderad dosering är 1 kapsel per dag.

210 kr

 

Fler produkter hittar du här

Näringsinnehåll av propolis

Propolis är bikittet, även kallat kittvax som har en rad unika egenskaper, vilket gör det intressant ur hälsosynpunkt. Det är väldigt näringsrikt och innehåller över 300 näringsämnen och beskrivs ofta som en av naturens superprodukter. Bina använder propolis för att täta bikupan som då skyddar mot bakterier, svamp, virus och sjukdomar. Detta kittvax består av en blandning av hartsöverdraget på knoppar av lövträd, kåda från barrträd, samt pollen och frön som ihop med binas saliv tuggats samman till små bitar.

I sammansättningen ingår bland annat: E-vitamin, A-vitamin, B-vitaminer, alla mineraler, nästan alla aminosyror och en rad intressanta bioflavonoider. Propolis har historiskt sett använts som ett naturmedel inom flera kulturer för en rad olika åkommor. Främst som ett skydd mot virus och bakterier.

Idag är propolis ett populärt kosttillskott för dess rika näringsinnehåll och lika uppskattat är det för munvård, samt för hår- och hudvård för dess närande, mjukgörande och fuktgivande egenskaper. Som hälsokost är det en ofta förekommande ingrediens i produkter utformade att inta vid halsont och förkylning.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Historical Aspects of Propolis Research in Modern Times: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3655583/

(2) Propolis: A Wonder Bees Product and Its Pharmacological Potentials: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3872021/